بررسی تغییرات برخی از شاخص های استرس اکسیداتیو در خون، موکوس، مغز، کبد و آبشش ماهی قزل آلای-رنگین کمان (Oncorhynchus mykiss) بیهوش شده با اسانس میخک

نوع مقاله : مقاله کامل علمی - پژوهشی

نویسندگان

1 گروه علوم آبزیان ، پژوهشکده تالاب بین المللی هامون ، پژوهشگاه زابل

2 گروه زراعت و اصلاح نباتات، پژوهشکده کشاورزی، پژوهشگاه زابل، زابل، ایران.

چکیده

هدف از مطالعه حاضر بررسی اثرات بیهوشی با اسانس میخک بر برخی از پارامترهای استرس اکسیداتیو در ماهی قزل آلای رنگین کمان (Oncorhynchus mykiss) بود. در آزمایش اول، زمان‌های بیهوشی و احیا در ماهیان بیهوش شده با اسانس میخک در غلظت های 10، 25، 50، 75 و 100 ppm تعیین شد. در آزمایش دوم، اثرات استرس اکسیداتیو بیهوشی با اسانس میخک در ساعات صفر و 24 ساعت پس از بیهوشی در ماهیان مورد بررسی قرار گرفت. برای این منظور پس از القای بیهوشی، در ساعات صفر و 24 ساعت پس از بیهوشی نمونه برداری از بافت‌های (آبشش، مغز کبد، خون و موکوس) 10 ماهی انجام شد. نمونه ها برای ارزیابی میزان فعالیت آنزیم‌های سوپراکسید دیسموتاز (SOD)، کاتالاز (CAT) و گلوتاتیون پراکسیداز (GPx) بررسی شدند. نتایج نشان داد که بیهوشی با اسانس میخک تغییرات معنی داری در فعالیت آنزیم های SOD و GPx در بافت های مختلف ماهیان ایجاد نکرد. با این حال، در برخی از بافت ها، تغییرات محدودی در غلظت آنزیم CAT در اثر بیهوشی بوجود آمد. بر این اساس غلظت 50 ppm اسانس میخک را می توان به عنوان یک داوری بیهوشی مناسب از نظر عدم ایجاد استرس اکسیداتیو در ماهی قزل آلای رنگین کمان معرفی کرد. با توجه به اینکه تغییرات در غلظت آنزیم‌های SOD، GPx و CAT در موکوس و خون عمدتاً با تغییرات در سایر بافت‌های ماهی (مغز، کبد و آبشش) همراستا بود، می توان نمونه‌گیری غیرتهاجمی (استفاده از خون و موکوس) را برای ارزیابی استرس اکسیداتیو در مطالعات بیهوشی ماهیان پیشنهاد کرد.

کلیدواژه‌ها

موضوعات


عنوان مقاله [English]

Investigating changes in some oxidative stress indicators in blood, mucus, brain, liver and gills of rainbow trout (Oncorhynchus mykiss) anesthetized with clove essential oil

نویسندگان [English]

  • Ali Khosravanizadeh 1
  • Somayeh mirshekari 2
1 Research Institute of Zabol
2 Department of Agronomy and Plant Breeding, Agriculture Institute, Research Institute of Zabol, Zabol, Iran
چکیده [English]

The use of anesthesia is a common practice in aquaculture to sedate fish and mitigate handling stress. Although the employ of anesthesia is considered beneficial for fish, as it reduces stress and improves welfare, at the same time it may induce hazardous side-effects. The aim of the present study was to investigate anesthesia by clove (Eugenia cairyophillata) essential oil on oxidative stress parameters in rainbow trout (Oncorhynchus mykiss). In the first experiment, times of sedation, loss of equiblarium, induction, return of equiblarium and recovery from anesthesia were determined in the fish anesthetized with clove essential oil at the concentrations of 10, 25, 50, 75, 100 and ppm. In the second experiment, oxidative stress effects of clove essential oil were investigated in the fish after at 0 and 24 h after induction anesthesia. After induction of anesthesia, sampling of tissues (gill, brain, liver, blood and mucus) of 10 fish was done at 0 (10 minutes after anesthesia) and 24 hours after anesthesia. The samples were analyzed to evaluate the enzyme activity of superoxide dismutase (SOD), catalase (CAT) and glutathione peroxidase (GPx). The results showed that anesthesia with clove essential oil did not cause significant changes in the activity of SOD and GPx enzymes in different tissues of fish. However, in some tissues, there were limited changes in the concentration of CAT enzyme due to anesthesia. Based on this, the concentration of 50 ppm of clove essential oil can be introduced as a suitable anesthetic in terms of not inducing oxidative stress in rainbow salmon. Considering that the changes in the concentrations of SOD, GPx and CAT in mucus and blood were mainly in line with the changes in other fish tissues (brain, liver and gills), non-invasive sampling (sampling of blood and mucus tissues) can be suggested to evaluate oxidative stress in fish anesthesia studies.

کلیدواژه‌ها [English]

  • Oncorhynchus mykiss
  • Antioxidant enzymes
  • Eugenia cairyophillata
  • Anesthesia