تاثیرعصاره هیدروالکلی گیاه مرزه (Satureja hortensis) بر عملکرد رشد و برخی از شاخص‌های ایمنی ذاتی سرم و موکوس پوست بچه ماهی قزل‌آلای رنگین کمان (Oncorhynchus mykiss)

نوع مقاله : مقاله کامل علمی - پژوهشی

نویسندگان

1 دانشجوی کارشناسی ارشد رشته علوم مهندسی شیلات، گروه شیلات، دانشکده شیلات و محیط زیست، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان، ایران

2 گروه شیلات، دانشکده شیلات و محیط زیست، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان، گرگان، ایران.

چکیده

مطالعه حاضر به هدف بررسی تاثیر جیره غذایی حاوی عصاره هیدروالکلی گیاه مرزه (Satureja hortensis) بر عملکرد رشد و پاسخ‌ ایمنی ذاتی موکوس پوست و سرم بچه ماهی قزل‌آلای رنگین‌کمان (Oncorhynchus mykiss) طراحی گردید. بدین منظور، 240 قطعه بچه ماهی با میانگین وزن 02/0 ± 02/2 گرم به صورت تصادفی در 4 گروه آزمایشی با سه تکرار توزیع به مدت 6 هفته با جیره‌های حاوی غلظت‌های 0 (شاهد)، 1/0، 5/0 و 1 درصد عصاره هیدروالکلی گیاه مرزه تغذیه شدند. نتایج نشان داد که شاخص‌های عملکرد رشد شامل وزن نهایی و افزایش وزن بدن، در تیمار تغذیه شده با جیره حاوی 1 درصد عصاره به طور معنی‌داری در مقایسه با گروه شاهد افزایش یافت. اما اختلاف معنی‌داری در شاخص ضریب رشد ویژه بین تیمارهای تغذیه شده با عصاره و گروه شاهد مشاهده نشد. آنالیز شاخص‌های ایمنی سرم نشان داد که فعالیت آنزیم لیزوزیم در تیمارهای تغذیه شده با سطوح مختلف عصاره مرزه در مقایسه با گروه شاهد افزایش یافت، درحالی که میزان فعالیت آنزیم‌های فسفاتاز قلیایی، آسپارتات آمینوترانسفراز و آلانین آمینوترانسفراز کاهش یافت. آنالیز شاخص‌های ایمنی ذاتی موکوس پوست نیز نشان داد که بیشترین میزان فعالیت آنزیم‌های لیزوزیم و آلکالین فسفاتاز قلیایی به ترتیب مربوط به تیمارهای تغذیه شده با جیره حاوی 5/0 و 1 درصد عصاره بود. غلظت پروتئین محلول تحت تاثیر مصرف جیره حاوی عصاره قرار نگرفت. بنابراین؛ تجویز خوراکی عصاره هیدروالکلی مرزه به ویژه در سطح 1 درصد می‌تواند به عنوان یک مکمل غذایی طبیعی به بهبود رشد و سلامت بچه ماهی قزل‌آلای رنگین کمان کمک کند.

کلیدواژه‌ها

موضوعات


عنوان مقاله [English]

The effect of the hydroalcoholic extract of the savory plant (Satureja hortensis) on the growth performance and some innate immunity indicators of the serum and skin mucus of rainbow trout fry (Oncorhynchus mykiss).

نویسندگان [English]

  • Mohammad Mirzaee 1
  • Abdolmajid Hajimoradloo 2
  • Marzieh Abolfathi 2
  • Ali Jafar nodeh 2
1 2. Dept. of Fisheries, Faculty of Fisheries and Environmental Sciences, Gorgan University of Agricultural Sciences and Natural Resources, Gorgan, Iran.
2 Dept. of Fisheries, Faculty of Fisheries and Environmental Sciences, Gorgan University of Agricultural Sciences and Natural Resources, Gorgan, Iran.
چکیده [English]

The present study was designed to investigate the effect of a diet containing hydroalcoholic extract of savory (Satureja hortensis) on the growth performance and innate immune response of skin mucus and serum in rainbow trout (Oncorhynchus mykiss). For this purpose, 240 rainbow trout juveniles with an average weight of 2.02 ± 0.02 grams were randomly distributed into 4 experimental groups with three replications and fed diets containing concentrations of 0 (control), 0.1%, 0.5%, and 1% hydroalcoholic extract of savory for a period of 6 weeks. The results showed that growth performance indices, including final weight and weight gain, significantly increased in the group fed with a diet containing 1% savory extract compared to the control group. However, a significant difference in the specific growth rate index was not observed between the extract-fed groups and the control group. Analysis of serum immune indices showed that lysozyme activity increased in the groups fed with different levels of savory extract compared to the control group, while alkaline phosphatase, aspartate aminotransferase, and alanine aminotransferase activities decreased. Analysis of mucosal innate immune indices also showed that the highest activities of lysozyme and alkaline phosphatase enzymes were associated with the groups fed diets containing 0.5% and 1% savory extract, respectively. The protein concentration in the solution was not affected by the consumption of the extract-containing diet. Therefore, dietary supplementation with hydroalcoholic savory extract, especially at a level of 1%, can serve as a natural feed additive to improve the growth and health of rainbow trout juveniles.

کلیدواژه‌ها [English]

  • Satureja hortensis
  • rainbow trout
  • growth performance
  • innate immunity
  • skin mucus