روند توسعه اولیه اندام بویایی در تاس ماهی ایرانی (Acipenser persicus, Borodin, 1897)

نوع مقاله : مقاله کامل علمی - پژوهشی

نویسندگان

1 گروه شیلات، دانشکده منابع طبیعی، دانشگاه تهران، کرج، ایران.

2 گروه شیلات، دانشگده منابع طبیعی، دانشگاه نهران، کرج، ایران.

10.22069/japu.2024.22389.1868

چکیده

شناخت مراحل تکوین اولیه یک گونه در مدیریت آبزی‌پروری آن بسیار موثر است. در این مطالعه روند توسعه اولیه اندام‌ بویایی در تاس-ماهی ایرانی (Acipenser persicus) از زمان تخم‌گشایی تا روز 23 بعد از آن مورد بررسی قرار گرفت. برای این منظور، پس از تکثیر مصنوعی مولدین، لارو‌ها در فاصله روزهای اول تا نهم به صورت روزانه، و در ادامه از روزهای 12، 16، 20 و 23 به صورت تصادفی برای تهیه تصاویرمیکروسکوپ الکترونی SEM نمونه‌برداری شدند. در تاس‌ماهی ایرانی، حفره بویایی در DPH 1 در حال شکل‌گیری مشاهده شد و در DPH 2، سلول‌های گیرنده بویایی در داخل حفره بویایی در حال تشکیل دیده شدند. از DPH 6 تا DPH 8 سلول‌های بویایی از نظر تعداد و رشد نسبت به روزهای قبل افرایش قابل توجهی داشتند و این افزایش در این روزها با شروع تغذیه فعال در تاس-ماهی ایرانی مطابقت داشت. در این گونه بین روزهای 12 تا 16 بعد از تخم‌گشایی افزایش ناگهانی در تعداد و اندازه سلول‌های بویایی اتفاق افتاد. اندازه و تعداد سلول‌های بویایی از روز 16 به بعد تقریباً بدون تغییر باقی ماند. بنابراین و به نظر می‌رسد که در حدود روز 20 پس از تخم‌گشایی، شکل‌گیری اولیه بینی کامل شده است. همچنین نتایج نشان داد که توسعه اولیه سلول‌های بویایی با روند جذب کیسه زرده و شروع تغذیه خارجی این گونه مطابقت دارد.

کلیدواژه‌ها

موضوعات


عنوان مقاله [English]

Early development process of olfactory organ in Persian sturgeon (Acipenser persicus, Borodin, 1897)

نویسندگان [English]

  • Mohammadamin Zarini 1
  • Soheil Eagderi 2
  • Bagher Mojazi Amiri 1
  • Mahta Arabshahi 1
1 Department of Fisheries, Faculty of Natural Resources, University of Tehran, Karaj, Iran.
2 Department of Fisheries, Faculty of Natural Resources, University of Tehran, Karaj, Iran.
چکیده [English]

In the first stage of any aquaculture program of a species, it is necessary to know the stages of their initial development. In this study, the development process of the taste organ in the Persian sturgeon (Acipenser persicus) from the time of hatching to the 23 DPH was investigated. For this purpose, after the artificial reproduction of the brood, the larvae were sampled daily from the 1 to 9 DPH, and randomly from the 12, 16, 20, and 20 DPH to prepare SEM electron microscope images. In this fish, the olfactory cavity was observed forming in DPH 1 and in 2 DPH, olfactory receptor cells were seen forming inside the olfactory cavity. From 6 to 8 DPH, olfactory cells increased significantly in terms of number and growth compared to the previous days, and this increase in these days corresponded to the start of active feeding in this fish. In this species, a sudden increase in the number and size of olfactory cells occurred between 12 to 16 DPH. The size and number of olfactory cells remained almost unchanged from 16 DPH onwards, and changes were also observed in the amount of receiving neural signals.

کلیدواژه‌ها [English]

  • Persian sturgeon
  • Development
  • Ontogeny
  • Olfactory cells
  • Scanning Electron Microscope (SEM)