دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگانمجله بهره برداری و پرورش آبزیان2345-427X4420160121Evaluation of nutritional value of raw and fried Shaary (Lethrinusnebulosus) filletsبررسی ارزش تغذیهای فیلههای خام و سرخ شده ماهی شعری معمولی (Lethrinus nebulosus)1143126FAعلی آبرومنداستادیار گروه شیلاتJournal Article20160428Lipids play an important role in maintaining human health. Thermal process cause to changes in nutritional value as well as changes in the profile of fatty acids in fish. The aim of this study was to evaluate the effect of frying on chemical composition and profile of fatty acids is fish Shaary. For doing this project, 10 kg of the fish were purchased from the market of Behbahan and with ice were transferred to laboratory of Industrial Khatam alanbia University in Behbahan. Some of the fish fillet as fresh and the rest after frying method to measure the chemical composition and fatty acid profile were used. Analysis of protein, fat, ash and moisture contents and fatty acid profile of samples were carried out. The results showed the moisture content in the fried sample (%2.65+0.15) was reduced than the raw sample (%7.09+0.16). Fried fillets showed significantly increased in fat (%17+0.94)and ash(%5.04+0.26) contents than the raw samples .Obtained peroxide value was zero in all samples and no significantly differences. Saturated fatty acids were increased during the frying process. Highly unsaturated fatty acids PUFA and HUFA also showed a significantly increased. It can be concluded that the process of frying found positive effects on the approximate composition and fatty acids profile of Shaary fish fillet.چربی ها نقش مهمی در حفظ سلامت انسان ها ایفا میکنند. فرآیندهای حرارتی موجب تغییر در ارزش غذایی و همچنین تغییر در پروفیل اسیدهای چرب ماهی میشود. هدف از این مطالعه بررسی اثر سرخ کردن بر ترکیبات شیمیایی و پروفیل اسیدهای چرب ماهی شعری میباشد. جهت انجام این طرح 10 کیلوگرم ماهی شعری معمولی از بازار شهرستان بهبهان خریداری شده ودر کنار یخ به آزمایشگاه دانشگاه صنعتی خاتم الانبیاء منتقل شد. مقداری از فیله ماهی به صورت تازه و مابقی آن پس از انجام فرآوری به روش سرخ کردن جهت اندازه گیری ترکیبات شیمیایی و پروفیل اسیدهای چرب مورد استفاده قرار گرفت. آنالیز پروتئین، چربی، خاکستر و رطوبت و آنالیز پروفیل اسیدهای چرب نمونه، انجام شد. نتایج حاصله حاکی از کاهش درصد رطوبت در نمونههای حرارت دیده) 15/0±65/2) نسبت به نمونه خام(16/0±09/7 )بود. سرخکردن فیلهها افزایش معنیداری در محتوای چربی (94/0±0/17)و خاکستر) 26/0±04/5( را نسبت به نمونه خام نشان داد. عدد پراکسید به دست آمده در تمامی نمونهها صفر بود و اختلاف معنیداری را نشان نداد. اسیدهای چرب اشباع طی فرآیند سرخ کردن افزایش یافت. اسیدهای چرب غیراشباع بلند زنجیره PUFA وHUFA نیز افزایش چشمگیری نشان داد. بطور کلی میتوان نتیجه گیری نمود که فرآیند سرخ کردن تاثیر مثبتی بر ترکیبات تقریبی و پروفیل اسیدهای چرب ماهی شعری دارد.https://japu.gau.ac.ir/article_3126_6118d4bdfc2f79dabd9fc47cfed88afc.pdfدانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگانمجله بهره برداری و پرورش آبزیان2345-427X4420160121Information Seeking Behaviour of Carp Farmers in Sangar’s Area of Rasht Township, Guilan Provinceرفتار اطلاعیابی پرورش دهندگان ماهیان گرمابی منطقه سنگر شهرستان رشت، استان گیلان15273127FAمحمدصادق اللهیاریگروه مدیریت کشاورزی، واحد رشت، دانشگاه آزاد اسلامیابراهیم رجب زادهمرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی گیلانمحمد عابدیاستادیار، گروه مدیریت کشاورزی، واحد اسلامشهر، دانشگاه آزاد اسلامی، اسلامشهرمینا صادقزادهباشگاه پژوهشگران جوان، واحد رشت، دانشگاه آزاد اسلامی، رشتJournal Article20160422These days knowledge and information play a vital role in promoting of productivity and sustainability. The main purpose of this descriptive– survey research was to analysis information seeking behavior of Carp Farmers in Sangar’s area of Rasht County. Information seeking behavior of farmers including definition process and gathering information of usage technology, evaluation, information saving, updating and further use of this information in necessity time, evaluated and checked. All of carp farmers (N=100) were statistical population of the study. 70 persons selected for sample statistical in this research. Content and face validity of research tool was obtained by a panel of experts. To measure the reliability of the questionnaire, Cronbach Alpha coefficients were calculated (alpha= 0.81- 0.79) for different part of questionnaire. The data were analyzed by SPSS software in inferential and descriptive statistics. In analytical part, there is positive significant between seeking behavior to information resources and educational level. There is negative significant between assessment information and age, but there is positive significant between this variable and educational level. Also, there is negative significant between information saving behavior and age. The results of cluster analysis showed information assessment component (M=2.67) was in first ranked, information saving component was in Second ranked (M=2.49) and access to information component (M=2.15) was in third ranked. This means that respondents have better situation in information assessment.امروزه، سهم دانش و اطلاعات در ارتقا بهرهوری، تحصیل پایداری و توانمندسازی منابع انسانی بخش کشاورزی بهخوبی شناخته شده است. هدف این تحقیق توصیفی-پیمایشی، بررسی رفتار اطلاعیابی پرورش دهندگان ماهیان گرمابی در منطقه سنگر شهرستان رشت بود. جامعه آماری شامل همهی مدیران واحدهای تکثیر و پرورش ماهیان گرمآبی (100=N) بود که حجم نمونه با استفاده از جدول حداقل حجم نمونه بارتلت و همکاران مشخص شد (70=n). ابزار اصلی پژوهش پرسشنامهای بود که روایی صوری و محتوایی آن توسط کارشناسان مورد تأیید قرار گرفت. همچنین برای سنجش پایائی پرسشنامه، از ضریب آلفای کرونباخ استفاده شد (دسترسی به منابع اطلاعاتی 81/0، ارزیابی اطلاعات 72/0، حفظ و نگهداری اطلاعات 79/0). یافتههای تحلیل خوشهای حاکی از آن بود که افراد مورد مطالعه در این تحقیق از لحاظ ارزیابی اطلاعات از وضعیت خوبی برخوردار بودهاند. همچنین اکثریت مدیران واحدهای پرورش ماهیان گرمآبی از رفتار اطلاعیابی متوسطی برخوردار بودند. بین رفتار اطلاعیابی پرورشدهندگان و میزان تحصیلات، رابطه مثبت و معنیدار وجود داشت. همچنین بین رفتار اطلاعیابی و سن رابطه منفی و معنیداری در سطح خطای یک درصد وجود داشت.https://japu.gau.ac.ir/article_3127_e2878db1d2ee5558242691e463e5caec.pdfدانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگانمجله بهره برداری و پرورش آبزیان2345-427X4420160121Effect of dilution rates and different concentration of dimethyl sulphoxide, methanol and ethylene glycol on motility parameters of Beluga (Huso huso) post-thawed spermاثرات نسبت های مختلف رقیق سازی و غلظت های مختلف دی متیل سولفوکساید، متانول و اتیلن گلیکول روی پارامترهای حرکتی اسپرم های انجمادزدایی شده فیل ماهی (Huso huso)29403128FAعلی صادقیدانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگانمحمد رضا ایمانپوردانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگانوحید تقی زادهدانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگانJournal Article20131008Cryopreservation is as an effective way to prevent species extinction risk. In this study, we have investigated the protective effect of different concentrations cryoprotectant and effect of different dilution ratios on sperm motility percent and its motility duration after thaw. For this work dimethyl sulfoxide, methanol and ethylene glycol was used as cryoprotectant, each at concentration of 5, 10 and 20% were added to the extender (30mM Tris, 23.4mM sucrose, 0.25mM KCl, PH 8.0). Then, extender with 1:0.5, 1:1 and 1:2 mixture ratios of the extender and sperms collected and the sperm was frozen. In this study semen obtained from three Beluga males were used. Frozen sperms after 15 and 30 days were excluded from freezing. The results of the experiment showed that highest motility duration and the most motility percentage of post-thawed sperms after 15 and 30 days was related to the sperm with the concentration of dimethyl sulfoxide 10% and the dilution ratio of 1:1 (230.32±20.42 s and 23.41±2.60%; 218.20±18.10 s and 20.12±1.90%, respectively). Also minimum motility duration and the most motility percentage of post-thawed sperms after 15 and 30 days was related to the sperm with the concentration of ethylene glycol 20% and the dilution ratio of 1:2 (92.24±18.40 s and 9.20±1.30%; 65.37±19.80 s and 7.00±1.00%, respectively).انجماد اسپرم به عنوان روشی موثر در جلوگیری از انقراض نسل گونه های در معرض خطر می باشد. هدف از این پژوهش، بررسی اثر حفاظتی مواد محافظ سرمایی در غلظت های مختلف و تاثیر نسبت های مختلف رقیق سازی روی درصد و زمان تحرک اسپرم ها پس از انجمادزدایی بود. برای این کار از دی متیل سولفوکساید، متانول و اتیلن گلیکول به عنوان مواد محافظ سرمایی استفاده گردید که هر کدام درغلظت های 5، 10 و 20 درصد به رقیق کننده (30 میلی مول تریس، 23/4میلی مول ساکارز، 0/25میلی مول کلرید پتاسیم) اضافه شدند. سپس رقیق کننده با نسبت های 0/5: 1، 1 : 1 و 2 : 1 با اسپرم مخلوط شده و سپس اسپرم منجمد شد. در این تحقیق از اسپرم 3 مولد نر فیل ماهی استفاده شد. اسپرم های منجمد شده بعد از 15 و 30 روز از حالت انجماد خارج شدند. آزمایش انجام شده نشان داد که بالاترین طول دوره تحرک و درصد تحرک اسپرم های انجمادزدایی شده بعد از 15 و 30 روز انجماد، در اسپرمی که دارای دی متیل سولفوکساید 10 درصد و نسبت رقیق سازی 1 : 1 بود مشاهده شد (بترتیب ثانیه 20/42± 230/32 و درصد 2/60±23/41; ثانیه 18/10± 218/20 و درصد 1/90±20/12). همچنین کمترین طول دوره تحرک و درصد تحرک اسپرمهای انجمادزدایی شده بعد از 15 و 30 روز انجماد، در اسپرمی که دارای اتیلن گلیکول 20 درصد و نسبت رقیق سازی 2 : 1 بود مشاهده شد (بترتیب ثانیه 18/40± 92/24 و درصد 1/30±9/20; ثانیه 19/80± 65/37 و درصد 1/00±7/00).https://japu.gau.ac.ir/article_3128_d217cffe813a42e83ac5acd39c2798f3.pdfدانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگانمجله بهره برداری و پرورش آبزیان2345-427X4420160121Compare Relationship Length-Weight for roach (Rutilus rutilus caspicus Linnaeus 1758) three Population from wild broodstock, breeding and fusionمقایسه وضعیت رشد بچهماهیان کلمه (Rutilus rutilus caspicus Linnaeus 1758) سه جمعیت وحشی، پرورشی و ترکیبی (پرورشیوحشی×)41513129FAاحمدرضا جبلهدانشجوی کارشناسی ارشد شیلات، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگانرسول قربانیهیات علمی دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگانحامد کلنگی میاندرههیات علمی دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان0000-0002-6060-4792غلامعلی بندانیمربی آموزشی، موسسه تحقیقات شیلات آبهای داخلی، گرگان، گلستانسعید شربتیهیات علمی دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگانJournal Article20160530In this study, length-weight relationship of three populations of fingerling roach (Rutilus rutilus caspicus), wild, farmed and mix were investigated with the fish reproduce in the center of the proliferation of bony fish Syjeval Harber. In order to check the length-weight, 587 sample fish by hand Sachook during the release into the sea. Minimum and maximum total length of respectively 17.14 (farmed) and 73.93 (wild) mm and the minimum and maximum total weight of 0.061 (wild) and 3.198 (wild) g. The mean length and weight in wild specimens, respectively 41.602±0.142 cm and 0.817±0.054 g, farmed 41.476±0.116 cm and 2.107±0.691 combined heat and 38.376±0.128 cm and 2.943±0.500 g. Parameter values b, to wild populations, breeding and combined respectively 2.580, 2.505 and 2.450 was estimated that the amount and probability of close to 3 positive allometric growth pattern for the fish population in the three certificates Gives. The average Condition Factor in wild populations, breeding and combined respectively, 0.900, 0.832 and 0.842 respectively. To results It seems that the growth parameter of wild fish is better than breeding and synthentic populations.در این پژوهش رابطه طول- وزن سه جمعیت بچهماهیان کلمه (Rutilus rutilus caspicus)، وحشی، پرورشی و ترکیبی با استفاده از ماهیان تکثیر شده در مرکز تکثیر ماهیان استخوانی سیجوال بندر ترکمن مورد بررسی قرار گرفت. بهمنظور بررسی رابطه طول- وزن تعداد 587 بچهماهی کلمه بهوسیله ساچوک دستی در طول دوره رهاسازی به دریا صید و زیست-سنجی شدند. کمترین و بیشترین طول کل به ترتیب 14/17 (پرورشی) و 93/73 (وحشی) میلیمتر و کمترین و بیشترین وزن کل 061/0 (وحشی) و 198/3 (وحشی) گرم بهدست آمد. میانگین و انحرافمعیار طول و وزن در نمونههای وحشی به ترتیب 142/0±602/41 سانتیمتر و 054/0±817/0 گرم، پرورشی 116/0±476/41 سانتیمتر و 691/0±107/2 گرم و ترکیبی 128/0±376/38 سانتیمتر و 943/2±500/0 گرم بود. مقادیر پارامتر b، برای جمعیت وحشی، پرورشی و ترکیبی به ترتیب معادل 580/2، 505/2 و 450/2 تخمین زده شد که بیانگر الگوی رشد آلومتریک منفی است. میانگین فاکتور وضعیت در جمعیت وحشی، پرورشی و ترکیبی به ترتیب 900/0، 832/0 و 842/0 بهدست آمد. با توجه به نتایج بهنظر میرسد وضعیت رشد ماهیان وحشی نسبت به دو جمعیت پرورشی و ترکیبی از نظر پارامترهای رشد بهتر است.https://japu.gau.ac.ir/article_3129_31aa64e59bd617120119834b9f8af733.pdfدانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگانمجله بهره برداری و پرورش آبزیان2345-427X4420160928Effect of intramuscular injection of vitamin E on rainbow trout preservation during storage refrigerator (4±1° C)اثر تزریق عضلانی ویتامین E بر ماندگاری ماهی قزلآلای رنگینکمان در طول نگهداری در یخچال (1± 4 درجه سانتیگراد)53703130FAسید مهدی اجاقدانشیاز0000-0001-7325-1263سوری سوریدانشجومعظمه کردجزیاستادیارحجت میرصادقیدانشجوی دکتریJournal Article20160511One of the most important problems of fish is the short shelf lifebecause of the high unsaturated fatty acids. So, with the help of antioxidant compounds can be increased shelf life of fish. The aim of this study was to investigate the effect of vitamin E as a natural antioxidant to increase shelf life of rainbow trout fillet during storage at refrigerator temperature (4±1 0C). Treatments were including treatment 1 (control), treatment 2 (intramuscular injection of 1% vitamin E) and treatment 3 (intramuscular injection of 3% vitamin E). After 24 hours of injection, fishes caught, then were fillet and kept at refrigerator temperature. In a period of 16 days, Chemical (TVB-N, FFA, TBA and PV), microbial tests (TVC) and sensory analysis were performed. Fat oxidation in all three treatments showed significant differences (pیکی از مهمترین مشکلات ماهیان، کوتاه بودن مدت زمان ماندگاری به دلیل وجود اسیدهای چرب غیراشباع بالا میباشد. لذا با کمک ترکیبات آنتی اکسیدان می توان مدت ماندگاری ماهی را افزایش داد.هدف از پژوهش حاضر تأثیر ویتامین E به عنوانآنتی-اکسیدان طبیعی بر افزایش ماندگاری فیله ماهی قزلآلای رنگینکمان نگهداری شده در دمای یخچال(1 ± 4 درجه سانتیگراد) بود.تیمارها شامل تیمار 1 (شاهد)، تیمار 2 (تزریق عضلانی 1/0% ویتامین E) و تیمار 3 (تزریق عضلانی 3/0%ویتامین E بودند؛ پس از گذشت 48 ساعت از زمان تزریق ماهیان صید شده، سپس فیله و در دمای یخچال نگهداری شدند. در یک دوره 16 روزه آزمونهای شیمیایی (TVN-B، FFA، TBA و PV)، میکروبی (TVC) و آنالیز حسی انجام پذیرفت.اکسیداسیون چربی در هر سه تیمار با گذشت زمان تفاوت معنیداری (05/0˂P) را نشان داد. مقدار FFA هم در همه تیمارها افزایش یافته اما میزان آن در تیمار 3 کمتر بوده و بین تیمارها تفاوت معنیداری (05/0 ˂P) وجود داشت. میزان TVC و TVN-B در همه تیمارها تفاوت معنیداری (05/0 ˂P) را نشان دادو بین تیمارهای مختلف در میزان بار باکتریایی کل تفاوت معنیداری دیده نشد؛ همچنین از نظر آنالیز حسی، شاخصهای بو، رنگ و بافت نتایج تیمار 3 نسبت به دو تیمار دیگر قابل قبولتر بود.با توجه به نتایج بدست آمده از این پژوهش تزریق عضلانی ویتامین E به عنوان یک نگهدارنده طبیعی، میتواند جهت افزایش ماندگاری فیله ماهی قزلآلای رنگینکمان استفاده گردد.https://japu.gau.ac.ir/article_3130_bc3a3c5d8d3f83bcb2cc3780067c32f1.pdfدانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگانمجله بهره برداری و پرورش آبزیان2345-427X4420160121Assessing the water quality of Zayandeh Rud River affected of drough period using BMWP, ASPT and Hilsenhoff biological indicesارزیابی کیفی آب رودخانه زاینده رود متأثر از دوره خشکسالی بااستفاده از شاخصهای زیستیBMWP ،ASPT وهلسینهوف71853131FAاحمدرضا پیرعلی زفره ئیدانش آموخته کارشناسی ارشد ، گروه شیلات، دانشکده منابع طبیعی، دانشگاه صنعتی اصفهان0000-0003-4877-1237عیسی ابراهیمیدانشیار، گروه شیلات، دانشکده منابع طبیعی، دانشگاه صنعتی اصفهانJournal Article20160423Identification the extent of water pollution provides useful information for aquatic ecosystems assessment using biological indices, especially benthic macroinvertebrates. This study aimed to evaluate the water quality of Zayandeh-Roud River due to its importance for agriculture, urban and industry sectors. Water samples were collected from Baghbadoran, Falavarjan Bridge, Ghadir Bridge, Freeway Bridge(Chum) and Ziar Bridge stations in 2013 on a monthly basis. BMWP, ASPT and Hilsenhoff as biological indices of river water quality were compared with the same period in2007(before the drought). Results of indices water quality of Freeway Bridge(Chum) and Ziar Bridge stations was very bad. The values of BMWP and ASPT in this time period (2007-2013) of water quality were decreased. Results showed a negative significant correlation between these indices and EC, BOD5, COD, phosphate and temperature of river water. According to the results the water quality of Zayandeh-Roud river has classified in bad to very bad due to frequent drought events.شناسایی میزانآلودگی منابعآب با استفاده از شاخصهای زیستی بخصوص بزرگبیمهرگان کفزی، اطلاعات مناسبی را جهت ارزیابی اکوسیستمهای آبی فراهم میکند.در این مطالعه کیفیت آبرودخانه زاینده رود با توجه به اهمیت آن در فعالیتهای کشاورزی، شهری و صنعتی منطقه بررسی شد. بدین منظور طی سال 1392 در ایستگاههای باغ بهادران، پل فلاورجان، پل غدیر، پل اتوبان(چوم) و پلزیار نمونهبرداری ماهانه (درزمان جاری بودن آب) صورت گرفت. نتایج حاصل از محاسبه شاخصهایزیستیBMWP،ASPT وهلسینهوف با مدتزمان مشابه در سال1386(قبل از خشکسالی) مقایسه شد. مقادیر شاخصهای BMWP،ASPT وهلسینهوف روندکاهش کیفیت آب رودخانه در ایستگاه های مختلف در مقایسه بامدت زمان مشابه را نشان داد. یر اساس مقادیر شاخص های مذکور کیفیت آب ایستگاه های پل اتوبان و پل زیار در شرایط خیلی بد قرار گرفت. پارامترهای EC، BOD5،COD ، فسفات و دما با شاخصهای BMWP،ASPT همبستگی منفی نشان داد. در مجموع به دلیل وقوع خشکسالیهای متوالی کیفیت آبرودخانه زایندهرود بر اساس شاخص های زیستی در طبقه کیفی بد تا خیلی بد قرار گرفت.https://japu.gau.ac.ir/article_3131_1db5ac5a232fbb1198b3bb2298a242e3.pdfدانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگانمجله بهره برداری و پرورش آبزیان2345-427X4420160928Assessing owners' management skills of Rainbow trout farm fisheries and its relation with their farm yield in Mahneshan Countyارتباط مهارتهای مدیریتی پرورشدهندگان ماهی قزلآلا با عملکرد مزارع در شهرستان ماهنشان871033132FAعلیرضا عباسیدانشآموخته کارشناسی ارشد ترویج و آموزش کشاورزی دانشگاه زنجانعلی َشمسهیات علمی دانشگاه زنجانحیدر قلی زادهاستادیار اقتصاد کشاورزی، دانشگاه زنجانجعفر یعقوبیدانشیار گروه ترویج، ارتباطات و توسعه روستایی، دانشگاه زنجانJournal Article20160225The aim of this descriptive- correlational study was to assess trout farm fisheries owners' managerial skills and its relation with their farm yield. The statistical population consisted of all trout farm fisheries with official production license in Mahneshan County (147 units) which 110 units as sample selected by multi-stage randomized sampling method based on Cochran's sampling formula. The validity of research tool (questionnaire) is verified by a panel of experts and its reliability was obtained by conducting pretest and calculating Cronbach's alpha coefficient equals with 0.94 for managerial skills composite index. Findings revealed that majority of farm managers (76.8%) had a medium and lower level of managerial skills. A significant positive relationship was found between yields of farms with managerial skills of managers. There was a significant positive correlation between farm' yield with variables' e.g. education attained, the extent of information resources using by managers but age, loss rate and production time period and the unused time period of ponds had a negative meaningful correlation with farm' yields. There was a significant negative correlation between farms' yield with variables e.g. age, the unused time period of ponds, and production time period of fish. Education attained and quantity of fish production in previous years had a significant positive correlation with farms' yield.تحقیق توصیفی همبستگی حاضر با هدف سنجش سطح مهارتهای مدیریتی پرورشدهندگان و ارتباط آن با عملکرد پرورشدهندگان ماهیقزلآلا صورت گرفت. از بین 147 واحد پرورشی شهرستان ماهنشان که دارای پروانه بهرهبرداری بودند تعداد 110 واحد با استفاده از فرمول کوکران به عنوان نمونه آماری انتخاب شدند و با روش نمونهگیری چندمرحلهای تصادفی مورد مطالعه قرار گرفتند. پایایی طرح با انجام مطالعه مقدماتی و محاسبه آلفای کرونباخ برابر با 94/0 برای شاخص سنجش مهارتهای مدیریتی محاسبه شد. نتایج نشان داد که سطح مهارتهای مدیریتی اکثریت پرورشدهندگان (8/76 درصد) متوسط و کمتر از متوسط میباشد. تحلیل همبستگی نیز نشان داد که عملکرد مزارع رابطه مثبت و معنیداری با مهارتهای مدیریتی پرورشدهندگان آنها داراست (01/0 Phttps://japu.gau.ac.ir/article_3132_4741daa658eea5f5ba3473c83fd36d7a.pdf