دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان
مجله بهره برداری و پرورش آبزیان
2345-427X
2345-4288
6
2
2017
07
23
بررسی برخی شاخص های زیستی ماهی کفال پوزه باریک (Liza saliens) در صیدگاه میانکاله دریای خزر
1
13
FA
باقر
امینیان فتیده
عضو هیات علمی مرکز آموزش و تحقیقات کشاورزی گیلان
baminiran@gmail.com
10.22069/japu.2017.13187.1374
کفال ماهیان به عنوان یکی از خانواده های غیر بومی دریای خزر محسوب میشوند و یکی از دو گونه سازگار شده آنها با این دریا ، کفال پوزه باریک (Liza saliens) می باشد . تحقیق حاضر به مطالعه شاخص های زیستی ماهی کفال در صیدگاه میانکاله بهشهر، در سال بهره برداری 1395 پرداخته است. تعداد 960 قطعه ماهی از بخش های مختلف میانکاله با تور پره کشیدنی ساحلی (Beach Seine ) با اندازه چشمه a=33 میلیمتر صید و جمع آوری گردیدند. اندازه گیری طول ماهی با تخته بیومتری ، وزن نمونه ها و گنادها با ترازوی دیجیتالی ، سن با شمارش خطوط سالانه فلسها انجام شد . برای تعیین مراحل مختلف رسیدگی جنسی از روش 6 مرحله ای گنادی استفاده شد. نتایج حاصل ، نمایانگر آنست که میانگین اندازه طولی ، وزنی و سنی در طی ماههای دوره صید افزایش یافته ، گر چه در طی سالهای اخیر روند کاهشی داشته است . ماهیان در سنین 2 تا 6 سال، بیشترین میزان صید را داشته اند، و اغلب ماهیان یا نابالغ بوده و یا در مراحل اولیه رسیدگی جنسی بوده اند. دامنه طولی ماهی ها 40 – 24 سانتیمتر و دامنه وزنی ماهیان 250 – 200 گرم بوده است . همچنین دامنه سنی ماهی ها از 2 تا 4 سال بوده و ترکیب سنی 3 ساله ها بیشترین نسبت صید را دارا بوده اند. به نظر می رسد که در جهت حفظ ذخایر این گونه لازم است در اندازه چشمه تورهای صیادی تجدید نظر اساسی شود .
کفال پوزه باریک . Liza saliens,شاخص زیستی,دریای خزر,تور پره
https://japu.gau.ac.ir/article_3811.html
https://japu.gau.ac.ir/article_3811_a947095d53f25e903528a2299f65afd6.pdf
دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان
مجله بهره برداری و پرورش آبزیان
2345-427X
2345-4288
6
2
2017
07
23
بررسی امکان استفاده از پساب کشتارگاه طیور برای پرورش ماهی کپور معمولی (Cyprinuscarpio)
11
19
FA
محمد
هرسیج
عضو هیات علمی
m_harsij80@yahoo.com
حسین
آدینه
0000-0002-9710-0942
هیات علمی
adineh.h@gmail.com
10.22069/japu.2017.13062.1346
هدف از اجرای این تحقیق بررسی خصوصیات کیفی پساب کشتارگاه طیور بهمنظور استفاده بهینه درصنعت آبزیپروری بود. پساب در 3 تانک با حجمی به میزان 70 لیتر قرار داده شد. در مرحله اول آزمایش (شروع)، تعداد 5 بچهماهی به هر تانک معرفی شد (مجموع 15 ماهی) که تلفات 100 درصدی ماهیان در کمتر از 3 ساعت اتفاق افتاد. این عمل دوبار (در 3 تکرار) انجام شد. در مرحله دوم آزمایش، پساب بهمدت 3 روز هوادهی شدید شد که باعث انعقاد مواد جامد و رسوب آنها و کلرزدایی آن گردید. سپس تعداد 5 بچه ماهی به هر تانک معرفی گردید (مجموع 15 ماهی). این عمل نیز دوبار (در 3 تکرار) انجام شد. در این مرحله، تلفات مشاهده نشد و بازماندگی 100 درصد بود. فاکتورهای کیفی پساب بمدت 30 روز (روزهای 0، 3، 7، 15 و 30) بدون حضور ماهی مورد بررسی قرار گرفت. نتایج آنالیز نشان داد که تفاوت معنیدار آماری در زمانهای مختلف در میزان اکسیژن محلول، دما، پیاچ و مواد محلول کل وجود نداشت (05/0<p). میزان آمونیوم، نیترات، فسفات، قلیائیت، سختی کل و هدایت الکتریکی در زمانهای مختلف آزمایش اختلاف آماری معنیداری نشان داد (05/0>p). با توجه به رسیدن خصوصیات کیفی پساب اصلاح شده کشتارگاه طیور به سطح قابل قبول برای پرورش ماهی کپور، میتوان در بخش آبزیپروری استفاده از این پساب را پیشنهاد نمود.
پساب کشتارگاه طیور,پارامترهای کیفی آب,ماهی کپور
https://japu.gau.ac.ir/article_3812.html
https://japu.gau.ac.ir/article_3812_8762ed8d71b939049d7c49eafe40b016.pdf
دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان
مجله بهره برداری و پرورش آبزیان
2345-427X
2345-4288
6
2
2017
07
23
اثر افزودن زردچوبه (Curcuma longa) در جیره بر عملکرد رشد و بقاء در برابر تنش شوری در کپور معمولی (Cyprinus carpio)
21
30
FA
اباذر
قاسمی
دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان
abazar.ghassemi@gmail.com
محمد
مازندرانی
عضو هیئت علمی
mazandarani57@gmail.com
محمد
سوداگر
دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان
sudagar_m@yahoo.com
سید مرتضی
حسینی
عضو هیئت علمی. مرکز تحقیقات ذخایر آبزیان آبهای داخلی-گرگان
seyyedmorteza.hoseini@gmail.com
10.22069/japu.2017.13267.1365
با توجه به توسعه سیستمهای متراکم پرورش آبزیان و ضرورت استفاده از گیاهان دارویی به عنوان محرک رشد و ایمنی تحقیق حاضر به منظور بررسی افزودن اثر سطوح مختلف زردچوبه در جیره برعملکرد رشد و مقاومت در برابر تنش شوری در بچه ماهی انگشت قد کپور معمولی (Cyprinus carpio) به مدت 6 هفته طراحی و اجرا گردید. بدین منظور تعداد 156 عدد بچه ماهی با میانگین وزنی79/2 ± 71/18 گرم در 12 تانک فایبرگلاس 150 لیتری (به تعداد 13 عدد ماهی در هر تانک) توزیع شدند. ماهیان در 4 گروه با 4 جیره آزمایشی محتوی سطوح مختلف زردچوبه شامل 0، 5/0، 1و 2 درصد فرموله شده تغذیه شدند. تغذیه ماهیان در دوره آزمایش 2 بار در روز و به میزان 3 % وزن زنده صورت گرفت. در پایان دوره شاخصهای رشد و وضعیت مقاومت ماهیان در مواجهه با استرس شوری 17 گرم درلیتر (نمک دریایی) ارزیابی شد. بر اساس نتایج با افزایش دوز استفاده از زردچوبه در غلظت بالای 1% جیره شاخصهای رشد ماهی به صورت معنیداری کاهش یافت اما مقاومت در مواجهه با شوری افزایش داشت (05/0>P)، بطوری که بیشترین تاثیر منفی مربوط به استفاده از دوز 2 % زردچوبه در جیره بوده است ولی استفاده از دوز 2 % تاثیر معنی داری بر بازماندگی در برابر تنش شوری در میان تیمارهای پرورشی میگذارد (05/0>P). بر اساس نتایج بررسی حاضر افزایش 5/0 تا 1 % پودر زردچوبه در جیره غذایی ماهی کپور معمولی باعث افزایش مقاومت این ماهی در مواجهه با استرس شوری میگردد.
بچه ماهی کپور معمولی (Cyprinus carpio),زردچوبه,شاخصهای رشد,بقا,تنش شوری
https://japu.gau.ac.ir/article_3813.html
https://japu.gau.ac.ir/article_3813_fdc9fac58da35f2dff4d1da51ef7b42d.pdf
دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان
مجله بهره برداری و پرورش آبزیان
2345-427X
2345-4288
6
2
2017
07
23
نقش عوامل تغذیه ای و گوارشی در میزان رنگزایی کاروتنوئیدها در آبزیان
31
39
FA
احمد
اسلامی فر
دانش آموخته کارشناسی ارشد
eslamifarahmad@gmail.com
10.22069/japu.2017.13386.1377
محصولات آبزی پروری با کیفیت بایستی شرایط متعددی راداشته باشندتاازطرف مصرف کنندگان مقبولیت پیدا کنند. از جمله این شرایط رنگ مناسب است. در ماهیان رنگ نقشی فراتر از جنبه های ظاهری و زیبایی دارد، مصرف کنندگان رنگ طبیعی را مقارن با سلامتی و کیفیت بالای محصول می دانند. در ماهیان زینتی نیز رنگ پوست یک عامل مؤثر بر قیمت بازاری ماهی می باشد و نقش مهمی در تخمین ارزش کلی آن ایفا میکند. در شاخه حیوانات، کاروتنوئیدها بعد از ملانین ها رایج ترین رنگدانه ها هستند. ماهیان مانند سایر جانوران قادر به سنتز خود به خودی کاروتنوئیدها نیستند و بر منابع خوراکی خود برای دستیابی به رنگدانه ها تکیه دارند تا رنگ خود را حفظ کنند. رنگ درخشان و طبیعی آبزیان تحت شرایط پرورشی و اسارت از بین می رود. در پرورش ماهیان خوراکی یا ماهیان زینتی که تغذیه ماهیان با خوراک های فرموله انجام می شود رنگدانه های مورد نیاز به جیره های غذایی اضافه می شوند. از طرف دیگر تغییر رنگ یک فرآیند پرهزینه در پرورش آبزیان محسوب می گردد و باید در طول چرخۀ تولید صورت پذیرد از اینرو شناخت عوامل موثر بر رنگزایی رنگدانه های کاروتنوئید ضرورت دارد. عوامل اصلی که بر تثبیت کاروتنوئیدها اثر می گذارند عبارتند از: جیره غذایی، هضم کاروتنوئیدها، جانور و محیط. در بعد تغذیه ای و گوارشی این عوامل شامل میزان غذا، ترکیبات جیره غذایی، ماتریکس ماده مغذی حاوی رنگدانه، زمان غذادهی، وعده های غذایی، دستگاه گوارش و فرآیندهای متابولیسمی که هر کدام اثرات متفاوتی در میزان رنگزایی کاروتنوئیدها نشان دادند.
آبزیان,کاروتنوئید ها,رنگزایی
https://japu.gau.ac.ir/article_3814.html
https://japu.gau.ac.ir/article_3814_3764fa60f93e6aa820bf8880f44dce86.pdf
دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان
مجله بهره برداری و پرورش آبزیان
2345-427X
2345-4288
6
2
2017
07
23
بررسی ترکیب و تنوع ساردین ماهیان آب های کنگان
41
49
FA
احسان
حسن احمدی
مرکز تحقیقات و آموزش منابع طبیعی جهادکشاورزی استان بوشهر
ehsan.ahmadi44@yahoo.com
10.22069/japu.2017.13240.1360
چکیده <br /> ساردین ماهیان از گونههای مهم تجاری ماهیان سطحزی ریز در آبهای ساحلی بندر کنگان هستند. گونه ساردین رنگین کمان (Dussumieria.acuta ) حدود 7/58 درصد از صید شناورهای پرسساینر را در منطقه کنگان به خود اختصاص داده و گونه غالب این منطقه میباشد. در این تحقیق پارامترهای مرگ و میر طبیعی، سن، طول کل، وزن و ترکیب گونه ای تورهای پرس ساین دو قایقی بندر کنگان به مدت 5 ماه مطالعه شد. نمونه برداری بصورت هر 15 روز یکبار و از ماههای آذر تا فروردین ماه (زمان صید این ماهیان در منطقه) صورت گرفت. بیشترین فراوانی وزنی مربوط به ماهیان 30-25 گرم با 5/43 درصد و کمترین فراوانی مربوط به ماهیان طبقه وزنی 25-20 گرم با 5/10 درصد بود. بیشترین و کمترین میانگین طول ساردینهای رنگین کمان به ترتیب در ماههای اواخر فروردین 19سانتیمتر و دی با 1/8 سانتیمتر مشاهده گردید. میانگین طول کل 16 سانتیمتر و میانگین وزنی 26 گرم با انحراف معیار 8/13 حداکثر طولی برآوردی معادل 74/20 سانتیمتر محاسبه گردید. مرگ و میر طبیعی معادل 62/0 و مرگ و میر کل معادل 8/0 محاسبه گردید. سن و طول پیشبینی شده φ بر اساس لگاریتم125/2 به دست آمد.la)، ساردین روغنی(Sardinell Longiceps) ،ساردین پهلو طایی (Sardinella gibbosa) .به ترتیب شامل 10%، 2/4 %، 3/2 % و 8/24% باقی مانده را صید ضمنی پنجزاری ماهی (Leiognathus daure) با 2/10%، گواف (Nematalosa nasus)6/6%، یلی چهار خط (Pelates quadrilineatus) 8%، از صید شناورهای پرس ساین را تشکیل داد.
واژگان کلیدی: فراوانی طولی,فراوانی وزنی,مرگ و میر,ساردین رنگین کمان,خلیج فارس
https://japu.gau.ac.ir/article_3815.html
https://japu.gau.ac.ir/article_3815_a65d9538b0c77634570820d87b316dad.pdf
دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان
مجله بهره برداری و پرورش آبزیان
2345-427X
2345-4288
6
2
2017
07
23
اثر تورین بر فعالیت آنزیمهای آنتیاکسیدانی و ایمنی غیراختصاصی سرم تاس ماهی ایرانی (Acipenser persicus)
51
57
FA
سید مرتضی
حسینی
عضو هیئت علمی. مرکز تحقیقات ذخایر آبزیان آبهای داخلی-گرگان
seyyedmorteza.hoseini@gmail.com
سید عباس
حسینی
دانشگاه گرگان
hoseini_abbas@yahoo.com
10.22069/japu.2017.12934.1344
منابع پروتئین گیاهی دارای مقادیر اندکی تورین هستند؛ لذا استفاده از آنها در جیره ماهی باعث کمبود تورین برای ماهی میشود. در این تحقیق، اثر سطوح مختلف تورین جیره بر پاسخ ایمنی خونی و آنزیمهای آنتی اکسیدانی سرمی در تاس ماهی ایرانی (Acipenser persicus) مورد مطالعه قرار گرفت. ماهیان آزمایشی به مدت 45 روز با جیرههای حاوی سطوح مختلف تورین (صفر، 25/0، 5/0، 8/0، 2/1 و 6/1 درصد) تغذیه شدند. پس از یک ماه، از همه تیمارها خونگیری شد و غلظت ایمونوگلبولین کل و فعالیت لیزوزیم، کمپلمان، سوپرکسید دیسموتاز و کاتالاز در سرم اندازهگیری گردید. افزایش تورین جیره باعث کاهش غلظت ایمونوگلبولین کل و فعالیت لیزوزیم و کمپلمان شد. همچنین، فعالیت آنزیم سوپراکسید دیسموتاز، کاتالاز و آسپارتات ترنس آمیناز سرم در گروه 25/0 درصد تورین از سایر تیمارها کمتر بود. فعالیت آلکالین فسفاتاز سرمی در تیمار شاهد و 25/0 درصد تورین مشابه و به طور معنیداری بالاتر از سایر تیمارها بود. در نهایت میتوان گفت که افزودن تورین به میزان 25/0-6/1 درصد به جیره تاس ماهی ایرانی باعث کاهش سطح ایمنی ماهی شد. همچنین، میزان تورین 6/1-5/0 درصد برای قره برون بالاست و باعث کاهش ایمنی و استرس اکسیداتیو شد. میزان 25/0 درصد تورین در جیره ماهی تاس ماهی ایرانی باعث کاهش استرس اکسیداتیو شد.
قره برون,اسید آمینه,فیزیولوژی,خون
https://japu.gau.ac.ir/article_3816.html
https://japu.gau.ac.ir/article_3816_ccfbe92db5b753de82f64c8939db34c3.pdf
دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان
مجله بهره برداری و پرورش آبزیان
2345-427X
2345-4288
6
2
2017
07
23
بررسی شاخصهای تولیدمثلی ماهی تیزه کولی Hemiculter leucisculus (Basilewsky, 1855) در رودخانه گرگانرود
59
67
FA
علی
رضامند
0000-0002-9665-7052
فارغ التحصیل کارشناسی ارشد شیلات
alirezamand89@gmail.com
رحمان
پاتیمار
دانشیار
rpatimar@gmail.com
10.22069/japu.2017.13266.1364
این تحقیق جهت تعیین زیستشناسی تولید مثل ماهی تیزه کولی Hemiculter leucisculus در رودخانه گرگانرود انجام گردید. مجموع 36 قطعه ماهی تیزه کولی (Hemiculter leucisculus) در رودخانه گرگانرود از فروردین ماه تا تیر ماه 91 توسط دستگاه الکتروشوکر بصورت تصادفی صید و سپس با فرمالین 10 درصد تثبیت شد. بیشینه شاخص گنادوسوماتیک برای هر دو جنس در تیر ماه مشاهده شد، که مقدار آن برای نرها و مادهها به ترتیب 56/2 و 71/10 بود. کمینه، بیشینه و میانگین همآوری مطلق به ترتیب برابر با 4020، 36100 و 13/21006 و برای همآوری نسبی (تخم به ازای هر کیلوگرم وزن بدن) به ترتیب برابر با 91/2020، 16/10399 و 13/4629 محاسبه شد. میانگین قطر تخمک 26/0 میلیمتر و از 1/0 تا 57/0 میلیمتر متغیر بود. نتایج نشان داد با افزایش طول و وزن کل، هم-آوری مطلق نیز افزایش یافت، همچنین میزان شاخص گنادوسوماتیک در نرها نسبت به مادهها بیشتر بود.
H .leucisculus,تولید مثل,رودخانه,ماهی
https://japu.gau.ac.ir/article_3817.html
https://japu.gau.ac.ir/article_3817_e0c54f6cfdab569711fb78508fcce214.pdf