تاثیر پیش تیمار الیگوساکارید رافینوز و باکتری pediococcus acidilactici بر ترکیب لاشه ماهی قرمز (carassius auratus) در مواجهه با نانو نقره

نوع مقاله : مقاله کامل علمی - پژوهشی

نویسندگان

1 دانشگاه گرگان

2 دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان

3 هیات علمی دانشگاه گرگان

4 گروه شیلات؛ مرکز تحقیقات آرتیما ارومیه

5 موسسه تحقیقات شیلات

چکیده

هدف از تحقیق حاضر بررسی تاثیر محافظتی پیش تیمار باکتری pediococcus acidilactici و الیگوساکارید رافینوز بر ترکیب لاشه در ماهی قرمز (carassius auratus) در مواجهه با نانو نقره بود. بر این اساس تعداد 250 عدد ماهی قرمز با میانگین وزنی 18/0±3/26 در چهار تیمار و هر تیمار با سه تکرار شامل: غذای بدون مکمل غذایی (تیمار1شاهد)، غذای حاوی پروبیوتیک باکتری با غلظت 107 کلنی بر گرم غذا (تیمار2)، غذای حاوی رافینوز به میزان 1 گرم در کیلوگرم غذا (تیمار3) و غذای سین بیوتیک (تیمار 4) تقسیم شد و به مدت 6 هفته تغذیه شدند. بعد از پایان دوره تغذیه به تیمارهای آزمایش میزان 50 درصد غلظت کشنده نانو نقره (5/0 میلی گرم بر لیتر) به مدت 14 روز اضافه ‌شد و در پایان دوره 14 روزه، نمونه‌برداری از خون و لاشه صورت گرفت. تجزیه و تحلیل داده ها نشان داد. شاخص های رطوبت، خاکستر، پروتئین و چربی لاشه اختلاف معنی‌داری با هم نداشت (05/0<P). باتوجه به نتایج به دست آمده مکمل غذایی رافینوز بیشترین تاثیر را بر چربی لاشه ماهی داشته است. و در بین مکملهای مذکور سین بیوتیک با تاثیر بر شاخص های پروتئین لاشه،خاکستر لاشه و رطوبت لاشه در بین مکمل های غذایی موثرتر عمل کرده است.

کلیدواژه‌ها


عنوان مقاله [English]

Effect of pre-treatment with Raffinose Oligosaccharide and Pediococcus acidilactici bacteria on carcass composition of goldfish (Carassius auratus) exposed to silver nano particles

نویسندگان [English]

  • Fateme Zahra Jafari 1
  • Seyyed Aliakbar Hedayati 2
  • hossein hosseinifar 3
  • ali jafar 4
  • tahere bagheri 5
1 Gorgan Univ
2 Gorgan
3 gorgan
4 gorgan
5 IFRO
چکیده [English]

Aim of this study was to investigate the protective effect of pre-treatment of bacteria pediococcus acidilactici and oligosaccharide raffinose on carcass composition of Goldfish (carassius auratus) in exposure to nano silver. Accordingly, 250 fishe with a average weighing of 26.3±0.18 fed for 6 weeks in four treatments and each treatment with three replications including diet without food supplement (control 1), probiotic diet of bacteria with a concentration of 107 colonies per gram (treatment 2), food containing probiotic raffinose (1 g/kg) and synbiotic (treatment 4). After the end of the feeding period, 50% of the nano-silver concentration (0.5 mg / L) was added to the treatments for 14 days. At the end of the 14-day exposure, blood and carcass sampling was performed. Analysis of the data showed that there was no significant difference between moisture content, ash, protein and carcass fat (P <0.05). According to the results obtained from the tested indices, Rafinose supplementation had the greatest effect on carcass fat. Among the supplements, the synbiotic food with effect on carcass protein, carcass ash and carcass moisture, among food supplements has more effect.

کلیدواژه‌ها [English]

  • Probiotic
  • Peribiotic
  • nanosilver
  • hematology
  • Goldfish
1.Ashouri, S., Keyvanshokooh, S., Salati, A.P., Johari, S.A., and Pasha-Zanoosi,H. 2015. Effects of different levels of dietary selenium nanoparticles on growth performance, muscle composition, blood biochemical profiles and antioxidant status of common carp (Cyprinus carpio). Aquaculture. 446: 25-29.
2.AOAC. 1990. Official Methods of Analysis, fifteenth. Association of Official Analytical Chemists, Arlington VA, USA.
3.Blaise, C., Gagne, F., Ferard, J.F.,and Eullaffroy, P. 2008. Ecotoxicityof selected nano‐ materials to aquatic organisms. Environmental toxicology.23: 5. 591-598.
4.Baroiller, J.F., and Guiguen, Y.A. Fostier. 1999. Endocrine and environmental aspects of sex differentiation in fish. CMLS, Cell and Molecular Life Science. 55: 6. 910-931.
5.Castex, M., Lemaire, P., Wabete, N., and Chim, L. 2010. Effect of probiotic Pediococcus acidilactici on antioxidant defences and oxidative stress of Litopenaeus stylirostris under Vibrio nigripulchritudo challenge. Fish and Shellfish Immunology, 28: 4. 622-631.
6.Eshaghzadeh, H., Hoseinifar, S.H., Vahabzadeh, H., and Ringo, E. 2015.The effects of dietary inulin on growth performances, survival and digestive enzyme activities of common carp (cyprinus carpio)fry. Aquaculture Nutrition. 21: 2. 242-247.
7.Gong, P., Li, H., He, X., Wang, K., Hu, J., Tan, W., and Yang, X. 2007. Preparation and antibacterial activity of Fe3O Ag nanoparticles. Nanotechnology, 18: 28. 285-604.
8.Genc, M.A., Yilmaz, E., Genc, E.,and Aktas, M. 2007. Effects of dietary mannan oligosaccharide (MOS) on growth, body composition and intestine and liver histology of the hybrid Tilapia (Oreochromis niloticus * O. aureus). Israeil J. Aquacual. 59: 10-16.
9.Rigos, G., Samartzis, A., Henry, M., Fountoulaki, E., Cotou, E., Sweetman, J., Davies, S., and Nengas, I. 2010. Effects of additive iron on growth, tissue distribution, haematology and immunology of gilthead sea bream, Sparus aurata. Aquaculture International. 16: 1093-1104.
10.Salami Khorshidi, N., Keyvan Shokuh, S., Salaty, A., Zakeri, M., Mahmudi, N., Tahmasebi, D., and Kahyani, A. 2011. Effect of different levels of dietary nucleotides on body composition in fingerling rainbow trout (Oncorhynchus mykiss). J. Oceanography. 9: 46-41.(In Persian)
11.Tukmechi, A., Rahmati Andani, H.R., Manaffar, R., and Sheikhzadeh, N. 2011. Dietary administration of mercapto-ethanol treated Saccharomyces cerevisiae enhanced the growth, innate immune. response and disease resistance ofthe rainbow trout, Oncorhynchusmykiss. Fish and Shellfish Immunology. 30: 923-928.
12.Tahmasebi, D. 2014. Evaluation of Nutrition with Vitamin E (alpha tocopherol acetate and Selenium Nanoparticles on growth, survival, carcass composition and glutathione peroxidase enzyme and total body malondialdehyde in whitefish (Rutilus frisii kutum). Master's thesis of Gorgan University of Agricultural Sciences and Natural Resources. 56p.
13.Van Loo, J., Cummings, J., Delzenne, N., Franck, A., Hopkins, M., MacFarlane, G., Newton, D., Quigely, M., Roberfroid, M., Van Vliet, T., and Van den, H.E. 1999. Functional food properties of non-digestible oligosaccharide: a consensus report from the ENDO project (DGXII AIRII-CT94-1095). British J. Natur. Resour. 8: 121-132.
14.Zhou, X., Wang, Y., Gu, Q., and Li,W. 2009. Effects of different dietary selenium sources (selenium nanoparticle and selenomethionine) on growth performance, musclecomposition and glutathione peroxidase enzyme activity of crucian carp (Carassiu auratus gibelio). Aquaculture. 291: 1. 78-81.