تأثیر سطوح مختلف پودر گیاه هویج در جیره غذایی ماهی آنجل (Pterophyllum scalare) بر عملکرد رشد و فعالیت آنزیم‌های گوارشی و آنتی‌اکسیدانی

نوع مقاله : مقاله کامل علمی - پژوهشی

نویسنده

گروه علوم و مهندسی شیلات، دانشکده منابع طبیعی و محیط زیست، دانشگاه ملایر، ملایر، همدان.

چکیده

در این تحقیق، تأثیر پودر گیاه هویج بعنوان منبع طبیعی کاروتنوئید بر عملکرد رشد و فعالیت آنزیم‌های گوارشی و آنتی‌اکسیدانی در ماهی آنجل (وزن متوسط: 0.28± 2.76 گرم) به مدت 8 هفته مطالعه شد. پنج جیره آزمایشی شامل جیره غذایی فاقد پودر هویج (D1: جیره شاهد) و جیره‌های حاوی پودر هویج (D4: 1.5، D3: 1 ، D2: 0.5 و D5: 2 %) همسان از نظر پروتئین و انرژی تهیه گردید. نتایج شاخص‌های رشد نشان داد میزان افزایش وزن بدن، نرخ رشد ویژه، نسبت کارایی چربی و نسبت کارایی پروتئین در جیره‌های غذایی D4 و D5 بطور معنی‌داری بالاتر از D1 بود (0.05>P). بیشترین و کمترین میزان ضریب تبدیل غذایی به ترتیب در جیره‌های غذاییD1 و D4 مشاهده شد که با یکدیگر اختلاف معنی‌داری داشتند (0.05>P). کمترین و بیشترین میزان شاخص وضعیت به‌ترتیب در جیره‌های غذایی D5 و D1 مشاهده شد که اختلاف معنی‌داری بین آنها مشاهده نشد. نتایج فعالیت آنزیم‌های گوارشی در روده نشان داد میزان فعالیت تریپسین و آمیلاز در جیره‌های D4 و D5 بطور معنی‌داری بالاتر از جیره‌های D1 و D2 بود (0.05 >P)؛ ولی با جیره D3 اختلاف معنی‌داری نداشت. نتایج بررسی فعالیت آنزیم‌های آنتی اکسیدانی در عضله ماهیان نشان داد سوپراکساید دیسموتاز (SOD) و کاتالاز در جیره‌های حاوی پودر هویج در هر دو مرحله‎ قبل و بعد از استرس کاهش معنی‌داری نسبت به گروه شاهد داشتند (0.05>P). بر اساس نتایج بدست آمده، استفاده از پودر هویج بویژه در سطوح بالا افزایش معنی‌داری بر عملکرد رشد و فعالیت آنزیمهای گوارشی و آنتی‌اکسیدانی درماهی آنجل به همراه داشت.

کلیدواژه‌ها

موضوعات


عنوان مقاله [English]

The effect of different levels of carrot powder in angel fish (Pterophyllum scalare) diet on the growth performance and activity of digestive and antioxidant enzymes

نویسنده [English]

  • Abbas Zamani
Department of Fisheries, Faculty of Natural Resources and Environment, Malayer University, Malayer, Hamadan, Iran.
چکیده [English]

This study was aimed to assess the effect of carrot powder as a natural source of carotenoid on growth performance, digestive enzymes and antioxidant activity in angel fish (weight: 2.76 ± 0.28) for 8 weeks. Five experimental diets, including the control diet (D1: without carrot powder) and diets containing carrot powder (D2: 0.5%, D3:1%, D4: 1.5 % and D5: 2%) were prepared as isonitrogenous and isocaloric in triplicate. The results obtained from body weight gain, specific growth rate and protein & lipid efficiency ratio showed that they were significantly higher in fish fed with diets D4 and D5 compared to diet D1 (P<0.05). Fish fed with D4 diet significantly showed lower food conversion ratio compared to fish fed with D1 diet (P<0.05). The condition factor and the survival rate showed no significant difference among the experimental diets. The results obtained from digestive enzymes analysis of fish intestine showed that trypsin and amylase were significantly higher in D4 and D5 than those from D1 and D2 (P<0.05); while no significant difference was observed among fish fed with D3, D4 and D5 diet. The results of antioxidant enzymes assessment from fish tissue indicated that SOD and catalase in fish fed with diets containing carrot powder had a significant decrease compared to control group in both before and after stress (P<0.05). Based on the results obtained from this study, the growth performance, digestive enzymes and antioxidant activity in fish fed with diets containing carrot powder especially in high level (1.5 and 2 %) were significantly higher than those from control group.

کلیدواژه‌ها [English]

  • angel fish
  • carotenoid
  • carrot powder
  • trypsin