تأثیر پروبیوتیک ریزپوشانی شده AM14 Lactobacillus sp. بر عملکرد رشد، هضم‌پذیری و ترکیب بدن ماهی قزل‌آلای رنگین‌کمان (Oncorhynchus mykiss) تغذیه شده با جیره حاوی سطوح 20 و 40 درصد آرد سویا

نوع مقاله : مقاله کامل علمی - پژوهشی

نویسندگان

1 دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری

2 هیئت علمی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری

3 هیئت علمی دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری

4 هیئت علمی دانشگاه کشورزی و منابع طبیعی ساری

5 هیات علمی دانشگاه کشاورزی و منابع طبیعی ساری

10.22069/japu.2024.22072.1845

چکیده

منابع جایگزین پودر ماهی مانند پروتئین گیاهی سویا داری اجزای ضد تغذیه‌ای مانند فیتات است که می‌توان آن را با استفاده از پروبیوتیک‌های دارای آنزیم فیتاز کاهش داد. مطالعه حاضر اثر پروبیوتیک ریزپوشانی‌شدهAM14 Lactobacillus sp. دارای فعالیت فیتازی با پلیمرهای آلژینات سدیم و کیتوزان، بر رشد، هضم‌پذیری و ترکیب بدن قزل‌آلای رنگین‌کمان (Oncorhynchus mykiss) تغذیه شده با جیره حاوی سطوح مختلف آرد سویا را بررسی نمود. 360 قطعه قزل‌آلای رنگین‌کمان (وزن 22/0 ± 43/12 گرم) با 6 تیمار (40 درصد سویا + پروبیوتیک ریزپوشانی‌شده با آلژینات سدیم و کیتوزان (T1)، 40 درصد سویا+ پروبیوتیک آزاد (T2)، 40 درصد سویا + کپسول‌های ساخته شده با آلژینات سدیم و کیتوزان فاقد پروبیوتیک (T3)، 40 درصد سویا + پروبیوتیک ریزپوشانی‌شده با آلژینات سدیم (T4)، 40 درصد سویا بدون افزودنی (C2)، 20 درصد سویا بدون افزودنی (C1)) تغذیه شدند. نتایج نشان داد تیمار T1 بهبود معنی‌داری در تمام شاخص‌های رشد، ترکیبات بدن و قابلیت هضم‌پذیری نسبت به گروه شاهد حاوی 20 و 40 درصد سویا بدون افزودنی داشت (05/0>p). در تیمار C2 شاخص‌های رشد، ترکیبات بدن و قابلیت هضم‌پذیری نسبت به C1 کاهش معنی‌داری نشان داد (05/0>p). با توجه به بهبود معنی‌دار شاخص‌های رشد، ترکیب بدن و هضم‌پذیری در تیمار تغذیه شده با جیره‌ی حاوی 40 درصد سویا و افزودنی، می-توان پروبیوتیک AM14 Lactobacillus sp دارای فعالیت فیتازی به شکل ریزپوشانی‌شده را به عنوان یک سویه پروبیوتیک ریزپوشانی‌شده کارآمد برای استفاده در جیره آبزیان به منظور افزایش درصد جایگزینی پودر ماهی با منابع پروتئین گیاهی، پیشنهاد نمود.

کلیدواژه‌ها

موضوعات


عنوان مقاله [English]

The Effect of microencapsulated probiotic Lactobacillus sp. AM14 on growth performance, digestibility and body composition of rainbow trout (Oncorhynchus mykiss) fed with diets containing 20 and 40% levels of soybean meal.

نویسندگان [English]

  • Mahin Ranjdoust 1
  • sakineh Yeganeh 2
  • Hossein Ouraji 3
  • Fatemeh Moradian 4
  • Parastoo Pourashouri 5
1 University Agriculture and Natural Resource, of sari
2 science Committee, University Agriculture and Natural Resource, of sari
3 science Committee University Agriculture and Natural Resource, of sari
4 science Committee University Agriculture and Natural Resource, of sari
5 science Committee Environment University Agricultural Sciences and Natural Resources, of Gorgan
چکیده [English]

Alternative sources of fish meal, such as soybean plant protein, have anti-nutritive components such as phytate, which can be reduced by using probiotic bacteria with phytase enzyme. The present study the effect of microencapsulated probiotic AM14 Lactobacillus sp. with phytase activity with sodium alginate and chitosan polymers, on growth, digestibility and body composition of rainbow trout (Oncorhynchus mykiss) fed with diets containing different levels of soybean meal. 360 pieces of rainbow trout (weight 12.43 ± 0.22 grams) with 6 treatments (40% soy + probiotic microcapsulated with sodium alginate and chitosan (T1), 40% soy + free probiotic (T2) 40% soy + capsules made with sodium alginate and chitosan without probiotics (T3), 40% soy + probiotic microcapsulated with sodium alginate (T4), 40% soy without additives (C2), 20% soy without additives (C1)) were fed.
The results showed that T1 treatment had a significant improvement in all growth indicators, body composition and digestibility compared to the control group containing 20 and 40% soybeans without additives (p<0.05). In treatment C2, growth indices, body composition and digestibility showed a significant decrease compared to C1 (p<0.05). Considering the significant improvement of growth indicators, body composition and digestibility in the treatment fed with a diet containing 40% soy and additives, the probiotic AM14 Lactobacillus sp. with phytase activity in a microencapsulated form can be suggested as an efficient microencapsulated probiotic strain for use in aquatic diets in order to increase the percentage of replacing fish meal with vegetable protein sources.

کلیدواژه‌ها [English]

  • sodium alginate
  • chitosan
  • microencapsulation
  • probiotic
  • phytase activity