بررسی میکروپلاستیک موجود در ماهی سفید (Rutilus frisii kutum) در ناحیه خزری (مطالعه موردی استان مازندران)

نوع مقاله : مقاله کامل علمی - پژوهشی

نویسندگان

1 دانشجوی دکتری، بوم شناسی آبزیان شیلاتی، دانشکده منابع طبیعی، دانشگاه تهران، کرج، ایران

2 دانشیار، دانشکده منابع طبیعی، دانشگاه تهران، کرج، ایران

10.22069/japu.2024.21997.1838

چکیده

با افزایش تولید پلاستیک و استفاده آن در جهان، میزان ذرات پلاستیکی موجود در محیط های آبی نیز در حال افزایش است. از طرف دیگر با افزایش مصرف جهانی ماهی، احتمال افزایش مخاطرات سلامت عمومی انسان به عنوان مصرف کننده نهایی زنجیره غذایی، وجود دارد. این تحقیق نیز به بررسی ماهی سفید خزری (Rutilus frisii kutum) یکی از مهمترین و پرمصرف ترین ماهیان تجاری دریای خزر در دو ایستگاه خزرآباد و گلوگاه، می پردازد. بدین منظور تعداد 30 عدد ماهی سفید خزری در هر ایستگاه صید شد. ماهیان تحت شرایط ایمن به آزمایشگاه انتقال یافتند. سپس به قطعات کوچک برش داده شده درون بطری های شیشه ای تحت تاثیر محلول KOH 10% قرارگرفتند تا مواد زیستی آن ها کاملا هضم شوند. سپس 20cc از محلول رویی توسط کاغذ صافی واتمن فیلتر شد. در نهایت، کاغذ صافی های خشک شده توسط میکروسکوپ مورد بررسی قرار گرفتند. بر اساس نتایج به دست آمده بیشترین درصد فراوانی شکل، اندازه و رنگ میکروپلاستیک ها، متعلق به شکل رشته ای، اندازه کوچکتر از 1000 میکرومتر و رنگ های تیره در ایستگاه خزرآباد و رنگ سفید در ایستگاه گلوگاه بوده است. همچنین فراوانی میکروپلاستیک موجود در هر ماهی سفید خزری در ایستگاه خزرآباد 83/0±77/1 ذره و در ایستگاه گلوگاه 37/0±39/1 برآورد شد. اما با توجه به اهمیت تجاری و مصرف گسترده این ماهی به ویژه در سواحل دریای خزر، پایش برنامه ریزی شده سواحل مهم صیادی دریای خزر ضروری است.

کلیدواژه‌ها

موضوعات


عنوان مقاله [English]

Investigating microplastics in white fish (Rutilus frisii kutum) in the Caspian region (Case study of Mazandaran province)

نویسندگان [English]

  • Kiadokht Rezaei 1
  • Arash Javanshir khoei 2
1 PhD student, Aquatic ecology of fisheries, University of Tehran, Karaj, Iran
2 Associate Professor, Department of Natural Resources, University of Tehran, Karaj, Iran
چکیده [English]

With the increase in plastic production and its use in the world, the number of plastic particles in water environments is also increasing. On the other hand, with the increase in global fish consumption, there is a possibility of increasing public health risks for humans as the final consumer of the food chain. Many studies have investigated the presence of microplastics in important and commercial fish. This research examines the Caspian white fish (Rutilus frisii kutum), one of the most important and widely consumed commercial fish in the Caspian Sea, at Khazarabad and Galugah stations. For this purpose, 30 Caspian white fishes were randomly collected from local fishermen in each station. The total length and total weight of each fish were measured and recorded. The fish were transferred to the laboratory under safe conditions. Then they were cut into small pieces and placed in glass bottles under the influence of 10% potassium hydroxide solution at 60 degrees Celsius for 48 hours until their biological materials were completely digested. Then the mixture is stirred in the bottle for 2 hours and then the suspended materials are allowed to settle. In this step, 20 ml of the supernatant solution is filtered by Whatman filter paper. Then the paper filters were placed at 60°C for 24 hours to dry completely. Finally, the dried paper filters were examined by microscope. The obtained data were evaluated by SPSS22 software. According to the observations, four color groups (white, black, red, blue, and yellow), three shape groups (fiber, fragment, and pellet), and two size groups (larger and smaller than 1000 micrometers) are considered for counting and separation. According to the obtained results, the most frequent percentage of shape, size, and color of microplastics belongs to fiber shape, size smaller than 1000 micrometers and dark colors in Khazarabad station and white and transparent in Galugah station. Also, the abundance of microplastic in each Caspian white fish was estimated to be 1.77±0.83 particles in Khazarabad station and 1.39±0.37 in Golugah station. Given the commercial importance and widespread consumption of this fish, especially along the Caspian Sea coast, planned monitoring is necessary on the major fishing shores of the Caspian Sea.

کلیدواژه‌ها [English]

  • Microplastics
  • Caspian Sea
  • Commercial fish
  • Public health