اثرات بکارگیری هیومیک اسید در جیره غذایی بر کارایی رشد، پاسخ ایمنی، دفاع آنتی اکسیدانی و بیان ژن های مرتبط در روده ماهی زبرا (Danio rerio)

نوع مقاله : مقاله کامل علمی - پژوهشی

نویسندگان

1 عضو هیئت علمی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان

2 گروه شیلات، دانشگاه آزاد اسلامی واحد آزادشهر، آزادشهر، ایران.

3 گروه شیلات و حفاظت آب، دانشکده سوث بوهمیا، جمهوری چک

4 گروه تکثیر و پرورش آبزیان، دانشکده شیلات و محیط زیست، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان، گرگان، ایران.

5 گروه علوم و فنون دریا، دانشگاه پلی تکنیک اسکندرون، ترکیه

6 گروه شیلات و علوم دامی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه چیانگ مای، تایلند

چکیده

هدف از این طرح پژوهشی بررسی اثرات سطوح مختلف مکمل هیومیک اسید بر عملکرد رشد، برخی شاخص‌های آنتی‌اکسیدانی و ایمنی سرم ، بیان ژن‌های آنتی‌اکسیدانی و ایمنی در روده ماهی گورخری (Danio rerio) بود. به‌منظور بررسی اثر اسید هیومیک (FLA)، 600 ماهی به‌طور تصادفی در 4 تیمار با 3 تکرار در 12 آکواریوم قرار گرفتند. در طی یک دوره آزمایشی 8 هفته‌ای، ماهی‌ها با جیره‌های پایه حاوی سطوح مختلف هیومیک اسید (0 (ctrl)، 25/0 (FLA1)، 5/0 (FLA2) و 1 (FLA3) گرم در کیلوگرم جیره غذایی) سه بار در روز در حد سیری تغذیه شدند. در پایان دوره آزمایش اگرچه تفاوت معنی‌داری در میان تیمارهای آزمایشی در خصوص عملکرد رشد مشاهده نشد (05/0<P)، فعالیت آنزیم لیزوزیم، ایمونوگلوبولین کل و غلظت پروتئین سرم کل بدن به‌طور معنی‌داری در پاسخ به 1-5/0گرم هیومیک اسید در هر کیلوگرم جیره غذایی در مقایسه با سایر جیره‌ها افزایش یافت (05/0>P). با این حال، هیچ تفاوتی در میان تیمارهای آزمایشی از نظر فعالیت آنزیم‌های آنتی‌اکسیدانی (CAT)، (GPX) و (SOD) در سرم کل بدن مشاهده نشد (05/0<P). میزان بیان ژن‌های اینترفرون- α(INF-α) و فاکتور نکروز تومور آلفا (TNF-α) در تیمارهای مصرف کننده هیومیک اسید افزایش یافت که بیشترین میزان آن در تیمار مصرف کننده 5/0 گرم در کیلوگرم هیومیک اسید مشاهده شد (05/0>P). همچنین بیان ژن اینترلوکین 1 (IL-1) در تیمار مصرف کننده 5/0 گرم در کیلوگرم هیومیک اسید در مقایسه با سایر تیمارهای آزمایشی به‌طور معنی‌داری افزایش یافت (05/0>P).

کلیدواژه‌ها

موضوعات


عنوان مقاله [English]

The effects of dietary humic acid on growth, immune response and antioxidant defence in zebrafish (Danio rerio)

نویسندگان [English]

  • Seyed Hossein Hoseinifar 1
  • Zohreh Fazelan 2
  • Thora Leike 3
  • Shiva nedai 4
  • Roghayeh Safari 4
  • Metin Yazici 5
  • Hien Van Doan 6
1 Department of Fisheries Gorgan University of Agricultural Sciences and Natural Resources, Gorgan, Iran
2 Depr Fisheries, IAU Azadshahr Branch
3 Faculty of Fisheries and Protection of Waters, South Bohemian Research Center of Aquaculture and Biodiversity of Hydrocenoses, Institute of Aquaculture and Protection of Waters, University of South Bohemia, Na S&aacute;dk&aacute;ch 1780, 370 05 Česk
4 گروه تکثیر و پرورش آبزیان، دانشکده شیلات و محیط زیست، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان، گرگان، ایران.
5 گروه علوم و فنون دریا، دانشگاه پلی تکنیک اسکندرون، ترکیه
6 گروه شیلات و علوم دامی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه چیانگ مای، تایلند
چکیده [English]

The aim of this research is to investigate the effects of different levels of dietary fulvic acid on systemic immunity, antioxidant capacity, and immune-antioxidant relative gene expression in zebrafish (Danio rerio). In order to investigate the effect of dietary fulvic acid (FLA), 600 healthy fish (average body weight 96.01 ± 3.01 mg) were randomly placed in 12 aquariums. During an experimental period of 8 weeks, fish was fed basal diets containing different levels of fulvic acid (0 (ctrl), 0.25 (FLA1), 0.5 (FLA2) and 1 (FLA3) g/kg diet) and they were fed three times a day. At the end of the experimental period, no significant difference was observed among experimental treatments regarding growth performance (P < 0.05). However, lysozyme activity, total immunoglobulin (Ig) and total protein of whole body extract were significantly increased in response to 0.5-1 g kg-1 diet fulvic acid compared to other treatments (P<0.05). However, no difference was observed among the experimental groups in terms of catalase, glutathione peroxidase and superoxide dismutase enzyme activities. The interferon-α (INF-α) and tumor necrosis factor alpha (TNF-α) genes expression increased in the treatments using fulvic acid, and the highest level was observed in 0.5 g/kg fulvic acid received treatment (P < 0.05). Also, the expression of interleukin 1 (IL-1) gene in this group was significantly increased compared to other experimental treatments (P<0.05). The expression of GPx gene was significantly increased in the group received fulvic acid without any significant difference among the treatments (P>0.05). CAT gene expression did not show any difference among experimental groups (P>0.05). Although SOD gene expression showed a significant increase in response to dietary fulvic acid, which the highest level was observed in the 0.5 g/kg received group (P < 0.05). In conclusion, according to the positive results obtained, fulvic acid can be potentially used as a feed additive in Zebrafish to boost growth performance and immnene performance and regulate anti-oxidant, and immune gene expression.

کلیدواژه‌ها [English]

  • Fulvic acid
  • Humoral immunity
  • Mucosal immunity
  • Antioxidant defence
  • Gene expression