2024-03-28T15:27:18Z
https://japu.gau.ac.ir/?_action=export&rf=summon&issue=375
مجله بهره برداری و پرورش آبزیان
بهره برداری و پرورش آبزیان
2345-427X
2345-427X
1392
2
3
بررسی اثرات گرلین برفاکتور فیزیولوژیکی بچه ماهی تاس ماهی ایرانی (Acipenser persicus)
حامد
کلنگی میاندره
گرلین یکی از فاکتور های کلیدی در سیستم کنترلی هورمون رشد بوده و سبب افزایش رهاسازی هورمون رشد می گردد. به همین منظور اثرات تزریق گرلین سنتتیک بر سطوح هورمون رشد، پرولاکتین، انسولین، گلوکز و TSH در بچه تاس ماهی ایرانی مورد مطالعه قرار گرفت. بچه تاس ماهیان ایرانی (30 ±320 گرم) یک مرحله مورد تزریق گرلین در سه دوز 1/0 ، 1 و 10 (نانوگرم بر گرم وزن بدن) قرار گرفتند. خون گیری از ماهی ها در زمان های 0 ، 2، 4، 8، 24، 48 و 72 ساعت پس از تزریق انجام شد. سطوح هورمون رشد، پرولاکتین ، انسولین، گلوکز و TSH پلاسمای خون با استفاده از کیت اندازه گیری شدند. نتایج نشان داد که سطوح هورمون رشد به طور معنی داری 2، 4 و 8 ساعت پس از تزریق گرلین در پلاسما افزایش نشان داد (05/0 < P). تزریق گرلین هیچ تاثیر معنی داری بر روی سطوح پرولاکتین، انسولین و گلوکز پلاسما نداشت (05/0 > P). این نتایج برای اولین بار در ماهیان ابتدایی از لحاظ تکاملی همانند تاس ماهی ایرانی گزارش می گردد و بیانگر این موضوع می باشد که گیرنده های مربوط به گرلین در ماهیان خاویاری وجود دارد و نقش گرلین که بعنوان عامل کلیدی در رهاسازی هورمون رشد بوده در ماهیان خاویاری نیز به اثبات می رسد. بنابراین نقش اصلی و عمومی گرلین در تمامی موجودات رهاسازی هورمون رشد می باشد.
گرلین
تاس ماهی ایرانی(Acipenser persicus)
پرولاکتین
انسولین
گلوکز
هورمون رشد
2013
11
22
1
10
https://japu.gau.ac.ir/article_2216_dcb6a4ce207fa81779c3a9caf4007694.pdf
مجله بهره برداری و پرورش آبزیان
بهره برداری و پرورش آبزیان
2345-427X
2345-427X
1392
2
3
بررسی اثر شکل محصول و دانه بندی آرد سوخاری بر خواص کیفی و حسی فینگر و ناگت ماهی کپور نقره ای (Hypophthalmichthys molitrix)
انیسه
جمشیدی
سید مهدی
اجاق
بهاره
شعبان پور
سعید
کاظمی نیا
از آنجا که بیشترین مقدار روغن از میان منافذ موجود در پوسته و روکش محصولات لعابدهی و سوخاری شده جذب میگردد، خواص ساختاری لایه خارجی این محصولات غذایی مهم میباشد. هدف این تحقیق، بررسی اثر شکل محصول (ناگت و فینگر) و دانهبندی پوشش آردسوخاری (ریز، متوسط و درشت) بر خواص کیفی و حسی فینگر و ناگت ماهی تولید شده از کپور نقرهای میباشد. پس از آمادهسازی، خمیر محصول در دو شکل مکعب مستطیل (فینگر) و گرد (ناگت) قالبگیری شده و با سه دانهبندی مختلف آردسوخاری (ریز، متوسط و درشت) پوشش داده شد. تیمارهای حاصل (سه ناگت (1N، 2N، 3N) و سه فینگر (1F، 2F، 3F)) تحت آزمایشات شیمیایی، فیزیکی، رنگسنجی و حسی قرار گرفتند. نوع شکل بر مقدار چربی، pH، بازده محصول و چروکیدگی، و دانهبندی آردسوخاری بر مقدار جذب لعاب و آردسوخاری، pH، بازده محصول و رنگسنجی اختلاف معنیداری نشان دادند (05/0˂p) و اثر ترکیبی شکل و دانهبندی آردسوخاری تنها در مقدار ظرفیت نگهداری آب معنیدار بود (05/0˂p). مقدار رطوبت در هر دو فاکتور اختلاف معنیداری نشان نداد (05/0˃p). آردسوخاری دانه درشت بالاترین مقدار بازده محصول، مقدار جذب آردسوخاری، pH، شاخص قرمزی و زردی و کمترین مقدار شاخص روشنایی را به نمایش گذاشت (05/0˂p). تیمارهای روکش شده با آردسوخاری دانه ریز سطح صاف و یکنواختی بوجود آوردند و با افزایش دانهبندی زبری و ناهمواری سطح محصول نیز افزایش یافت. بطور کلی مقبولیت فینگرهای ماهی روکش شده با آردسوخاری دانه درشت بالاتر از سایر تیمارها بود.
فینگر ماهی
ناگت ماهی
آرد سوخاری دانه درشت
ماهی کپور نقرهای
محصولات لعاب دهی و سوخاری شده
2013
11
22
11
26
مجله بهره برداری و پرورش آبزیان
بهره برداری و پرورش آبزیان
2345-427X
2345-427X
1392
2
3
بررسی اثرات هورمون 17- بتا استرادیول روی رشد، شاخصهای تغذیهای و تغییر جنسیت در ماهی کاراس طلایی (Carassius auratus gibelio)
رضا
ترخانی
محمدرضا
ایمانپور
وحید
تقی زاده
ماهی کاراس طلایی (Carassius auratus gibelio) از خانواده کپور ماهیان بوده و به لحاظ شرایط زیستی و تغذیهای شبیه کپور معمولی (Cyprinus carpio) است. ویتلوژنین یک گلیکولیپوفسفوپروتئین بزرگ میباشد که به طور مشخصی در کبد حیوانات، تحت کنترل 17- بتا استرادیول (E2) سنتز، چربیدار، فسفره و گلیکوزه میشود. E2 به همراه تستوسترون و پروژسترون، مرحله پایانی رسیدگی جنسی و تخمکگذاری را تنظیم میکند. در این تحقیق بچه ماهیان کاراس طلایی توسط جیره حاوی E2 با دوزهای 10، 25 و 50 میلیگرم در کیلوگرم جیره به مدت 6 ماه تغذیه شدند. با افزایش دوز E2 در تیمارهای مختلف، ماهیان با کمبود رشد و افزایش ضریب تبدیل غذایی مواجه شدند. همچنین در تیمار 25 و 50 میلیگرم در کیلوگرم جمعیت تماما ماده برای ماهیان حاصل شد.
ویتلوژنین
تغییر جنسیت
17- بتا استرادیول
2013
11
22
27
35
مجله بهره برداری و پرورش آبزیان
بهره برداری و پرورش آبزیان
2345-427X
2345-427X
1392
2
3
میزان فنول کل و فعالیت آنتیاکسیدانی جلبک قرمز (Hypnea hamulosa) خلیج فارس
الهام
گرمسیری
مسعود
رضایی
امیررضا
شویک لو
آریا
باباخانی لشکان
فعالیت آنتیاکسیدانی جلبک قرمز (Hypnea hamulosa) در شرایط آزمایشگاهی مورد بررسی قرار گرفت. فعالیت آنتیاکسیدانی با استفاده از چهار آزمایش میزان فنول کل، قدرت کاهندگی آهن، فعالیت مهارکنندگی رادیکال DPPH و فعالیت آنتیاکسیدانی کل سنجیده شد. استخراج عصاره از نمونهها با نسبت 1 :20( حلال به جلبک) به روش غوطهوری بمدت 24 ساعت انجام شد. حلالهای مورد استفاده شامل آب خالص (100%) و حلالهای آلی ( شامل استون، متانول و اتانول) در سطوح 30%، 50%، 70% و 100% بود. نتایج نشان داد عصاره استونی 50% دارای بیشترین مقادیر فنول کل، قدرت کاهندگی آهن، فعالیت مهارکنندگی رادیکال آزاد DPPH و فعالیتآنتیاکسیدانی کل به ترتیب با مقادیر 27/0، 06/0 میلیگرم تانیک اسید بر گرم پودر جلبکی ، 98/69% و 07/0 میلیگرم اسید اسکوربیک بر گرم پودر جلبکی خشک شده بود. بهترین حلال جهت تعیین فعالیت آنتیاکسیدانی این جلبک، استون و بهترین نسبت 50% بود. بر اساس نتایج این تحقیق جلبک قرمز میتواند گونه مناسبی برای استخراج ترکیبات فنولی به شمار آید و تفاوتهای موجود در میزان فعالیت آنتیاکسیدانی با نسبت های حلالی مختلف ممکن است در ارتباط با درجه قطبیت حلالها و خواص بیوشیمیایی این جلبک باشد.
ترکیبات فنولی"
فعالیت آنتیاکسیدانی"
قدرت کاهندگی آهن"
جلبک قرمز Hypnea hamulosa
2013
11
22
37
48
https://japu.gau.ac.ir/article_2823_fc093f20b2a37b212c5a123bc9920a8e.pdf
مجله بهره برداری و پرورش آبزیان
بهره برداری و پرورش آبزیان
2345-427X
2345-427X
1392
2
3
بررسی برخی اثرات آنتیاکسیدانی روغن هستهی انار(Punica granatum L.) بر روند اکسیداسیونی روغن ماهی حاصل از کیلکای معمولی (Clupeonella cultriventris caspia)
مریم
رئوفی راد
مسعود
رضائی
امیررضا
شویکلو
در این پژوهش میزان فعالیت آنتی اکسیدانی روغن هستهی انار بر روغن ماهی کیلکای معمولی (Clupeonella cultriventris caspia) بررسی شد. برای طراحی تیمارها از نرم افزارversion 6 ® Design-Expertو مدل D-optimal Mixture Design استفاده شد. اثر روغن هستهی انار در غلظتهای 0/0، 07/0، 15/0، 22/0و 3/0 درصد در به تأخیر انداختن فرآیند اکسایش در روغن ماهی خام تعیین شد. با اندازه گیری شاخصهای پراکسید، تیوباربیتوریک اسید، اسید چرب آزاد و دیان کنژوگه در یک هفته دورهی نگهداری روغن ماهی کیلکا در دمای 45 درجه سانتی گراد مشخص گردید که با افزایش غلظت روغن هستهی انار از 07/0 به 22/0درصد میزان فعالیت آنتی اکسیدانی افزایش یافت و غلظت 22/0 درصد بالاترین درصد فعالیت آنتی اکسیدانی را در روغن ماهی کیلکا از خود نشان داد. بر این اساس میتوان نتیجه گرفت که روغن هستهی انار به عنوان یک آنتی اکسیدان طبیعی توانایی پایدارسازی و حفظ کیفیت روغن ماهی را دارا است و میتواند به عنوان جایگزین آنتی اکسیدان های مصنوعی جهت پایداری روغن ماهی در صنعت فرآوری آبزیان مورد استفاده قرار گیرد.
روغن ماهی
کیلکای معمولی
روغن هستهی انار
اکسایش
آنتی اکسیدان
2013
11
22
49
62
https://japu.gau.ac.ir/article_2782_ef1edb7569b2676865a5376b4472dad0.pdf
مجله بهره برداری و پرورش آبزیان
بهره برداری و پرورش آبزیان
2345-427X
2345-427X
1392
2
3
تأثیر شدت و دوره نوری بر نرخ رشد و سنتز چربی در جلبک سبزDunaliella salina
معصومه
پورافراسیابی
جاوید
ایمانپور نمین
زهره
رمضانپور
مرجان
صادقی راد
2013
11
22
63
75
https://japu.gau.ac.ir/article_2229_aeeb0eec5d6883d0dee0081c66d5407e.pdf
مجله بهره برداری و پرورش آبزیان
بهره برداری و پرورش آبزیان
2345-427X
2345-427X
1392
2
3
4، 2- دیکلروفنوکسیاستیک اسید (2,4-D) بر برخی پارامترهای بیوشیمیایی و آسیبشناسی بافتی در آبشش و کبد ماهی مولی (Poecilia sphenops)
مهدی
بنایی
احسان
کیهانی
کمال
احمدی
2013
11
22
77
98
https://japu.gau.ac.ir/article_2230_675934f4d08316c1d6fafd38a82975ab.pdf
مجله بهره برداری و پرورش آبزیان
بهره برداری و پرورش آبزیان
2345-427X
2345-427X
1392
2
3
بررسی اثرات سیستم پرورش آکواپونیک بر افزایش رشد و بقای میگوی جوان آب شیرین (Macrobrachium rosenbergii) و لارو ماهی کپور معمولی (Cyprinus carpio)
2013
11
22
99
110
https://japu.gau.ac.ir/article_2232_70a00929c458edbd23290f74b6479c55.pdf
مجله بهره برداری و پرورش آبزیان
بهره برداری و پرورش آبزیان
2345-427X
2345-427X
1392
2
3
تأثیر ماناناولیگوساکارید جیره غذایی بهعنوان پربیوتیک بر عملکرد رشد بچه ماهی قزلآلای رنگینکمان (Oncorhynchus mykiss)
2013
11
22
111
122
https://japu.gau.ac.ir/article_2233_7f7fd6e83d2f5b9daa173c86bb494282.pdf
مجله بهره برداری و پرورش آبزیان
بهره برداری و پرورش آبزیان
2345-427X
2345-427X
1392
2
3
بررسی ساختار ژنتیکی صدف مرواریدساز محار (Pinctada radiata) در جزیره هندورابی
2013
11
22
123
136
https://japu.gau.ac.ir/article_2234_3ec3449d9ef4b4659d7202f1e630ee86.pdf
مجله بهره برداری و پرورش آبزیان
بهره برداری و پرورش آبزیان
2345-427X
2345-427X
1392
2
3
تغییرات هیستوپاتولوژیک ناشی از سم دیازینون بر بافت کلیه، روده و آبشش ماهی گلدفیش (Carasius auratus)
سجاد
فتاحی
فاطمه
خانی
باقر
مجازی امیری
سموم ارگانوفسفره از جمله دیازینون، جهت کنترل آفات نباتی در بسیاری از مزارع کشاورزی که در مجاورت منابع آبی شیرین واقع شده اند، بسیار رایج می باشد. از این رو در این تحقیق به بررسی سمیت این آفت کش ارگانوفسفره بر روی تغییرات هیستوپاتولوژیک بافتهای آبشش، کلیه و رودهی کاراس طلائی نر ( Carasius auratus )که از خانوادهی Cyprinidae میباشد، پرداخته شده است. در این آزمایش ماهیان به مدت 10 روز در معرض غلظت 3و 6 میلی گرم در لیتر گرانول 10 درصد دیازینون قرارداده شدند. تاثیرات هیستوپاتولوژیک سم دیازینون بر روی بافتهای ماهی طلائی مورد بررسی قرار گرفت. دژنرسانس و نکروز بافت کلیه، هیپرپلازی لاملاهای ثانویه و چسبندگی لاملاها در ماهیان تحت تیمار سم دیده شد. هیچ عارضه هیستوپاتولوژیکی در روده دیده نشد. تغییرات هیستوپاتولوژیکی با افزایش غلظت سم، بطور معناداری افزایش یافت.
دیازینون
گلدفیش
هیستوپاتولوژیک
2013
11
22
137
144
https://japu.gau.ac.ir/article_2236_58db25573ce200a32ec2eb3607ac9121.pdf