بررسی اثرات مولتی آنزیم ترکیبی (آلفاآمیلاز، سلولاز، زایلاناز و بتاگلوکاناز) بر فاکتورهای رشد و هضم ظاهری ماهی کپور معمولی (Cyprinuscarpio)

نوع مقاله : مقاله کامل علمی - پژوهشی

نویسندگان

1 دانشجوی دکتری دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان، گرگان، ایران.

2 نویسنده مسئول، دانشیار گروه تکثیر و پرورش آبزیان، دانشکده شیلات و محیط زیست، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان، گرگان، ایران.

3 دانشیار گروه تکثیر و پرورش آبزیان، دانشکده شیلات و محیط زیست، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان، گرگان، ایران.

4 مربی گروه تکثیر و پرورش آبزیان، دانشکده شیلات و محیط زیست، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان، گرگان، ایران.

چکیده

با توجه به افزایش روز افزون استفاده اقلام گیاهی در جیره آبزیان میزان مواد ضد تغذیه‌ای جیره آبزیان افزایش یافته است. یکی از راه‌های کاهش اثرات مواد ضد تغذیه‌ای پلی‌ساکارید‌های غیر نشاسته‌ای، استفاده از مکمل‌های آنزیمی‌در خوراک آبزیان است. در مطالعه حاضر ابتدا حداقل مقدار مورد نیاز آنزیم‌های آلفاآمیلاز، سلولاز، زایلاناز و بتاگلوکاناز برای آرد گندم و سویا با روش تست قند میلر(Reducingsuger test) به دست آمد. ماهیان کپور با میانگین وزن اولیه 75/1±77/10 در 5 تیمار و 3 تکرار شامل جیره فاقد آنزیم (تیمار شاهد)، جیره حاوی آنزیم که بعد از ساخت بصورت اسپری به غذا اضافه شد (تیمار 1)، جیره حاوی آنزیم که 6 ساعت قبل از ساخت به سوبسترای آن اضافه شده(تیمار 2)،جیره حاوی آنزیم که 12 ساعت قبل از ساخت به سوبسترای آن اضافه شده(تیمار 3) و جیره حاوی آنزیم که 24 ساعت قبل از ساخت به سوبسترای آن اضافه شده(تیمار 4)، به مدت 60 روز با جیره‌های حاوی مولتی آنزیم تغذیه شد. نتایج حاصل از آزمایش نشان داد که میزان وزن کل در تیمار 3 (5/1±09/23) در مقایسه با تیمار شاهد (48/0±67/17) به طور معنی داری افزایش یافت (P≤0/05). همچنین بررسی‌های‌این آزمایش نشان داد استفاده از آنزیم ها موجب بهبود شاخص‌های رشد و ضریب تبدیل غذایی ماهی کپور معمولی می‌گردد(P≤0/05). در‌این مطالعه آنزیم‌ها در تیمار‌ 3 موجب افزایش هضم ظاهری پروتئین و چربی نسبت به شاهد شدند(P≤0/05).

کلیدواژه‌ها

موضوعات


عنوان مقاله [English]

effect of combined multi-enzyme of cellulase, alpha-amylase, xylanase, beta-glucanase and application of it on growth performance and apparent digestion in common carp (Cyprinus carpio)

نویسندگان [English]

  • Atefeh Karamad 1
  • Ali Shabany 2
  • Hamed Paknejad 3
  • Ali Jafar 4
1 Ph.D. Student, Gorgan University of Agricultural Sciences and Natural Resources, Gorgan, Iran.
2 Corresponding Author, Associate Prof., Dept. of Aquaculture, College of Fisheries and Environmental Sciences, Gorgan University of Agricultural Sciences and Natural Resources, Gorgan, Iran.
3 Associate Prof., Dept. of Aquaculture, College of Fisheries and Environmental Sciences, Gorgan University of Agricultural Sciences and Natural Resources, Gorgan, Iran.
4 Instructor, Dept. of Aquaculture, College of Fisheries and Environmental Sciences, Gorgan University of Agricultural Sciences and Natural Resources, Gorgan, Iran.
چکیده [English]

Due to the increasing use of herbal items in aquatic ration, the amount of anti-nutritional substances in aquatic ration has increased. One of the ways to reduce the effects of anti-nutritional substances of non-starch polysaccharides is using enzyme supplements in aquatic feed.In the present study, at first, the minimum required amount of alpha-amylase, cellulase, xylanase and beta-glucanase enzymes for wheat and soybean flour was obtained by Miller's sugar test method.Carp fish with an average initial weight of 10.77±1.75 in 5 treatments and 3 repetitions including ration without enzyme (control treatment), ration containing enzyme which was added to the food as a spray after manufacturing (treatment 1), ration containing enzyme which added to its substrate 6 hours after production (Treatment 2), ration containing enzyme added to substrate 12 hours before production (Treatment 3) and ration containing enzyme added to substrate 24 hours before production (Treatment (4), was fed with ration containing multi-enzyme for 60 days.The results of the experiment showed that the total weight in treatment 3 (23.09±1.5) compared to the control treatment (17.67±0.48) increased significantly (P≤0.05).Also, the investigations of this experiment showed that the use of enzymes improves the growth indices and food conversion ratio of common carp (P≤0.05).In this study, the combination of enzymes in treatment 3 increased the apparent digestion of protein and fat compared to the control (P≤0.05).

کلیدواژه‌ها [English]

  • Enzyme
  • cellulase
  • alpha-amylase
  • common carp
  • apparent digestion
1.FAO. (2008). Yearbooks of fishery statistics. http:// www.fao.org. Cited: August 10. 2010.2.Sinha, A. K., Kumar, V., Makkar, H. P., De Boeck, G., & Becker, K. (2011). Non-starch polysaccharides and their role in fish nutrition–A review. Food Chemistry, 127, 1409.3.Allan, G. L., Parkinson, S., Booth, M. A., Stone, D. A., Rowland, S. J., Frances, J., & Warner-Smith, R. (2000). Replacement of fish meal in diets for Australian silver perch, Bidyanus bidyanus: I. Digestibility of alternative ingredients. Aquaculture. 186, 293-310.4.Kuz'mina, V. V. (1996). Influence of age on digestive enzyme activity in some freshwater teleosts. Aquaculture. 148, 25-37.‏5.Wong, D. W. (2013). Food enzymes: structure and mechanism. Springer Science & Business Media.‏6.Bayer, E. A., Lamed, R., & Himmel, M. E. (2007). The potential of cellulases and cellulosomes for cellulosic waste management. Current Opinion in Biotechnology. 18, 237-245.‏7.Krogdahl, Å., HEMRE, G., I., & Mommsen, T. P. (2005). Carbohydrates in fish nutrition: digestion and absorption in postlarval stages. Aquaculture nutrition. 11, 103-122.‏8.Vahjen, W., Osswald, T., Schäfer, K., & Simon, O. (2007). Comparison of a xylanase and a complex of non starch polysaccharide-degrading enzymes with regard to performance and bacterial metabolism in weaned piglets. Archives of animal nutrition, 61, 90-102.‏9.Stepanowska, K., & Sawika, A. (2006). The effect of feeding method on body weight gains, concentration of selected components in the blood, and peroxidation processes of carp, Cyprinus carpio. Acta Ichthiologica Et Piscatorial. 36, 25-29.10.Lin, S., Mai, K., & Tan, B.
(2007). Effects of exogenous enzyme supplementation in diets on growth and feed utilization in tilapia, Oreochromis niloticus × O. aureus. Aquaculture research, 38, 1645-1653.‏11.Luo, J., Li, Y., Jin, M., Zhu, T., Li, C., & Zhou, Q. (2020). Effects of dietary exogenous xylanase supplementation on growth performance, intestinal health, and carbohydrate metabolism of
juvenile large yellow croaker, Larimichthys crocea. Fish physiology and biochemistry, 46, 1093-1110.12.Monier, M. N. (2020). Efficacy of dietary exogenous enzyme supplementation on growth performance, antioxidant activity, and digestive enzymes of common carp, Cyprinus carpio fry. Fish physiology and biochemistry, 46, 713-723.13.Ogunkoya, A. E., Page, G. I., Adewolu, M. A., & Bureau, D. P. (2006). Dietary incorporation of soybean meal and exogenous enzyme cocktail can affect physical characteristics of faecal material egested by rainbow trout, Oncorhynchus mykiss. Aquaculture, 254, 466-475.‏14.Dalsgaard, J., Verlhac, V., Hjermitslev, N. H., Ekmann, K. S., Fischer, M., Klausen, M., & Pedersen, P. B. (2011). Effects of exogenous enzymes on apparent nutrient digestibility in rainbow trout, Oncorhynchus mykiss fed diets with high inclusion of plant-based protein. Animal feed science and technology. 171, 181-191.‏15.Miller, G. L. (1959). Use of dinitro salicylic acid reagent for determination of reducing sugar. Analytical chemistry, 31, 426-428.
16.Abedian Kenari, A., Sotoudeh, E., & Rezaei, M. H. (2011). Dietary soybean phosphatidylcholine affects growth performance and lipolytic enzyme activity in Caspian brown trout, Salmotrutta Caspius alevin. Aquaculture Research. 42, 655-663.17.Castillo, S., & Gatlin, D. M. (2015). Dietary supplementation of exogenous carbohydrase enzymes in fish nutrition: a review. Aquaculture. 435, 286-292.‏18.AOAC. (2005). Official method of Analysis.19.Yigit, N. O., & Olmez, M. (2011). Effects of cellulase addition to canola meal in tilapia (Oreochromisniloticus L.) diets. Aquaculture Nutrition, 17, 494-500.‏20.Adeoye, A. A., Jaramillo-Torres, A., Fox, S. W., Merrifield, D. L., &
Davies, S. J. (2016). Supplementation of formulated diets for tilapia, Oreochromis niloticus with selected exogenous enzymes: Overall performance and effects on intestinal histology and microbiota. Animal Feed Science and Technology. 215, 133-143.‏21.Ghomi, M. R., Shahriari, R., Langroudi, H. F., Nikoo, M., & von Elert, E. (2012). Effects of exogenous dietary enzyme on growth, body composition, and fatty acid profiles of cultured great sturgeon, Huso huso fingerlings. Aquaculture International. 20, 249-254.‏22.Maas, R. M., Verdegem, M. C., Lee,C. N., & Schrama, J. W. (2021). Effects and interactions between phytase, xylanase and β-glucanase on growth performance and nutrient digestibility in Nile tilapia. Animal Feed Science and Technology, 271, 114767.26.Chukhchin, V. D.) 1976). Life cycle and growth of Hydrobia acuta (Drap.) and Hydrobia ventrosa (Mont.) in the Black Sea, Biol. Morya, 37 (1), 85-90.27.Ellis, J. R., & Rogers, S. I. (2000). The distribution, relative abundance and diversity of echinoderms in the eastern English Channel, Bristol Channel, and Irish Sea. Journal of the Marine Biological Association of the United Kingdom. 80, 127-138.28.Kazanidis, G., Antoniadou, C., Lolas, A. P., Neofitou, N., Vafidis, D., Chintiroglou, C., & Neofitou, C. (2010). Population dynamics and reproduction of Holothuria tubulosa (Holothuroidea: Echinodermata) in the Aegean Sea. J. Mar. Biol. Assoc. UK. 90 (05), 895-901.