اثرات سطوح مختلف مکمل نوکلئوتید جیره بر عملکرد رشد و بیان ژن‌های مرتبط با رشد (GH و IGF) ماهی کلمه خزری (Rutilus caspicus)

نوع مقاله : مقاله کامل علمی - پژوهشی

نویسندگان

1 دانشجوی دکتری شیلات، دانشکده شیلات و محیط زیست، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان، گرگان، ایران.

2 نویسنده مسئول، گروه تکثیر و پرورش آبزیان، دانشکده شیلات و محیط زیست، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان، گرگان، ایران.

3 گروه تکثیر و پرورش آبزیان، دانشکده شیلات و محیط زیست، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان، گرگان، ایران.

4 دانشگاه علمی کاربردی، واحد استان گلستان، گرگان، ایران.

5 گروه شیلات، واحد علوم و تحقیقات، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران

چکیده

ماهی کلمه (Rutilus rutilus) یکی از ماهیان با ارزش دریای خزر است که هرساله جهت بازسازی ذخایر از طریق تکثیر مصنوعی به دریا رهاسازی می‌شود بنابراین بهبود رژیم غذایی آن برای رسیدن به ماهیان مقاوم‌تر و با کیفیت‌تر از اهداف مهم آبزی-پروری می‌باشد. هدف از این مطالعه بررسی اثر نوکلئوتید بر فاکتورهای رشد و بیان ژن‌های GH و IGF ماهی کلمه می-باشد. به همین منظور تعداد 1500 قطعه بچه‌ماهی نورس کلمه با میانگین وزنی01/0 ± 5/0 در 12 تانک 400 لیتری توزیع شدند و با سطوح 0 (شاهد)، 3/0 (تیمار 1)، 6/0 (تیمار 2) و 2/1 (تیمار 3) گرم بر کیلوگرم نوکلئوتید به‌مدت 8 هفته تغذیه شدند. در پایان دوره پرورش زیست‌سنجی جهت ارزیابی فاکتورهای رشد انجام شد و از بافت‌های مغز و کبد جهت تست‌های ژنتیکی نمونه‌برداری انجام گرفت. نتایج نشان داد که میزان وزن نهایی (FW)، افزایش وزن (WG) و نرخ رشد ویژه (SGR) در تیمارهای 6/0 و 2/1 گرم اختلاف معنی‌داری با شاهد داشتند (05/0P<). کمترین میزان ضریب تبدیل غذایی با اختلاف معنی‌داری نسبت به گروه شاهد در تیمار 2/1 گرم بود (05/0P<). سطح بیان ژن‌های GH و IGF نیز در تیمارهای 6/0 و 2/1 گرم اختلاف معنی‌داری را با گروه شاهد نشان داد (05/0P<). از این پژوهش می‌توان چنین استنباط کرد که استفاده از نوکلئوتید در جیره غذایی ماهی کلمه می‌تواند منجر به بهبود عملکرد رشد شود.

کلیدواژه‌ها

موضوعات


عنوان مقاله [English]

The effects of nucleotide on growth factors and growth related genes (GH and IGF) of Caspian roach (Rutilus Caspicus)

نویسندگان [English]

  • Marjan Hosseini 1
  • Hamed Paknejad 2
  • Mohammad Sudagar 3
  • Hossein Anvarifar 4
  • Seyed Pezhman Hosseini Shekarabi 5
1 Ph.D. Student of Fisheries, Faculty of Fisheries and Environmental Sciences, Gorgan University of Agricultural Sciences and Natural Resources, Gorgan, Iran.
2 Corresponding Author, Dept. of Aquaculture, Faculty of Fisheries and Environmental Sciences, Gorgan University of Agricultural Sciences and Natural Resources, Gorgan, Iran.
3 Dept. of Aquaculture, Faculty of Fisheries and Environmental Sciences, Gorgan University of Agricultural Sciences and Natural Resources, Gorgan, Iran
4 University of Applied Science and Technology, Provincial Unit Golestan, Gorgan, Iran
5 Dept. of Fisheries Science, Science and Research Branch, Islamic Azad University, Tehran, Iran.
چکیده [English]

Caspian roach is one of the valuable fish of the Caspian Sea, which is released into the Caspian sea through artificial reproduction to restore stocks every year, so improving its diet to achieve more resistant and high quality fish is one of the important goals of aquaculture. The purpose of this study was to evaluate the effects of nucleotide on growth factors and growth related genes (GH and IGF) of Caspian roach (Rutilus Caspicus) so 1500 fish fry with the average weight of 0/5 ± 0/01 were divided into 12 fiberglass tanks (400 L) and fed on 0, 0/3, 0/6 and 1/2 g/kg nucleotide for 8 weeks. At the end of the experiment fish were biometry and brain and liver tissue were separated. Results showed that, final weight (FW), weight gain (WG) and specific growth rate (SGR) had significant differences in 0/6 and 1/2 g with control (P<0/05). The lowest food conversation ratio (FCR) at significant difference with control was observed in 1/2 g (P<0/05). GH and IGF genes expression in 0/6 and 1/2 g showed remarkable differences with control (P<0/05). It can be concluded that, dietary nucleotide could improve growth factor in Caspian roach.

کلیدواژه‌ها [English]

  • Aquaculture
  • nucleotide
  • growth factor
  • gene expression and Caspian roach
1.Kottelat, M. J. (2007). Hand book of European freshwater fishes. Publications Kottelat, Cornol and Freyhof, Berlin, 96 (3), 725-727.
2.Ghaninejad, D., Moghim, M., & Parafkandeh, F. (2000). A report of Caspian Sea bony fishes stock assessment. Research Center of Fisheries of Gilan Province.
3.Rufchaei, R., Hoseinifar, S. H., Mirzajani, A., & Van Doan, H. (2017). Dietary administration of Pontogammarus maeoticus extract affects immune responses, stress resistance, feed intake and growth performance of Caspian roach, Rutilus caspicus fingerlings. Fish & Shellfish Immunology, 63, 196-200.
4.Gil, A. (2002). Modulation of the immune response mediated by dietary nucleotides. European Journal of Clinical Nutrition, 56 (3), 1-4.
5.Quan, R., Barness, L. A., & Uauy, R. (1990). Do infants need nucleotide supplemented formula for optimal nutrition. Journal of pediatric gastroenterology and nutrition, 11 (4), 429-434.
6.Hossain, M. S., Koshio, S., & Kestemont, P. (2020). Recent advances of nucleotide nutrition research in aquaculture: a review. Reviews in Aquaculture, 12 (2), 1028-1053.
7.Bowyer, P. H., El‐Haroun, E. R., Hassaan, M., Salim, H., & Davies, S. J. (2019). Dietary nucleotides enhance growth performance, feed efficiency and intestinal functional topography in European Seabass, Dicentrarchus labrax. Aquaculture Research, 50 (7), 1921-1930.
8.Selim, K. M., Reda, R. M., Mahmoud, R., & El-Araby, I. E. (2020). Effects of nucleotides supplemented diets on growth performance and expressions of ghrelin and insulin-like growth factor genes in Nile tilapia, Oreochromis niloticus. Journal of Applied Aquaculture, 32 (2), 157-174.
9.Hossain, M. S., Koshio, S., Ishikawa, M., Yokoyama, S., Sony, N. M., Dawood, M. A., ... & Fujieda, T. (2016). Efficacy of nucleotide related products on growth, blood chemistry, oxidative stress and growth factor gene expression of juvenile red sea bream, Pagrus major. Aquaculture, 464, 8-16.
10.Magouz, F. I., Abdel‐Rahim, M. M., Lotfy, A. M., Mosbah, A., Alkafafy, M., Sewilam, H., & Dawood, M. A. (2021). Dietary nucleotides enhanced growth performance, carcass composition, blood biochemical, and histology features of European sea bass, Dicentrarchus labrax L. Aquaculture Reports, 20, 100738.
11.Hossain, M. S., Koshio, S., Ishikawa, M., Yokoyama, S., Sony, N. M., Dawood, M. A., & Fujieda, T. (2016). Efficacy of nucleotide related products on growth, blood chemistry, oxidative stress and growth factor gene expression of juvenile red sea bream, Pagrus major. Aquaculture, 464, 8-16.
12.Hossain, M. S., Koshio, S., Ishikawa, M., Yokoyama, S., & Sony, N. M. (2017). Supplementation of cytidine monophosphate enhanced growth, immune response and stress resistance of red sea bream, Pagrus major juvenile. Aquaculture, 473, 366-374.
13.Hossain, M. S., Koshio, S., Ishikawa, M., Yokoyama, S., & Sony, N. M. (2017). Dietary supplementation of uridine monophosphate enhances growth, hematological profile, immune functions and stress tolerance of juvenile red sea bream, Pagrus major. Aquaculture, 475, 29-39.
14.Guo, X., Li, J., Ran, C., Wang, A., Xie, M., Xie, Y., & Zhou, Z. (2019). Dietary nucleotides can directly stimulate the immunity of zebrafish independent of the intestinal microbiota. Fish & shellfish immunology, 86, 1064-1071.
15.Kader, M. A., Bulbul, M., Abol-Munafi, A. B., Asaduzzaman, M., Mian, S., Noordin, N. B. M., & Koshio, S. (2018). Modulation of growth performance, immunological responses and disease resistance of juvenile Nile tilapia, Oreochromis niloticus (Linnaeus, 1758) by supplementing dietary inosine monophosphate. Aquaculture Reports, 10, 23-31.
16.Barros, M. M., Guimarães, I. G., Pezzato, L. E., de Oliveira Orsi, R., Fernandes Junior, A. C., Teixeira, C. P., ... & Padovani, C. R. (2015). The effects of dietary nucleotide mixture on growth performance, haematological and immunological parameters of Nile tilapia. Aquaculture Research, 46 (4), 987-993.
17.Borda, E., Martinez-Puig, D., & Cordoba, X. (2003). Well-balanced nucleotide supply makes sense. Feed. Mix, 11 (6), 24-26.
18.Gupta, S., Lokesh, J., Abdelhafiz, Y., Siriyappagouder, P., Pierre, R., Sørensen, M., & Kiron, V. (2019). Macroalga-derived alginate oligosaccharide alters intestinal bacteria of Atlantic salmon. Frontiers in microbiology, 10, 2037.
19.Hoseinifar, S. H., Soleimani, N., & Ringø, E. (2014). Effects of dietary fructo-oligosaccharide supplementation on the growth performance, haemato-immunological parameters, gut microbiota and stress resistance of common carp, Cyprinus carpio fry. British Journal of Nutrition,
112 (8), 1296-1302.
20.Picha, M. E., Turano, M. J., Beckman, B. R., & Borski, R. J. (2008). Endocrine biomarkers of growth and applications to aquaculture: a minireview of growth hormone, insulin-like growth factor (IGF)-I, and IGF-binding proteins as potential growth indicators in fish. North american journal of aquaculture, 70 (2), 196-211.
21.Velloso, C. P. (2008). Regulation of muscle mass by growth hormone and IGF‐I. British journal of pharmacology, 154 (3), 557-568.