استخراج ژلاتین از پسماند فرآوری آبزیان با رویکرد مصارف خوراکی

نوع مقاله : مقاله کامل علمی - پژوهشی

نویسندگان

1 عضو هیئت علمی دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان

2 گروه فرآوری محصولات شیلاتی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان

3 گروه عمل آوری فرآورده های شیلاتی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان

چکیده

در این طرح نخست به مقدار لازم (150 کیلوگرم) انواع پسماند (ماهی ساردین کامل، باله سفره ماهی، سر ماهی شیر، سر ماهی هوور، سر ماهی گیدر، سر ماهی خاویاری، پوست ماهی خاویاری) از مراکز فرآوری ماهی جمع‌آوری شدند و به آزمایشگاه منتقل گردیدند. در مرحله بعد با آب آشامیدنی شسته شده، در محلول سود با نسبت 1 به 10 به مدت 2 ساعت قرار گرفته، سپس از محلول خارج شده و با آب آشامیدنی بصورت کامل شستشو داده شدند. برای قرار گرفتن در محلول اسید استیک با نسبت 1 به 10 به مدت سه ساعت آماده گردیدند. بعد از پایان شستشو پسماند کاملا با آب آشامیدنی شسته شده، به نسبت 1 به 10 با آب مقطر در ظرف استیل ادغام و درون آون با دمای 60 درجه سلسیوس قرار گرفتند. بعد از 8 ساعت ظرف خارج شده و پسماندها از داخل آن با استفاده از فیلتر و پنبه جدا سازی گردیدند. محلول‌های ژلاتینی با استفاده از حرارت به حجم نصف رسانده شدند و تغلیظ صورت گرفت، سپس محلول تغلیظ شده درون سینی های استیل ریخته و درون خشک کن با دمای 50 درجه سلسیوس قرار گرفتند. در پایان پولک‌های خشک شده ژلاتین به آسیاب منتقل شده و پودر گردیدند. در مرحله نهایی برای آنالیزهای استاندارد به آزمایشگاه استاندارد فرستاده شدند. نتایج بدست آمده بیانگر این بود که ژلاتین-های پوست ماهی خاویاری، سر ماهی خاویاری و سر ماهی گیدر دارای کیفت فیزیکو شیمیایی، و حسی و استاندارد مناسب-تری نسبت به دیگر پسماندها بوده و قابلیت تولید در مقیاس‌های بزرگتری را دارند.

کلیدواژه‌ها

موضوعات


عنوان مقاله [English]

Extraction of gelatin from aquatic processing waste with the approach of edible use

نویسندگان [English]

  • Moazameh Kordjazi 1
  • Milad Zaferani Tabrizi 2
  • Seyed Mahdi Ojagh 3
1
2 Seafood Processing group, Department of Fisheries and Enviromental Sciences, Gorgan University of Agricultural Sciences and Natural Resources, Gorgan, Iran.
3 Seafood Processing group, Department of Fisheries and Enviromental Sciences, Gorgan University of Agricultural Sciences and Natural Resources, Gorgan, Iran.
چکیده [English]

First the required amount (150 kg) of waste were collected from fish processing centers and transferred to the laboratory. In the next step, it is washed with tap water, soda solution in a ratio of 1 to 10 for 2 hours, then were removed the solution and prepared to be placed in acetic acid solution in a ratio of 1 to 10 for three hours. After washing, the residue were thoroughly washed with tap water, in a ratio of 1 to 10 combined with distilled water in a steel container and placed inside the oven at a temperature of 60 degrees celsius. After 8 hours, the container was removed and the residue separated from it using a filter and cotton. The gelatin solutions were reduced to half volume using heat and concentrated, then the concentrated solution was poured into steel trays and placed in a dryer at a temperature of 50 degrees celsius. At the end, the dried gelatin flakes were transferred to the mill and powdered. In the final stage, they were sent to the standard laboratory for analyses. The obtained results indicated that the gelatins of sturgeon skin, head of sturgeon, and head of gidder fish have a more suitable physico-chemical, sensory and standard quality than other wastes and have the ability to be produced on a larger scale.

کلیدواژه‌ها [English]

  • Gelatin
  • aquatic waste
  • fish gelatin