تاثیر سطوح مختلف عصاره تیمول بر شاخص‌های رشد، متغیرهای خونی و میزان مقاومت ماهی قزل آلای رنگین کمان Oncorhinchus mykiss)) در مواجه با باکتری یرسینیا راکری Yersinia ruckeri))

نوع مقاله : مقاله کامل علمی - پژوهشی

نویسندگان

1 گروه تکثیر و پرورش دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان

2 عضو هیئت علمی گروه شیلات دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان

3 هیات علمی دانشگاه گرگان

4 موسسه تحقیقات علوم شیلاتی کشور

5 هیات علمی

چکیده

هدف پژوهش حاضر بررسی اثر سطوح مختلف تیمول بر فاکتورهای خونی، تغذیه‌ای و بازماندگی قزل‌آلای رنگین کمان در برابر باکتری Yersinia ruckeri بود. بدین منظور در قالب طرح کاملا تصادفی از یک گروه شاهد (غذای تجاری) و 2 تیمار آزمایشی شامل: تیمار اول ( تیمول 5/0 درصد) و تیمار دوم (تیمول 1 درصد) هر کدام با سه تکرار استفاده شد. سپس به مدت 7 هفته با جیره‌های آزمایشی غذادهی شدند. سپس جهت بررسی مقاومت ماهیان، تیمارهای مورد نظر و همچنین گروه شاهد با باکتری Yersinia ruckeri مورد مواجه قرار گرفتند و در نهایت شاخص‌ها مقایسه شد. نتایج نشان داد که درصدهای مختلف عصاره تیمول تاثیر معناداری بر میزان بازماندگی ماهیان قزل آلای رنگین کمان ندارند (05/0≤p). در خصوص شاخص‌های خونی قبل از مواجهه، نتایج همچنین نشان داد تیمار 5/0 درصد تیمول بر هیچ کدام از شاخص‌های خونی اثر معناداری نداشت اما تیمار 1 درصد عصاره تیمول به شکل معنا‌داری باعث افزایش مقدار هموگلوبین و غلظت هموگلوبین داخل گلبولی شد (05/0≥p). با این حال اندازه‌گیری شاخص‌های خونی پس از مواجهه باکتریایی در تمام پارامترهای خونی عدم معنا‌داری را نشان داد. مقایسه شاخص‌های رشد در بین تیمارهای مختلف نشان داد که افزودن 5/0 درصد عصاره تیمول به جیره غذایی اختلاف معنا‌داری در مقادیر وزن نهایی، افزایش وزن، نرخ رشد ویژه، نسبت بازده پروتئین و ضریب تبدیل غذایی در مقایسه با گروه شاهد و تیمار 1 درصد تیمول دارد. نتایج حاصل از پژوهش حاضر نشان داد تیمول محرک رشد و همچنین بهبود دهنده شرایط تغذیه‌ای در ماهی قزل الای رنگین کمان می‌باشد.

کلیدواژه‌ها

موضوعات


عنوان مقاله [English]

effects of different levels of Thymol on blood, feeding and survival factors in Oncorhinchus mykiss against Yersinia ruckeri.

نویسندگان [English]

  • saleh benam 1
  • Mohammad Mazandarani 2
  • Seyed Hosein Hoseinifar 3
  • Tahereh Bagheri 4
  • Parastoo Pourashouri 5
1 , Department. of Aquaculture, Gorgan University of Agricultural Sciences and Natural Resources, Gorgan, Iran
2 Department. of Aquaculture, Gorgan University of Agricultural Sciences and Natural Resources, Gorgan
3 Department. of Aquaculture, Gorgan University of Agricultural Sciences and Natural Resources, Gorgan
4 Iranian Fisheries Science Research Institute
5 Faculty member
چکیده [English]

The current research aimed at assessing the effects of different levels of Thymol on blood, feeding and survival factors in Oncorhinchus mykiss against Yersinia ruckeri. In this order, three experimental treatments including control (fed with commercial food), first treatment (commercial food with 0.5 % Thymol) and second treatment (commercial food with 1% Thymol) were used with three replications for each treatment using a completely randomized design. Then, fish were fed for 7 weeks using associated diets. Then, in order to assess fish endurance, different treatments were challenged using Yersinia ruckeri. Ultimately, the measures were compared between different groups. The result showed that different levels of Thymol had no significant effect on survival rate of Oncorhinchus mykiss (p>0.05). Regarding blood indices before the challenge, we found that the 0.5% Thymol had no significant effect, however, the 1% Thymol treatment showed significant difference (p<0.05) which caused an increase in the amount of hemoglobin and the mean corpuscular hemoglobin concentration Measuring blood indices after the challenge, however, showed no significant different. The comparison of growth indices between different Thymol treatments showed that the 0.5 %Thymol had significant effect on final weight, weight gain, special growth rate, protein yield ratio and food conversion factor compare to the control and 1% Thymol treatments. The result from current study showed that Thymol stimulates growth and improves nutritional conditions in rainbow trout.

کلیدواژه‌ها [English]

  • oral administration
  • Immune booster
  • red-mouth disease
  • Bacterial resistance