TY - JOUR ID - 4264 TI - ارزیابی ترکیب شیمیایی، تغییرات رنگی و بازدهی فیله با افزایش وزن ماهی قزل آلای رنگین کمان ((Oncorhynchus mykiss JO - مجله بهره برداری و پرورش آبزیان JA - JAPU LA - fa SN - 2345-427X AU - اجاق, سید مهدی AU - عادلی, افشین AD - دانشیار، گروه فرآوری محصولات شیلاتی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان Y1 - 2018 PY - 2018 VL - 7 IS - 2 SP - 21 EP - 30 KW - ماهی قزل آلا KW - ترکیب شیمیایی KW - تغییرات رنگی KW - بازدهی فیله DO - 10.22069/japu.2018.9106.1264 N2 - ماهی قزل آلای رنگین کمان پرمصرف ترین ماهی پرورشی کشور بیشتر در وزن های 250 الی 300 گرم در بازار مشاهده می شود. در سال‌های اخیر تقاضای بازار و اکثر کارخانجات فرآوری و بسته بندی کشور به وزن‌های بالاتر تغییر یافته است. با توجه به اینکه تغییرات کیفی و شیمیایی عضله، سطوح اسیدهای چرب و همچنین میزان بازدهی فیله ماهی می‌تواند تحت تاًثیر افزایش وزن ماهی باشند، بنابراین آگاهی از اثر افزایش وزن بر عوامل یاد شده هم از لحاظ کیفیت تغذیه و هم از دیدگاه اقتصادی برای انواع مصرف کنندگان بسیار مهم می‌باشد. برای این منظور 75 قطعه ماهی قزل آلای رنگین کمان پرورشی در اوزان 300، 500 و 700 گرم از یک مزرعه در استان گلستان تهیه و همراه یخ به دانشگاه علوم کشاورزی دانشگاه گرگان منتقل شدند. پس از آماده سازی اولیه، مورد آزمایش قرار گرفتند. نتایچ نشان داد که تیمارهای مختلف از لحاظ میزان رطوبت و پروتئین اختلاف معناداری با هم نداشتند اما میزان چربی و خاکستر در برخی از تیمارها دارای اختلاف معنادار بوده است . آنالیز شاخص‌های رنگ *a، *b و *l وجود اختلاف معنادار در برخی از تیمارها را نشان داد . نتایج نشان داد با افزایش وزن ماهی بازدهی فیله افزایش می‌یابد. در مجموع تحقیق نشان داد که با افزایش وزن بازاری ماهی قزل آلا از وزن 250 گرم به وزن های بالاتر و به خصوص تا وزن 500 گرم، گوشت این ماهی از لحاظ ارزش تغذیه ای و بازدهی فیله در شرایط بهتری قرار می‌گیرد. UR - https://japu.gau.ac.ir/article_4264.html L1 - https://japu.gau.ac.ir/article_4264_c039cf1fce208c00fddefa1cca638b49.pdf ER -