@article { author = {mallahi, hanieh and hedayati, Akiakbar and hosseinifar, hosein and jafar, ali and bagheri, tahere}, title = {Haematological response of Cyprinus carpio in the face of nano silver after feeding with food supplements}, journal = {Journal of Utilization and Cultivation of Aquatics}, volume = {8}, number = {4}, pages = {1-10}, year = {2020}, publisher = {Gorgan University of Agricultural Sciences and Natural Resources}, issn = {2345-427X}, eissn = {2345-4288}, doi = {10.22069/japu.2020.15086.1438}, abstract = {Abstract. Due to the emergence of nanotechnology and the lack of awareness of the potential risks of these particles on the one hand and the beneficial effects of probiotics on aquatic animals on the other hand, the present study examined the effects of nano silver contamination on the physiological indices of carp fed fish Probiotics (bacterial bacteria), and periBitic (button mushroom) and synbiotic. The whole period of the experiment was 60 days, and the effective physico-chemical parameters were also controlled. In general, the fish were subjected to four experimental treatments and exposed to silver nanoparticles after six weeks of feeding with probiotic. The results of the analysis showed that M.C.H, M.C.H.C, MCV and hemoglobin had a significant difference with the control group (P <0.05). Probiotics have led to a reduction in these indexes. Hemoglobin increased in probiotic and synbiotic treatments and decreased in prebiotic treatment, which showed a significant difference with the control group (P <0.05). The amount of lymphocytes and eosinophils in probiotic treatment increased and the highest neutrophil content was observed in synbiotic treatment. Also, in relation to monocytes, the results showed that monocytes have the highest levels in the treatment of prebiotics. The nutritional supplements used in this study greatly contribute to improving the performance and resistance of common carp fish in the face of exposure to silver nanoparticles.}, keywords = {probiotics,Cyprinus carpio,Resistance improvement,Silver nanoparticles}, title_fa = {تغییرات خون شناسی ماهی کپور معمولی (Cyprinus carpio) در مواجهه با نانو نقره پس از تغذیه با مکمل های غذایی}, abstract_fa = {به دلیل نو ظهور بودن فناوری نانو و عدم آگاهی کافی از خطرات احتمالی این ذرات از یک سو و اثرات مفید پروبیوتیک‌ها بر آبزیان از سوی دیگر، سبب شد که تحقیق حاضر به بررسی اثرات آلاینده نانو نقره بر شاخص‌های فیزیولوژیک ماهی کپور تغذیه شده با پروبیوتیک (باکتری باکتوسل) و پریبیوتیک (قارچ دکمه ای) و سین‌بیوتیک انجام شود کل دوره‌ی انجام آزمایش 60 روزی بود و پارامترهای مؤثر فیزیکوشیمیایی نیزکنترل بودند. در مجموع، ماهیان تحت ۴ تیمار آزمایشی قرار گرفتند و پس از ۶ هفته تغذیه با پروبیوتیک، در دوره‌ی۱۴ روز با نانو ذرات نقره مواجهه داده شدند. نتایج تجزیه و تحلیل داده ها نشان داد که میزان M.C.H ، M.C.H.C، MCV و هموگلوبین خون اختلاف معنی داری با گروه شاهد داشتند (05/0p <). بطوری که پروبیوتیک منجر به کاهش شاخص‌های مذکور گردید. هموگلوبین در تیمارهای پروبیوتیک و سین‌بیوتیک افزایش و در تیمار پریبیوتیک کاهش را نشان داد، که این افزایش هم اختلاف معنی داری با گروه شاهد داشت (05/0p <). میزان لنفوسیت ها و ائوزینوفیل ها در تیمار شامل پروبیوتیک افزایش یافته و در تیمار حاوی سین بیوتیک بالاترین میزان نوتروفیل مشاهده گردید همچنین در ارتباط با منوسیت ها نتایج نشان داد در تیماری که پریبیوتیک حضور دارد منوسیت ها بالاترین میزان را دارند. که مکمل های غذایی مورد استفاده در این مطالعه تا حد زیادی در بهبود عملکرد و مقاومت ماهی کپور معمولی در مواجهه با آلودگی نانو ذرات نقره نقش ایفا کند.}, keywords_fa = {پروبیوتیک ها,Cyprinus carpio,بهبود مقاومتی,نانو ذرات نقره}, url = {https://japu.gau.ac.ir/article_5052.html}, eprint = {https://japu.gau.ac.ir/article_5052_902e4234d2d90940c1bc3871ac941b9b.pdf} }