TY - JOUR ID - 3805 TI - تعیین غلظت بهینه یخ‌آب حاوی ترکیبات زیست فعال زنجبیل(Zingiber officinale) جهت نگهداری کوتاه مدت ماهی قزل‌آلای رنگین‌کمان (Oncorhynchus mykiss) JO - مجله بهره برداری و پرورش آبزیان JA - JAPU LA - fa SN - 2345-427X AU - نصری, مریم AU - ناصری, محمود AU - علیپور اسکندانی, مجید AD - دانشجوی فارغ التحصیل کارشناسی ارشد AD - دانشگاه شیراز AD - هیئت علمی دانشکده دامپزشکی زابل Y1 - 2017 PY - 2017 VL - 6 IS - 1 SP - 15 EP - 23 KW - کلمات کلیدی: یخ‌آب KW - عصاره KW - اسانس KW - زنجبیل KW - غلظت بهینه DO - 10.22069/japu.2017.13101.1348 N2 - برای تعیین غلظت بهینه ترکیب یخ‌آب زیست فعال زنجبیل جهت نگهداری کوتاه مدت ماهی قزل‌آلای رنگین کمان، چهار غلظت مختلف عصاره (100، 200، 300 و 400 میلی‌گرم/لیتر) و اسانس (500، 1000، 1500 و 2000 میلی‌گرم/لیتر) مورد بررسی قرار گرفت. به منظور بررسی اثر اختلاط ترکیبات زیست فعال زنجبیل با یخ آب، مدت زمان ماندگاری یخ آب، دما و pH بستر بررسی شد. با استفاده از آزمون‌های سنجش رنگ (L*, a*, b* و WI) و آنالیزهای میکروبی(بار کل باکتریایی و باکتری های سرمادوست) تاثیر یخ آب زیست فعال بر بافت ماهی قزل آلای رنگین کمان مورد سنجش قرار گرفت. اختلاط اسانس و عصاره در غلظت های یاد شده، تاثیر معنی داری بر مدت زمان ماندگاری یخ آب، دما و pH نداشت. بر پایه نتایج رنگ سنجی مشخص گردید که تیمارهای مختلف موجب تغییر رنگ فیله‌ نشدند. غنی سازی یخ آب با عصاره و اسانس زنجبیل موجب مهار رشد باکتری های کل و سرما دوست گردید. میزان بار باکتری های کل و سرمادوست نمونه های تیمار شده با عصاره200 میلی‌گرم/لیتر و اسانس 1500 میلی‌گرم/لیتر به شکل معنی داری کمتر از سایر تیمارها بود. بر پایه آزمون های انجام شده 200 میلی‌گرم/لیتر عصاره و 1500 میلی‌گرم/لیتر اسانس به عنوان غلظت‌های بهینه یخ آب زیست فعال زنجبیل تعیین شد. UR - https://japu.gau.ac.ir/article_3805.html L1 - https://japu.gau.ac.ir/article_3805_490aacaf17554fa37ba263dab785eeff.pdf ER -