اثر حفاظتی کیتوزان بر پارامترهای بیوشیمیایی خون ماهی کپور معمولی در مواجهه با کادمیوم

نوع مقاله : مقاله کامل علمی - پژوهشی

نویسنده

کارشناسی ارشد مهندسی منابع طبیعی، شیلات، تکثیر و پرورش آبزیان، دانشگاه صنعتی خاتم الانبیا(ص) بهبهان

چکیده

فلزات سنگین از جمله آلاینده هایی هستند که به علت اثرات سمی و توان تجمع زیستی در گونه های مختلف آبزیان و حتی به دلیل وارد شدن به زنجیره‌های غذایی از اهمیت ویژه‌ای برخوردار می‌باشند. کیتوزان به عنوان بیوپلیمری با کاربرد وسیع در صنایع غذایی دارای ترکیبی بازی بوده و این ویژگی سبب شده تا بتواند به راحتی با یونهای فلزی ترکیب گردد. از این رو می‌توان از آن در کاهش دسترسی زیستی به فلزات سنگین استفاده کرد. این پژوهش با هدف بررسی اثر حفاظتی کیتوزان در مقابل اثرات مضر مواجهه با کادمیوم در ماهی کپور معمولی carpio Cyprin انجام شده است. به این منظور تعداد 180 عدد ماهی کپور معمولی تهیه و در 6 تیمار؛ کنترل، کادمیوم 250 ، کادمیوم 125 ، کیتوزان + کادمیوم250 ، کیتوزان + کادمیوم 125 و کیتوزان تنها دسته بندی شدند و در طی یک دوره 21 روزه مورد سنجش قرار گرفتند و پس از آن یک دوره یک هفته‌ای جهت ریکاوری ماهیان نیز در آزمایشات لحاظ شد. از میان فاکتورهای بیوشیمیایی مورد سنجش شاخصهای آلبولین، تری‌گلیسرید، گلوکز، کراتینین، AST ، ALT ،ALP ، افزایش معنی‌داری را در تیمارهایی که کادمیوم را بدون کیتوزان از غذا دریافت کردند نشان دادند. این در حالی است که این شاخصها در تیمارهایی که علاوه بر کادمیوم، کیتوزان نیز از غذا دریافت کردند با تیمارکنترل اختلاف معنی داری نداشتند.

کلیدواژه‌ها

موضوعات


عنوان مقاله [English]

Protective effect of chitosan on blood biochemical parameters of common carp exposed to cadmium

نویسنده [English]

  • omid bakhshayesh
-
چکیده [English]

Heavy metals are amongst the most toxic pollutants that have particular importance
due to their side effects and bioavailability to different species of aquatic animals
and entry into the food chains. Chitosan is a bio-polymer that has been extensively
used in food industries and has showed specific characteristics to combine with
metal ions. Therefore, it have a potential to be used for reduce bioabsorption of
heavy metals . For this purpose, 180 common carps were subjected to 6 treatments
including: control, cadmium 250, cadmium 125, chitosan + cadmium 250, chitosan
+ cadmium 125 and chitosan only classified and reared for a period of 21 days.
The fish were then transferrred to the normal condition for a week as a recovery
period. Results showed that albumin, triglyceride, glucose, creatinine, AST, ALT
and ALP were significantly increased in treatments that received cadmium only
(250 and 125) in their food. Meanwhile, above indices did not changed in
treatments that received chitosans. Total antioxidants and malondialdehyde in
cadmium-only treatments were significantly decreased and increased, respectively
compared to the control in liver, kidney and gill tissues

کلیدواژه‌ها [English]

  • Chitosan
  • Heavy metal
  • Common carp
  • Biochemical parameters