اثر نانوامولسیون اسانس برگ زیتون (Olea europaea. L) بر شاخص‌های شیمیایی و میکروبی فیله کپور معمولی پرورشی (Cyprinus carpio. L) طی نگهداری در یخچال

نوع مقاله : مقاله کامل علمی - پژوهشی

نویسندگان

1 عضو هیات علمی پژوهشکده اکولوژی خلیج فارس و دریای عمان، موسسه تحقیقات علوم شیلاتی کشور، سازمان تحقیقات اموزش و ترویج کشاورزی

2 موسسه آموزش عالی رودکی، تنکابن، ایران

چکیده

استفاده از اسانس‌های گیاهی در مقیاس نانو به عنوان جایگزین نگهدارنده‌های سنتزی در آبزیان به عنوان فرآورده‌های با فسادپذیری بالا، تاحدود زیادی می‌تواند عوامل میکروبی و شیمیایی فساد را کنترل نماید. در این پروژه، فیله کپور معمولی پرورشی به مدت 5 دقیقه در نانوامولسیون اسانس استخراج شده از برگ زیتون (Olea europaea. L)، به عنوان نگهدارنده طبیعی به نسبت‌های 2 و 4 درصد غوطه‌ور گردید، سپس داخل فیلم‌ نایلونی قرار داده و در یخچال نگهداری شد. ارزیابی اسانس با تعیین مقدار کل ترکیبات فنولی (TPC)، فلاونوئیدی (TFC)، مهار رادیکال آزاد (DPPH) و قدرت احیاءکنندگی (RP) انجام شد، کیفیت فیله‌های نگهداری شده در یخچال در فواصل زمانی 0، 5، 10، 15، 20 و 25 روز با آزمون‌های شیمیایی (پراکسید، عدد آنیزیدین، اسید تیوباربیتوریک، مقدار توتکس ) و میکروبی (کل باکتری‌های مزوفیل و سرمادوست) مورد ارزیابی قرار گرفت. نتایج TPC، TFC، DPPH و RP به ترتیب، mg GA/g E 2/96، mg QE/g E 4/43، 1/154 درصد و µg.ml-1 17/291 بود. مقادیر PV، TBA، AV، TOTOX، TVB-N، TMC و PTC در تیمار 2 و 4 درصد اسانس در روز 25 آزمایش به ترتیب، (28/4 و meq g O2/kg Fat 91/2)، (8/1 و mg MDA/kg Fat 35/1)، (23/5 و 85/3)، (79/13 و 67/9)، (32/24 و mg N.100 g-1 Flesh 15/20)، (27/5 و log CFU.g-1 98/3) و (12/4 و log CFU.g-1 39/2) گزارش شد. با توجه به نتایج، می‌توان از نانوامولسیون اسانس برگ زیتون با غلظت‌های 2 و 4 درصد برای مهار فعالیت باکتریایی و اکسیداسیونی در ماهیان به ویژه کپور معمولی پرورشی استفاده نمود.

کلیدواژه‌ها

موضوعات


عنوان مقاله [English]

The effect of olive leaf essential oil nanoemulsion (Olea europaea. L) on chemical and microbial parameters of farmed common carp (Cyprinus carpio. L) fillet during storage in the refrigerator

نویسندگان [English]

  • zabih alh bahmani 1
  • Zabih alh Mahmood Soltani 2
1 Faculty member of Persian gulf & Oman Sea Ecological Research Center, Iranian Fisheries Science Research Institution, Agricultural research education and extension organization
2 Rodaki High Educational Institute, Tonekabon, Iran.
چکیده [English]

The use of plant extracts and essential oils on a nano scale as an alternative to synthetic preservatives in aquatic products as highly perishable products can largely control the microbial and chemical factors of spoilage. In this project, common carp fillet was immersed for 5 minutes in the nanoemulsion of essential oil extracted from olive leaf (Olea europaea. L), as a natural preservative in proportions of 2 and 4%, then it was placed inside a nylon film and stored in a refrigerator. The evaluation of the essential oil was done by determining the amount of total phenolic compounds (TPC), flavonoid (TFC), free radical scavenging (DPPH) and reducing power (RP), the quality of fillets stored in the refrigerator at time intervals of 0, 5, 10, 15, 20 and 25 days were evaluated with chemical (PV, TBA, AV, TOTOX, and TVB-N) and microbial (total mesophile, and psychrophile bacteria) tests. The results of TPC, TFC, DPPH and RP were 96.2 mg GA/g E, 43.4 mg QE/g E, 154.1%, and 291.17 µg.ml-1, respectively. The values of PV, TBA, AV, TOTOX, TVB-N, TMC and PTC in the treatment of 2 and 4% essential oil on the 25th day of the experiment, respectively (4.28, and 2.91 meq g O2/Kg Fat), (1.8, and 1.35 mg MDA/Kg Fat), (5.23, and 3.85), (13.79, and 9.67), (24.32, and 20.15 mg N.100 g-1 flesh), (5.27, and 3.98 logCFU.g-1) and (4.12, and 2.39 logCFU.g-1) were reported. According to these results, olive leaf essential oil nanoemulsion with concentrations of 2 and 4% can be used to inhibit bacterial and oxidative activity in fish, especially farmed common carp.

کلیدواژه‌ها [English]

  • Nano-emulsion
  • Olive leaf
  • Oxidation
  • Anisidine
  • Farmed common carp