اثر تورین بر فعالیت آنزیم‌های آنتی‌اکسیدانی و ایمنی غیراختصاصی سرم تاس ماهی ایرانی (Acipenser persicus)

نوع مقاله : مقاله کامل علمی - پژوهشی

نویسندگان

1 عضو هیئت علمی. مرکز تحقیقات ذخایر آبزیان آبهای داخلی-گرگان

2 دانشگاه گرگان

چکیده

منابع پروتئین گیاهی دارای مقادیر اندکی تورین هستند؛ لذا استفاده از آنها در جیره ماهی باعث کمبود تورین برای ماهی می‌شود. در این تحقیق، اثر سطوح مختلف تورین جیره بر پاسخ ایمنی خونی و آنزیم‌های آنتی اکسیدانی سرمی در تاس ماهی ایرانی (Acipenser persicus) مورد مطالعه قرار گرفت. ماهیان آزمایشی به مدت 45 روز با جیره‌های حاوی سطوح مختلف تورین (صفر، 25/0، 5/0، 8/0، 2/1 و 6/1 درصد) تغذیه شدند. پس از یک ماه، از همه تیمارها خونگیری شد و غلظت ایمونوگلبولین کل و فعالیت لیزوزیم، کمپلمان، سوپرکسید دیسموتاز و کاتالاز در سرم اندازه‌گیری گردید. افزایش تورین جیره باعث کاهش غلظت ایمونوگلبولین کل و فعالیت لیزوزیم و کمپلمان شد. همچنین، فعالیت آنزیم سوپراکسید دیسموتاز، کاتالاز و آسپارتات ترنس آمیناز سرم در گروه 25/0 درصد تورین از سایر تیمارها کمتر بود. فعالیت آلکالین فسفاتاز سرمی در تیمار شاهد و 25/0 درصد تورین مشابه و به طور معنی‌داری بالاتر از سایر تیمارها بود. در نهایت می‌توان گفت که افزودن تورین به میزان 25/0-6/1 درصد به جیره تاس ماهی ایرانی باعث کاهش سطح ایمنی ماهی شد. همچنین، میزان تورین 6/1-5/0 درصد برای قره برون بالاست و باعث کاهش ایمنی و استرس اکسیداتیو شد. میزان 25/0 درصد تورین در جیره ماهی تاس ماهی ایرانی باعث کاهش استرس اکسیداتیو شد.

کلیدواژه‌ها

موضوعات


عنوان مقاله [English]

Effect of taurine on antioxidant enzymes’ activity and serum non-specific immune status in Persian sturgeon (Acipenser persicus)

چکیده [English]

Plant protein resources contain low amount of taurine; thus, their inclusion in fish diet causes taurine shortage for the fish. In the present study, the effect of dietary taurine was investigated on humoral immune response and antioxidant enzymes’ activity in Persian sturgeon (Acipenser persicus). The fish were fed diets containing different taurine levels (control, 0.25, 0.5, 0.8 1.2 and 1.6 %) for 45 days. Thereafter, blood samples were collected from the fish to determine serum total immunoglobulin level and the activity of lysozyme, complement, superoxide dismutase and catalase were determined. Increase in dietary taurine resulted in a significant decrease in total immunoglobulins, lysozyme and complement. Also, enzymatic activity of serum superoxide dismutase and catalase in 0.25% taurine treatment was significantly lower than the other treatments. Overall, it is concluded that supplementation of Persian sturgeon diet with 0.25-1.6 % taurine suppressed the fish immune function. Also, 0.5-1.6 % taurine is high for Persian sturgeon causing immunosuppression and oxidative stress. 0.25% taurine in Persian sturgeon diet suppressed oxidative stress.

کلیدواژه‌ها [English]

  • Persian sturgeon
  • amino acid
  • physiology
  • Blood
 1. Aebi, H. 1984. Catalase in vitro. Methods in Enzymology, 105: 121-126. 2. AOAC 1995. Official methods of analysis of the Association of Official Analytical Chemists. Association of Official Analytical Chemists, ,Washington, DC, USA. 3. Assem, H., and Hanke, W. 1983. The significance of the amino acids during osmotic adjustment in teleost fish—I. Changes in the euryhaline Sarotherodon mossambicus. Comparative Biochemistry and Physiology 74A: 531-536.
4. Bañuelos-Vargas, I., López, L.M., Pérez-Jiménez, A., and Peres, H. 2014. Effect of fishmeal
replacement by soy protein concentrate with taurine supplementation on hepatic
intermediary metabolism and antioxidant status of totoaba juveniles (Totoaba macdonaldi).
Comparative Biochemistry and Physiology Part B: Biochemistry and Molecular Biology,
170:18-25 5. Ellis, A.E. 1990. Lysozyme assays. In: Stolen, J.S., Fletcher, T.C., Anderson, D.P., Roberson, B.S., Van Muiswinkel W.B. (Eds.), Techniques in fish immunology, SOS Publications, Fair Haven, Pp: 101-103.
6. Fleming, J., Taylor, T., Miller, C., and Woodward, C. 1992. Analysis of complex mixtures of
amino acids using the HP 1050 modular HPLC. In: Application Note 228–212, Publication
5091–5615E. Agilent Technologies, Inc Palo Alto, California, USA. 7. Francis, G., Makkar, H.P.S., and Becker, K. 2001. Antinutritional factors present in plant-derived alternate fish feed ingredients and their effects in fish. Aquaculture 199: 197–227. 8. Grisham, M.B., Jefferson, M.M., Melton, D.F., and Thomas, E.L. 1984. Chlorination of endogenous amines by isolated neutrophils. Ammonia-dependent bactericidal, cytotoxic, and cytolytic activities of the chloramines. Journal of Biological Chemistry 259: 10404-10413. 9. Hauxtable, R.J. 1992. Physiological actions of taurine. Physiological Reviews 72: 101-163. 10. Kim, S.K., Matsunari, H., Takeuchi, T., Yokoyama, M., Furuita, H., Murata, Y., and Goto, T. 2008. Comparison of taurine biosynthesis ability between juveniles of Japanese flounder and common carp. Amino acids 35: 161–168.
11.McCarthy, K., Hischenhuber, C., and Joyce, N. 2000. Determination of total taurine in pet
foods by liquid chromatography of the dansyl derivative: collaborative study. Journal of
AOAC International 83: 784-788. 12. McCord, J.M., and Fridovich, I. 1969. Superoxide dismutase an enzymic function for erythrocuprein (hemocuprein). Journal of Biological Chemistry, 244: 6049-6055. 13. Nakamura, T., Ogasawara, M., Koyama, I., Nemoto, M., and Yoshida, T. 1993. The protective effect of taurine on the biomembrane against damage produced by oxygen radicals. Biological and Pharmaceutical Bulletin, 16: 970–972. 14. Quartararo, N., Allan, G.L., and Bell, J.D. 1998. Replacement of fishmeal in diets for Australian snapper, Pagrus auratus. Aquaculture, 166: 279–295.
15.Rosemberg, D.B., da Rocha, R.F., Rico, E.P., Zanotto-Filho, A.L.F.E.U., Dias, R.D., Bogo,
M.R., and Souza, D.O. 2010. Taurine prevents enhancement of acetylcholinesterase activity
induced by acute ethanol exposure and decreases the level of markers of oxidative stress in
zebrafish brain. Neuroscience, 171: 683-692. 16. Sakai, T., Watanabe, K., and Kawatsu, H. 1987. Occurrence of ditaurobilirubin, bilirubin conjugated with two moles of taurine, in the gallbladder bile of Yellowtail, Seriola quinqueradiata. Journal of Biochemistry, 102: 793-796.
 17. Schuller-Levis, G., Mehta, P.D., Rudelli, R., and Sturman, J. 1990. Immunologic consequences of taurine deficiency in cats. Journal of Leukocyte Biolog, 47: 321- 331. 18. SchullerLevis, G.B., and Park, E. 2004. Taurine: new implications for an old amino acid. FEMS Microbiology Letters, 226: 195-202. 19. Siwicki, A.K., and Anderson, D.P. 1993. Nonspecific defense mechanisms assay in fish: II. Potential killing activity of neutrophils and macrophages, lysozyme activity in serum and organs and total immunoglobulin level in serum. Fish Disease Diagnosis and Prevention Methods. Wydawnictwo Instytutu Rybactwa Strodladowego, Olsztyn, Poland, 105–112. 20. Timbrell, J.A., Seabra, V., and Waterfield, C.J. 1995. The in vivo and in vitro protective properties of taurine. General Pharmacology: The Vascular System. Vol. 26 (1995). Pp: 453-462. 21. Weiss, D.G., Meyer, M.A., and Langford, G.M. 1990. Studying axoplasmic transport by video microscopy and using the squid giant axon as a model system. In Squid as Experimental Animals (Pp: 303-321). Springer US. 22. Yano, T. 1992. Assays of hemolytic complement activity. In: Stolen, J.S., Fletcher, T.C., Anderson, D.P., Kaattari, S.L., Rowley, A.F. (Eds.), Techniques in Fish Immunology. SOS Publications, Fair Haven, NJ, Pp: 131–141.