مطالعه تاثیر توام نانو ذره اکسید آهن (Fe2O3) و عصاره کلم قرمز بر پارامترهای رشد و تغییرات هیستوشیمیایی لوله گوارش، کبد و عضله ماهی سوروم (Heros Severus )

نوع مقاله : مقاله کامل علمی - پژوهشی

نویسندگان

1 گروه انگل‌شناسی و قارچ‌شناسی، دانشکدۀ پیراپزشکی، دانشگاه علوم پزشکی ایلام، ایلام، ایران

2 گروه زیست شناسی، واحد مشهد ،دانشگاه آزاد اسلامی ، مشهد،ایران

3 گروه شیمی، واحد مشهد ،دانشگاه آزاد اسلامی ، مشهد،ایران

4 گروه شیلات، واحد بابل، دانشگاه آزاد اسلامی ، بابل، ایران

چکیده

ماهی سوروم (Heros severus) یکی از زیباترین گونه‌‌ های ماهی ‌های آکواریومی آب شیرین است که مورد توجه بسیاری از پرورش دهندگان در ایران قرار دارد. استفاده از تکنولوژی نانو در صنایع مختلف بطور فزاینده ای در حال افزایش است. برای بررسی امکان استفاده از این مواد در آبزی پروری بصورت مستقیم، هدف مطالعه حاضر بررسی تاثیر توام نانو ذره اکسید آهن (Fe2O3) و عصاره کلم قرمز بر پارامترهای رشد و تغییرات هیستوشیمیایی لوله گوارش، کبد و عضله ماهی سوروم بود. در این مطالعه تجربی اثر تغذیه لارو ماهی سوروم با بیومار توأم با 200 میلی گرم بر کیلوگرم عصاره کلم قرمز و قرارگرفتن به مدت 45 روز درمعرض نانوذرات اکسید آهن با غلظت های 200 میلی گرم بر کیلوگرم در 5 گروه تیمار در مقایسه با گروه شاهد تحت بررسی قرار گرفت. داده های جمع آوری شده توسط نرم افزار های آماری Excel و SPSS 20 مورد تحلیل قرار گرفتند. گروه های تیمار شده با کلم و نانوذرات آهن خصوصـیات رشـد بهتری را نسبت به سایر گروه ها داشته است. همچنین گروه هایی که غذای حاوی کلم را دریافت کرده‌اند وضـعیت رشـد بهتـری نسبت به گروه دریافت کننده نانوذرات آهن داشته‌اند که این اثر می‌تواند (ممکن است) ناشی از اثرات آنتی اکسیدانی کلم ، ویتامین های A، B، C ، آنتوسیانین ها و غیره موجـود در آن باشد. به نظر می‌رسد ، بیومار غذایی چنانچه با کلم قرمز و نانوذره اکسید آهن در غلظت های مناسب همراه شود در ازدیاد بهره وری شیلاتی پیشنهاد مناسبی باشد.

کلیدواژه‌ها

موضوعات


عنوان مقاله [English]

Investigating the effects of combined application of iron oxide nanoparticles (Fe2O3) and red cabbage extract on the growth parameters and histochemical changes of the digestive tract, liver and muscle of the serum fish (Heros Severus)

نویسندگان [English]

  • Mohammadreza Pourmohammad 1
  • Jina Khayatzadeh 2
  • Azita jianpour 2
  • Fatemeh Farash Bamoharram 3
  • Hamed Manouchehri 4
1 Department of Parasitology and Mycology, School of Allied Medical Sciences, Ilam University of Medical Sciences, Ilam, Iran
2 Department of Biology, Mashhad Branch, Islamic Azad University, Mashhad, Iran
3 Department of chemistry, Mashhad Branch, Islamic Azad University, Mashhad, Iran
4 Department of Fisheries, Babol Branch, Islamic Azad University, Babol, Iran
چکیده [English]

Heros severus is one of the beautiful species of freshwater aquarium, which is focus of many breeders in Iran. The use of nanotechnology in various industries is increasing.for investigate the possibility of directly using these substances in aquaculture, the aim of this study was to investigate the combined effect of iron oxide nanoparticles(Fe2O3)and red cabbage extract on the growth parameters and histochemical changes of the digestive tube, liver and muscle of serum fish. In this experimental study, the impact of administering serum fish larvae a diet supplemented with biomar and 200 mg/kg of red cabbage extract, along with exposure to iron oxide nanoparticles at a concentration of 200mg/kg over a period of 45days, was examined across five treatment groups in relation to a control group. On the 15th, 20th, 25th, 35th, and 45th days of exposure, samples were collected, and analyses were conducted on the growth and histochemical characteristics of the digestive tract, liver, and muscle.The collected data were analyzed by Excel and SPSS20 statistical software.The groups treated with cabbage and iron nanoparticles had better growth characteristics than other groups. Also, the groups that received food containing cabbage had a better growth condition than the group that received iron nanoparticles, and this effect can be caused by the antioxidant effects of cabbage, vitamins A, B, C, anthocyanins and etc. be present in it.It seems that food biomar, if it is combined with red cabbage and iron oxide nanoparticles in appropriate concentrations, is a good suggestion for increasing fishery productivity.

کلیدواژه‌ها [English]

  • histochemical
  • growth
  • Heros severus
  • iron oxide nanoparticles
  • red cabbage