دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان
مجله بهره برداری و پرورش آبزیان
2345-427X
2345-4288
8
3
2019
11
22
تاثیر پیش تیمار الیگوساکارید رافینوز و باکتری pediococcus acidilactici بر ترکیب لاشه ماهی قرمز (carassius auratus) در مواجهه با نانو نقره
1
9
FA
فاطمه زهرا
جعفری
دانشگاه گرگان
jafarizahra293@yahoo.com
سید علی اکبر
هدایتی
0000-0001-7658-5314
دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان
hedayati@gau.ac.ir
سید حسین
حسینی فر
هیات علمی دانشگاه گرگان
hoseinifar@gau.ac.ir
علی
جافر
گروه شیلات؛ مرکز تحقیقات آرتیما ارومیه
a.jafar55@gmail.com
طاهره
باقری
موسسه تحقیقات شیلات
bagheri1360@gmail.com
10.22069/japu.2019.14428.1420
هدف از تحقیق حاضر بررسی تاثیر محافظتی پیش تیمار باکتری pediococcus acidilactici و الیگوساکارید رافینوز بر ترکیب لاشه در ماهی قرمز (carassius auratus) در مواجهه با نانو نقره بود. بر این اساس تعداد 250 عدد ماهی قرمز با میانگین وزنی 18/0±3/26 در چهار تیمار و هر تیمار با سه تکرار شامل: غذای بدون مکمل غذایی (تیمار1شاهد)، غذای حاوی پروبیوتیک باکتری با غلظت 107 کلنی بر گرم غذا (تیمار2)، غذای حاوی رافینوز به میزان 1 گرم در کیلوگرم غذا (تیمار3) و غذای سین بیوتیک (تیمار 4) تقسیم شد و به مدت 6 هفته تغذیه شدند. بعد از پایان دوره تغذیه به تیمارهای آزمایش میزان 50 درصد غلظت کشنده نانو نقره (5/0 میلی گرم بر لیتر) به مدت 14 روز اضافه شد و در پایان دوره 14 روزه، نمونهبرداری از خون و لاشه صورت گرفت. تجزیه و تحلیل داده ها نشان داد. شاخص های رطوبت، خاکستر، پروتئین و چربی لاشه اختلاف معنیداری با هم نداشت (05/0<P). باتوجه به نتایج به دست آمده مکمل غذایی رافینوز بیشترین تاثیر را بر چربی لاشه ماهی داشته است. و در بین مکملهای مذکور سین بیوتیک با تاثیر بر شاخص های پروتئین لاشه،خاکستر لاشه و رطوبت لاشه در بین مکمل های غذایی موثرتر عمل کرده است.
روبیوتیک,پربیوتیک,نانو نقره,خونشناسی,ماهی کاراس طلایی
https://japu.gau.ac.ir/article_4852.html
https://japu.gau.ac.ir/article_4852_af8b24e3c17571dceac4f30bd10bbeb4.pdf
دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان
مجله بهره برداری و پرورش آبزیان
2345-427X
2345-4288
8
3
2019
11
22
اثر اسید فرمیک در جیره بر ایمنی موکوسی و شاخص های ایمنی غیر اختصاصی سرم خون در بچه ماهی کپور معمولی (Cyprinus carpio)
11
20
FA
رقیه
صفری
دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان
roghi_safari@yahoo.com
الهام
بهرامی شیخ سرمست
دانشگاه گرگان
rsafari@gau.ac.ir
سعید
مشکینی
دانشگاه
fisheriessafari@yahoo.com
10.22069/japu.2019.14517.1424
این تحقیق با هدف بررسی تأثیر سطوح مختلف اسیدفرمیک در جیره غایی بر شاخصهای ایمنی موکوس کپور معمولی صورت پذیرفت. بدین منظور تعداد 360 قطعه ماهی کپور با میانگین وزنی 5±21 گرم به مدت 8 هفته، در چهار تیمار و سه تکرار با جیرههای آزمایشی حاوی سطوح مختلف صفر (شاهد)، 5/0، 1 و 2 درصد اسیدفرمیک تغذیه شدند. در پایان دوره از موکوس و سرم خون نمونه برداری گردید. میزان فعالیت پروتئاز موکوس و ایمونوگلوبین موکوس و سرم در تیمارهای مختلف اختلاف معنیداری نشان نداد (05/0P>). میزان لیزوزیم سرم و موکوس نیز در تیمار تغذیه شده با 2 درصد اسیدفرمیک افزایش معنیداری نسبت به سایر تیمارها نشان دادند (05/0p <). نتایج نشان داد که بهترین عملکرد لیزوزیم و پروتئاز به عنوان شاخص های ایمنی در استفاده از جیره حاوی 2 درصد اسیدفرمیک میباشد.
ایمنی,کپور معمولی,اسیدفرمیک,خون,موکوس
https://japu.gau.ac.ir/article_4853.html
https://japu.gau.ac.ir/article_4853_e6bd9d41f00764c6d65f9215f5b0dbcd.pdf
دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان
مجله بهره برداری و پرورش آبزیان
2345-427X
2345-4288
8
3
2019
11
22
راهبردهایی برای اقتصاد شیلات ایران
21
30
FA
افشین
عادلی
دانشگاه گرگان
afshinadeli@yahoo.com
10.22069/japu.2019.14785.1429
شیلات یکی از مهمترین زیربخشهای اقتصادی در تأمین امنیت غذایی، تجارت، اشتغالزایی، کارآفرینی و محرومیتزدایی در جهان است. اقتصاد شیلاتی در کنار سایر فعالیت های تجاری رایج در دریاها و مناطق ساحلی، نقش اساسی در توسعه اقتصادی و اجتماعی این مناطق و آب های داخلی داشته و همیشه در اولویت اول توسعه این مناطق بوده است. شناخت کافی از اقتصاد شیلات و آموزش و ترویج ان نقش اساسی در سلامت جامعه و توانمندسازی صادرات کشور خواهد داشت. سرمایه گذاری در این زیر بخش با رشد حدود 4 درصد از حدود 110 میلیارد ریال به 3030 میلیارد ریال در 25 سال گذشته منتهی به سال 1395 رسیده است. بهره برداری تولیدات شیلاتی نیز با یک میلیون و یکصد هزار تن و اشتغالی بالغ بر 223 هزار نفر بطور مستقیم در این دوره هر دو با رشد حدود 5 درصد، امروزه بالغ بر 400 میلیون دلار ارز اوری را به ارمغان اورده اند. صید مسئولانه از دریا و آبزیپروری پایدار در نوار ساحلی کشور متضمن استفاده از ظرفیت های بیشتر و تقویت اقتصاد شیلات در ایران است. با راهبردهای این مقاله میتوان نگاه ویژه ای به برنامه های توسعه دریایی در قالب برنامه های مدیریت یکپارچه مناطق ساحلی و استفاده از توان تجدیدپذیری و ارزش میراثی شیلات داشت.
شیلات ایران,اقتصاد شیلات,راهبرد های شیلات,صیادی,آبزی پروری
https://japu.gau.ac.ir/article_4854.html
https://japu.gau.ac.ir/article_4854_167812db21d150420274c28b14def506.pdf
دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان
مجله بهره برداری و پرورش آبزیان
2345-427X
2345-4288
8
3
2019
11
22
مطالعه و شناسایی انگلهای خارجی در گربه ماهی لجن خوار (Hypostomus plecostomus) وارداتی
31
37
FA
بابک
شعیبی عمرانی
گروه بهداشت آبزیان، واحد کرج، دانشگاه آزاد اسلامی، کرج، ایران
drshoaibi74@gmail.com
سهیل
علی نژاد
موسسه آموزش و ترویج کشاورزی، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، تهران، ایران
soheilalinezhad47@gmail.com
10.22069/japu.2019.16054.1476
با توجه به تنوع بالای ماهیان آکواریومی، برخی گونهها باید از طریق واردات تامین شوند. همراه با واردات احتمال انتقال بیماریهای جدید نیز افزایش مییابد. انگلهای خارجی از مشکلات مهم در نگهداری ماهیان زینتی هستند. در این تحقیق تعداد 180 گربه ماهی لجن خوار وارداتی از جنوب شرقی آسیا در زمستان سال1396 از نظر انگلهای خارجی پوست و آبشش مورد مطالعه قرار گرفتند. این نمونهها در بدو ورود و در همان آب کشور صادرکننده به آزمایشگاه منتقل شدند. شناسایی انگلها با روش مشاهده مستقیم و سپس رنگآمیزی و تهیه لام و با استفاده از کلیدهای شناساسی صورت پذیرفت. از این تعداد، 58 قطعه فاقد انگل (22/32%) و 122 قطعه دارای آلودگی های انگلی پوست و آبشش (78/67%) بودند. چهار گونه انگل از ماهیان آلوده جدا گردید که سه گونه آن از انگلهای تک یاخته و یک گونه از انگلهای پریاخته منوژن بودند. انگلهای تک یاخته شامل تریکودینا، تریکوفریا و ایکتیوفتیریوس مولتیفیلیس و منوژن شامل ژیروداکتیلوس میباشند. تریکوفریا تنها از پوست و بقیه هم از پوست و هم از آبشش جدا شدند. از میان این عوامل عفونی، انگلهای خارجی سرعت انتقال بالایی دارند لذا توصیه میشود ضمن بررسی گواهی سلامت، ماهیان جدید از لحاظ این عوامل مورد بررسی قرار گیرند.
انگل خارجی,گربه ماهی لجن خوار,واردات ماهی زینتی
https://japu.gau.ac.ir/article_4855.html
https://japu.gau.ac.ir/article_4855_e37e89cbb3ca784b5aa64f46f6021780.pdf
دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان
مجله بهره برداری و پرورش آبزیان
2345-427X
2345-4288
8
3
2019
11
22
اثرپودر جلبک اسپیرولینا (Spirulina platensis) بر آنزیمهای شاخص عملکرد کبد و گوارشی و شاخصهای بیوشیمیایی ماهی کفال خاکستری(Mugil cephalus Linnaeus,1758)
39
50
FA
پریا
اکبری
دانشگاه دریانوردی و علوم دریایی چابهار
paria.akbary@gmail.com
اسما
سندک زهی
دانشگاه دریانوردی و علوم دریایی چابهار
pariaakbary1355@gmail.com
10.22069/japu.2019.16110.1479
تحقیق حاضر بهمنظور بررسی اثر پودر جلبک اسپیرولینا (Spirulina platensis) بر فعالیت آنزیمهای گوارشی (آمیلاز، لیپاز و پروتئاز) و کبدی (آسپارتات آمینوترانسفراز، آلانین آمینوترانسفراز و آلکالین فسفاتاز) و شاخصهای بیوشیمیایی (گلوکز، پروتئین تام، گلوبولین، آلبومین، کلسترول و تریگلیسیرید) ماهی کفال خاکستری (Mugil cephalus) به مدت 60 روز صورت گرفت. در این مطالعه، تعداد 450 قطعه لارو کفال ماهی با میانگین وزنی g02/0±72/0 در یک طرح کاملا تصادفی با 4 تیمار آزمایشی و 3 تکرار ( با تعداد 30 قطعه در هر تکرار) که شامل تیمار آزمایشی شاهد (بدون استفاده از پودر جلبک) و در تیمارهای آزمایشی 2، 3، 4 و5 میزان استفاده از پودر جلبک به ترتیب 5، 10، 15و 20 گرم بر کیلوگرم غذا بود مورد استفاده قرار گرفتند. نتایج حاصله نشان داد که در پایان آزمایش، اگرچه بالاترین فعالیت آنزیمهای پروتئاز و لیپاز ، پایین ترین فعالیت آلانین آمینوترانسفراز و آلکالین فسفاتاز در تیمار حاوی 15 گرم جلبک اسپیرولینا بر کیلوگرم غذا مشاهده شد که با تیمار شاهد دارای تفاوت معنیدار بود (05/0>P) اما از نظر فعالیت آنزیم آلانین آمینوترانسفراز، آمیلاز و لیپاز بین تیمار 4و 5 اختلاف معنیداری مشاهده نشد (05/0<P). کمترین میزان کلسترول ، گلوکز و تریگلیسیرید و بیشترین میزان گلوبولین، آلبومین و پروتئین در تیمار 4 گزارش شد. در مجموع بر اساس نتایج این تحقیق، افزودن 15 ‘گرم جلبک اسپیرولینا به جیره غذایی ماهی کفال خاکستری اثر مثبتی بر فعالیت آنزیمهایی گوارشی و کبد و شاخصهای بیوشیمیایی سرم خون ماهی کفال خاکستری دارد.
کفال ماهی,جلبک اسپیرولینا,شاخصهای بیوشیمیایی,آنزیم گوارشی,آمینوترانسفرازها
https://japu.gau.ac.ir/article_4856.html
https://japu.gau.ac.ir/article_4856_cae593e2eeb7a096bc547ea0f04aa20f.pdf
دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان
مجله بهره برداری و پرورش آبزیان
2345-427X
2345-4288
8
3
2019
11
22
بررسی توده زنده، صید در واحد سطح و پراکنش ماهی یال اسبی سربزرگ Trichiurus Lepturus در سواحل شمالی دریای عمان
51
60
FA
بیژن
آژنگ
مرکز تحقیقات شیلاتی آبهای دور ، موسسه تحقیقات علوم شیلاتی کشور ، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی
bajang1980@yahoo.com
محمدرضا
میرزائی
مرکز تحقیقات شیلاتی آبهای دور ، موسسه تحقیقات علوم شیلاتی کشور
mirzaei.mr@gmail.com
طاهره
باقری
مرکز تحقیقات شیلاتی آبهای دور ، موسسه تحقیقات علوم شیلاتی کشور
bagheri1360@gmail.com
10.22069/japu.2019.16199.1482
ماهی یال اسبی یکی از گونه های مهم اقتصادی است که در بسیاری از کشورها به عنوان غذا مصرف می شود. با افزایش روز افزون جمعیت، مدیریت پایدار برای ادامه بهره برداری از این گونه ضروری است. مطالعه حاضر به منظور بررسی توده زنده، صید بر واحد سطح و پراکنش ماهی یال اسبی به عنوان یکی از گونه های مهم تجاری در سواحل شمالی دریای عمان انجام گرفت. نمونه برداری بااستفاده از کشتی ترال به صورت تصادفی در 94 ایستگاه صورت گرفت. منطقه موردبررسی به 5 اشکوب (A,B,C,D,E) و هر اشکوب به لایه های عمقی 20-10، 30-20، 50-30و 100-50 متر تقسیم شد. میزان صید بر واحد سطح و توده زنده ماهی یال اسبی به ترتیب 3/4778 کیلوگرم بر مایل مربع و 2/2220 تن تخمین زده شد. بیشترین میزان توده زنده در استراتوم D )سواحل شرقی چابهار تا منطقه رمین( به میزان 8/861 و کمترین مقدار آن در استراتوم A (سواحل غربی چابهار) به میزان 9/105 تن ثبت گردید. بیشترین میزان توده زنده در عمق 100-50 متر مشاهده گردید. همچنین بالاترین میزان صید بر واحد سطح (8/1604 کیلوگرم برمایل مربع) در استراتوم D وکمترین مقدار آن (4/456 کیلوگرم بر مایل مربع) در استراتوم A ثبت گردید. بیشترین میزان صید بر واحد سطح (5/701 کیلوگرم بر مایل مربع) در لایه عمقی 50 تا 100 متر مشاهده گردید. نتایج این تحقیق نشان داد که مناسب ترین منطقه صید ماهی یال اسبی استراتوم B و D و همچنین عمق های بالاتر از 50 متر به دلیل تراکم بالای ماهی یال اسبی می باشد
صید بر واحد سطح,توده زنده,Trichiurus Lepturus,دریای عمان
https://japu.gau.ac.ir/article_4857.html
https://japu.gau.ac.ir/article_4857_5a9e13e17bc0116fbd37eabd6a7cefd4.pdf
دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان
مجله بهره برداری و پرورش آبزیان
2345-427X
2345-4288
8
3
2019
11
22
امکان سنجی پرورش کپور ماهیان در زهآب مزارع نیشکر ( کشت و صنعت میرزاکوچک خان- خرمشهر)
61
71
FA
امیر
جافریان
عضو هیات علمی
دانشگاه کشاورزی و منابع طبیعی رامین خوزستان
jaferian@yahoo.com
ستار
شکیبا
میرزاکوچک خان
sattar_shakiba@yahoo.com
فرشاد
افراسیابی
میرزا کوچک خان
f_afrasiyabi@yahoo.com
کیومرث
محمدی
میرزاکوچک خان
qmr3_mohaamadei@yahoo.com
10.22069/japu.2019.16315.1487
زهآب نیشکر در تفکر برخی بعنوان آب غیرقابل مصرف و مخرب زیست محیطی تلقی می گردد. این تحقیق به منظور بررسی تعیین امکان پرورش کپورماهیان با استفاده از زهآب مزارع نیشکر کشت و صنعت نیشکر مبرزاکوچک خان(ایران- جنوبشرقی استان خوزستان) انجام شد. درخرداد ماه سال 1397 ذخیره سازی بچه ماهیان انگشت قد در دو استخر خاکی به مساحت های 0.5 و 1.2 هکتاری صورت گرفت. تراکم ذخیره سازی 3000 قطعه بچه ماهی در هر هکتار و طول دوره پرورش 180 روز بود. در طی دوره پرورش هیچگونه تعویض آبی صورت نگرفته و پارامترهای فیریکوشیمیایی آب مورد پایش مرتب قرار داشت. هر یک از استخرها در طول شیانه روز بمدت 8 ساعت(ظهرها 3 و شب ها 5 ساعت) با سه دستگاه هواده و هواساز، هوادهی شدند. در طول دوره پرورش، در یک بازه زمانی مشخص و با کمک یکدستگاه ترازوی دیجیتال و خط کش زیست سنجی(بیومتری)؛ 15 عدد ماهی از هرگونه بصورت جداگانه توزین و طول سنجی شدند. روند تغییرات EC ، pH وTDS در زهآب مزارع نیشکر به ترتیب:0.53±6.61 ، 0.07±8.07 و 425.5±4387.9 می باشد. متوسط هدایت الکتریکیEC و pH آب استخرها به ترتیب: ppt 0.36±7.22 و 0.24±8.43 در طی دوره بود. میانگین وزن و طول ماهی کپور، آمور، سرگنده و فیتوفاگ(کپورنقره ای) در پایان دوره بترتیب: 1248.5 ، 798.5، 1361.5 و 1069 گرم و 38.9، 35.1، 40.35 و 40.95 سانتی متر، و کل ماهی برداشت شده از سطح 1.7 هکتار(دو استخر) برابر با :5083 کیلوگرم، و ضریب تبدیل غذایی ماهی کپور 4.88 بود. .
زهاب نیشکر,کپورماهیان,Cyprinidae,وزن نهایی
https://japu.gau.ac.ir/article_4858.html
https://japu.gau.ac.ir/article_4858_380807cfd60d67d02d160306836dd4c0.pdf
دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان
مجله بهره برداری و پرورش آبزیان
2345-427X
2345-4288
8
3
2019
11
22
چکیده لاتین
1
7
FA
10.22069/japu.2019.5649
https://japu.gau.ac.ir/article_5649.html
https://japu.gau.ac.ir/article_5649_2f639b5faa471dec65b45b40af760052.pdf