ارزیابی عملکرد نانوحسگر حساس به pH مبتنی بر کاغذ پوشش داده شده حاوی نانوالیاف تفاله چغندر قند در ﺗﺸﺨﯿﺺ ﻓﺴﺎد ﻣﺎهی ﻗﺰل‌آﻻی رنگین کمان (Oncorhynchus mykiss) در ﻃﻮل‌ نگه‌داری در یخچال

نوع مقاله : مقاله کامل علمی - پژوهشی

نویسندگان

1 گروه شیلات، دانشکده منابع طبیعی، دانشگاه تهران، کرج، ایران

2 استادیار گروه شیلات دانشکده منابع طبیعی دانشگاه تهران.

3 استاد گروه شیلات، دانشکده منابع طبیعی، دانشکدگان کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه تهران

4 دانشیار گروه علوم و صنایع چوب و کاغذ، دانشکده منابع طبیعی، دانشکدگان کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه تهران

5 دانشیار گروه تکنولوژی و مهندسی چوب/دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان

چکیده

در این پژوهش، یک حسگر رنگ‌سنجی حساس به تغییرات pH برای تشخیص فساد ماهی قزل‌آلای رنگین‌کمان در طول نگهداری در یخچال طراحی و ارزیابی شد. این حسگر با استفاده از ترکیب نانوالیاف تفاله چغندر قند، بنتونیت و بروموتیمول آبی تهیه شده و در بسته‌های فیله ماهی قزل‌آلا تعبیه گردید. بسته‌ها به مدت 12 روز در دمای 4 درجه سانتی‌گراد نگهداری شدند و در طی این دوره، تغییرات رنگ حسگر با استفاده از سیستم CIELab بررسی شد.

برای تأیید کارایی حسگر، آزمایشات تکمیلی دیگری نیز انجام شد که شامل اندازه‌گیری تغییرات pH، مجموع ترکیبات نیتروژنی فرار (TVB-N) و بار میکروبی کل بود. نتایج نشان داد که حسگر تعبیه شده کارایی مناسبی در تشخیص فساد ماهی قزل‌آلای رنگین‌کمان دارد و با گذشت زمان، تغییرات رنگ را به نمایش گذاشت. همچنین، سنجش میزان بار میکروبی کل، pH و TVB-N همبستگی معناداری با تغییر رنگ حاصل از حسگر نشان داد (R² = 0.73).

بر این اساس، می‌توان نتیجه گرفت که حسگر تولیدی دارای حساسیت بالایی نسبت به تغییرات pH ناشی از فساد ماهی است و استفاده از آن برای تشخیص میزان فساد در بسته‌بندی فیله ماهی قزل‌آلای رنگین‌کمان در طول دوره نگهداری در یخچال توصیه می‌شود. این حسگر می‌تواند به عنوان ابزاری مؤثر و کارآمد برای تشخیص فساد ماهی مورد استفاده قرار گیرد و با مشاهده تغییر رنگ، به مصرف‌کنندگان و تولیدکنندگان کمک کند تا از تازگی محصول اطمینان حاصل کنند.

کلیدواژه‌ها

موضوعات


عنوان مقاله [English]

Performance Evaluation of Coated Paper-Based pH-Sensitive Nanosensors Containing Sugar Beet Pulp Nanofibers for Detecting Spoilage of Rainbow Trout (Oncorhynchus mykiss) Fillets During Refrigerated Storage

نویسندگان [English]

  • Zahra Nahvi 1
  • Seyed Vali Hosseini 2
  • Alireza Mirvaghefi 3
  • Mohammad Azadfallah 4
  • Hossein Yousefi 5
1 Department of Fisheries, Faculty of Natural Resources, University of Tehran, Karaj, Iran
2 2- Associate Professor, Department of Fisheries, Faculty of Natural Resources, University of Tehran, Karaj, Iran
3 Professor, Department of Fisheries, Faculty of Natural Resources, University of Tehran
4 Associate Professor, Department of Wood and Paper Sciences and Technology, Faculty of Natural Resources, University of Tehran
5 Associate Professor, Department of Wood Technology and Engineering, Gorgan University of Agricultural Sciences and Natural Resources
چکیده [English]

In this study, a pH-sensitive colorimetric sensor was designed and evaluated to detect the spoilage of rainbow trout fillets during refrigerated storage. The sensor was prepared using a combination of beet pulp nanofibers, bentonite, and bromothymol blue, and then incorporated into the packaging of rainbow trout fillets. The packages were stored at 4°C for 12 days, and during this period, the color changes of the sensor were monitored using the CIELab system.

To confirm the sensor's effectiveness, additional tests were conducted, including measurements of pH changes, total volatile basic nitrogen (TVB-N), and total microbial load. The results demonstrated that the embedded sensor effectively detected the spoilage of rainbow trout fillets and showed color changes over time. Furthermore, the measurements of total microbial load, pH, and TVB-N exhibited a significant correlation with the color changes of the sensor (R² = 0.73).

Therefore, it can be concluded that the developed sensor is highly sensitive to pH changes resulting from fish spoilage and is recommended for use in detecting spoilage levels in the packaging of rainbow trout fillets during refrigerated storage. This sensor can serve as an effective and efficient tool for detecting fish spoilage, providing both consumers and producers with a reliable method to ensure the freshness of the product

کلیدواژه‌ها [English]

  • Nano biosensor
  • Smart packaging
  • Agricultural waste
  • Fish spoilage
  • Refrogerated storage