دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان
مجله بهره برداری و پرورش آبزیان
2345-427X
2345-4288
3
3
2014
11
22
اثر ویتامین C جیره غذایی بررشد و ترکیب اسیدهای چرب بچهماهی نورس آزاد دریای خزر (Salmo trutta caspius)
1
14
FA
مریم
خواجوی
دانش آموخته کارشناسی ارشد
marykhajavi@yahoo.com
عبدالمحمد
عابدیان کناری
عضو هیات علمی گروه شیلات دانشکده علوم دریایی دانشگاه تربیت مدرس
aabedian@yahoo.co.uk
در این تحقیق، شاخصهای رشد و تغییرات پروفیل اسیدهای چرب بچهماهی نورس آزاد دریای خزر (Salmotrutta caspius) با میانگین وزنی02/0± 1/0 گرم تحت تاثیر سطوح مختلف ویتامینC بررسی گردید. بدین منظور 5 جیرهی غذایی حاوی سطوح مختلف ویتامین C (صفر، 50، 250، 750 و 1500 میلیگرم ویتامین بهازای هر کیلوگرم غذا) در سه تکرار و بهمدت 6 هفته به بچهماهیان خورانده شد. پس از گذشت 6 هفته پرورش، نتایج حاصل از شاخصهای رشد و زندهمانی اختلاف معنیداری در بین تیمارها نشان داد (05/0>P) پایینترین درصد BWG، SGR و زندهمانی در گروه شاهد وبالاترین درصد این فاکتورها در گروه تغذیه شده با سطح mg/kg 750 مشاهده گردید. نتایج حاصل از بررسی ترکیب اسیدهای چرب بدن نشان داد اسیدهای چربPUFA،HUFA، 3-n و 6-nتحت تاثیر سطوح مختلف ویتامین C جیرهی غذاییاز تیمار شاهد به تیمار mg/kg 1500اختلاف معنیدارینداشت (05/0
ویتامین C,رشد,اسید چرب,بچه ماهی نورس,ماهیآزاد دریای خزر
https://japu.gau.ac.ir/article_2486.html
https://japu.gau.ac.ir/article_2486_09a4cd9afe7c41056e29ed48c2e8ad8d.pdf
دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان
مجله بهره برداری و پرورش آبزیان
2345-427X
2345-4288
3
3
2014
11
22
بررسی آلودگی های انگلی کپور ماهیان پرورشی استان گلستان
15
26
FA
عیسی
شریف پور
سازمان تحقیقات شیلات ایران
isharifpour@yahoo.com
محمد
مازندرانی
عضو هیئت علمی
mazandarani57@gmail.com
حسینعلی
خوشباور رستمی
مرکز تحقیقات شیلات گرگان
hr_rosrami@yahoo.com
در این مطالعه وضعیت آلودگی انگلی در مزارع کپور ماهیان پرورشی استان گلستان مورد بررسی قرار گرفت. به این منظور برای سال 1386 تعداد 16 مزرعه و برای سال 1387 تعداد 15 مزرعه بصورت کاملا تصادفی انتخاب شد ه و مورد مطالعه قرار گرفتند. در مجموع 1860 نمونه از مزارع مذکور در طی 2 سال مورد بررسی انگلی قرار گرفت. بر اساس نتایج این بررسی در سالهای 86 و 87 به ترتیب 56/25 % و 93/3 % آلودگی انگلی از مزارع تحت مطالعه جداسازی گردید. یشترین میزان شیوع آلودگی در سال 1387 مربوط به تریکودینا با شیوع 60 % و فراوانی 8/96 ± 16/25%، سپس ژیروداکتیلوس و داکتیلوژیروس هر کدام با 33/3% شیوع و فراوانی7/33 ± 21 % و 5/97 ± 8/12% به ترتیب، بعد لرنه آ با شیوع 6/66% و فراوانی 9% و بروز بیماری ساپرولگنیا با 13/33% شیوع ثبت گردید بر اساس نتایج بررسی های سال 1386 بیشترین میزان شیوع این آلودگی مربوط به تریکودینا با 43/7% و فراوانی 8/43 ± 15/85% سپس داکتیلوژروس و ژیروداکتیلوس با شیوع 18/7 % و فراوانی 13/05 ± 16/33% و 7/21 ± 29% به ترتیب، و در نهایت لرنه آ با شیوع 6/25 % و فراوانی 6% تعیین گردید. بر اساس بررسی های آماری شدت شیوع آلودگی در سال 1387 نسبت به سال 1386 بیشتر بود اما اختلاف معنی داری در فراوانی آلودگی انگلی مزارع آلوده مشاهده نشد (0/05 <P).
آلودگی انگلی,مزارع کپور ماهیان,گلستان
https://japu.gau.ac.ir/article_2487.html
https://japu.gau.ac.ir/article_2487_e9bcf6aee580d12c5cd1fe9a0079f30c.pdf
دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان
مجله بهره برداری و پرورش آبزیان
2345-427X
2345-4288
3
3
2014
11
22
بررسی اثر عصاره خیاردریایی گونه Holothuria leucospilota بر کیفیت شیمیایی فیله قزلآلای رنگین کمان طی نگهداری در یخچال (1±4 درجه سانتیگراد)
27
36
FA
حنانه
رضائیان
دانشجوی کارشناسی ارشد فرآوری محصولات شیلاتی دانشکده منابع طبیعی دانشگاه تهران
rezaeeian.hpr@gmail.com
سید ولی
حسینی
استادیار گروه شیلات دانشکده منابع طبیعی دانشگاه تهران.
hosseinisv@ut.ac.ir
عباسعلی
مطلبی مغانجوقی
موسسه تحقیقات شیلاتی
motalebi@ifro.ir
علیرضا
میرواقفی
دانشیار گروه شیلات دانکشده منابع طبیعی دانشگاه تهران
avaghefi@ut.ac.ir
در این پژوهش اثر عصاره حاصل از خیار دریایی گونه Holothuria leucospilota بر کیفیت شیمیایی فیلههای ماهی قزلآلای رنگین کمان مورد بررسی قرار گرفت. عصاره خیار دریایی با استفاده از حلال متانول استخراج و با غلظتهای مختلف (0 (شاهد)، 5/0، 1 و 2 درصد) تهیه گردید. فیلههای ماهی قزلآلای پس از غوطهور شدن در عصاره، در خلاء بستهبندی شدند. هر 4 روز یکبار آزمایشات شیمیایی شامل مجموع بازهای نیتروژنی فرار (TVB-N) ، تیوباربیتوریک اسید (TBA) و pH بر روی نمونهها انجام شد. نتایج نشان داد در نمونههای تیمار شده با عصاره خیار دریایی، میزان TVB-N در تمام مدت نگهداری (16 روز) از حد قابل قبول بیشتر نشد میزان TBA در همه تیمارها، از روز 12 به بعد از حد قابل قبول تجاوز کرد اما همواره میزان این شاخص در نمونه شاهد بیش از نمونههای تیمار شده با عصاره بود. میزان pH دارای نوساناتی در طی مدت نگهداری بود، اما همواره pH نمونههای شاهد بیش از نمونههای تیمار شده با عصاره خیار دریایی بود (05/0>p). نتایج این پژوهش نشان داد که عصاره جدا شده از این گونه خیار دریایی میتواند در کوتاه مدت کیفیت شیمیایی ماهی را حفظ نماید. .
عصاره خیار دریایی,مدت ماندگاری,کیفیت
https://japu.gau.ac.ir/article_2488.html
https://japu.gau.ac.ir/article_2488_e8b9a4b88d86042455032467c1cf14b4.pdf
دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان
مجله بهره برداری و پرورش آبزیان
2345-427X
2345-4288
3
3
2014
11
22
توسعه و مدیریت ماهیگیری اجاره ای
37
52
FA
افشین
عادلی
دانشگاه گرگان
afshinadeli@yahoo.com
ارغوان
معماری
-
arghavan.memari@yahoo.com
چکیده:<br />امروزه، مدیریت منابع آبی با برنامه ریزی از طریق انتخاب محل مناسب، انتخاب و ذخیره سازی گونه ماهی، اجرای قوانین و ارائه انواع خدمات جانبی، به فرآیندی سودآور، کارآفرین و مفرح بدل شده است. بررسی و استفاده از تجربیات توسعه ماهیگیری اجاره ای در جهان الگویی جهت برنامه ریزی بهتر از فعالیت اقتصادی مفرح و همخوان با محیط زیست ارائه می دهد. بطوری که در کنار توجه به محیط زیست به اقتصاد آن نیز توجه خواهد شد. مدیریت منابع آبی در کنار مدیریت منابع انسانی تنها بخشی از فرآیند مدیریتی این فعالیت در کنار بهره مندی از خدمات بیمه، فروش مجوز و تجهیزات، آموزش، اشتغال، امنیت و برقراری آرامش است که در کشور نیازمند توجه ویژه است. ایران علاوه بر صید بالغ بر 38 هزار تن ماهی از منابع آبی داخلی، دارای منابع آبی فراوانی جهت مدیریت و برنامه ریزی صید ورزشی برخوردار است. مقاله حاضر با بررسی اسنادی نظام بهره برداری منابع آبی ایران ملاحظات اجرایی را جهت بهبود سرمایه گذاری و توسعه فعالیت ماهیگیری اجاره ای ارائه می دهد.
شیلات,مدیریت ماهیگیری,منابع آبی,ماهیگیری اجاره ای,صید ورزشی
https://japu.gau.ac.ir/article_2489.html
https://japu.gau.ac.ir/article_2489_9085ae85efd2aa6c7a33fbfd571d6032.pdf
دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان
مجله بهره برداری و پرورش آبزیان
2345-427X
2345-4288
3
3
2014
11
22
ارزیابی تاثیر عصاره گیاه ختمی (Althaea officinalis) بر توان فیزیولوژیکی ماهی کپور معمولی (Cyprinus carpio L.) در مواجهه با فلزات سنگین
53
66
FA
محمد
محیسنی
عضو هیئت علمی/دانشگاه صنعتی خاتم الانبیاء
mohiseni@gmail.com
زینب
آقابابایی امیر
دانشگاه صنعتی خاتم الانبیاء بهبهان
zaghababaee@gmail.com
مهدی
بنایی
عضو هیئت علمی، دانشگاه صنعتی خاتم الانبیاء بهبهان
mahdibanaee@yahoo.com
بهزاد
نعمت دوست حق
عضو هیئت علمی دانشگاه صنعتی خاتم الانبیاء بهبهان
bnematdoost@yahoo.com
پروانه
شوکت
عضو هیئت علمی دانشگاه صنعتی خاتم الانبیاء بهبهان
shoukat@bkatu.ac.ir
فلزات سنگین جزء عناصر سمی برای محیط زیست و زیستمندان آن می باشند. تحقیقات نشان داده اند که گیاهان دارویی تاثیر مثبتی در جلوگیری از بروز آسیب های ناشی از آلاینده ها در جانوران دارند. هدف از این تحقیق، بررسی اثرات گل گیاه ختمی بر ارتقاء توان فیزیولوژیک ماهی کپور معمولی (Cyprinus carpio) در مواجهه با فلزات سنگین سرب و کادمیم می باشد. در این پژوهش، 150 قطعه ماهی برای یک دوره 14 روزه در 4 گروه کنترل، پیش درمان، فلز و فلز+دارو قرار داده شدند. نمونه برداری از ماهیان جهت بررسی تغییرات پارامترهای بیوشیمیایی خون در روزهای سوم، هفتم و چهاردهم پس از مواجهه با غلظت تلفیقی فلزات سنگین کادمیم و سرب انجام شد. نتایج نشان داد در گروه های دریافت کننده گل ختمی (پیش درمان و فلز+دارو) بعد از آلوده سازی میزان آنزیم های LDH، AST و ALP، کلسترول، پروتئین کل و گلوکز تغییرات معنی داری نداشت. میزان این فاکتورها در گروهی که گل ختمی دریافت نکردند بعد از آلوده سازی تغییرات معنی داری نسبت به گروه کنترل نشان داد. با توجه به اینکه مواجهه با فلزات سنگین موجب تغییرات غیر طبیعی شاخص های بیوشیمیایی خون می شوند، به نظر می رسد که استفاده از عصاره گیاهی گل ختمی می تواند موجب افزایش توان فیزیولوژیک ماهی در مقابل اثرات منفی آلاینده های زیست محیطی گردد.
فلزات سنگین,کپور معمولی,فاکتورهای بیوشیمیایی خون,عصاره گل ختمی
https://japu.gau.ac.ir/article_2490.html
https://japu.gau.ac.ir/article_2490_9ef6fbecd2f62ed5824d63b51db1afaf.pdf
دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان
مجله بهره برداری و پرورش آبزیان
2345-427X
2345-4288
3
3
2014
11
22
بررسی مقایسه ای اثرات سطوح مختلف فروکتوالیگوساکارید و پربیوتیک مخمری برترکیب میکروبیوتای رودهای بچه فیلماهی (Huso huso)
67
78
FA
سید حسین
حسینی فر
استادیار شیلات، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان، گرگان، ایران
hoseinifar@gau.ac.ir
زینب
حسین نیا
دانشجوی کارشناسی ارشد شیلات، دانشگاه علوم کشاورزی و مناطبع طبیعی گرگان، گرگان، ایران
z.hosseinnia@yahoo.com
هدف از این مطالعه بررسی اثرات سطوح مختلف دو نوع پربیوتیک فروکتوالیگوساکارید و پربیوتیک مخمری بر ترکیب میکروبیوتای روده ای فیل ماهی (Huso huso) جوان بود. این پژوهش در قالب یک طرح کاملا تصادفی انجام شد که شامل تغذیه فیل ماهی های جوان با جیره های غذایی حاوی 1 و 2 درصد پربیوتیک مخمری و 1 و 2 درصد فروکتوالیگوساکارید به همراه یک گروه شاهد (5 تیمار و 3 تکرار) بود. بچه فیل ماهی ها با تراکم 35 قطعه و میانگین وزنی (56/0 ± 40/11 گرم) در حوضچه های فایبرگلاس ذخیره سازی و به مدت 6 هفته با جیره های آزمایشی حاوی سطوح مختلف پربیوتیک مخمری و فروکتوالیگوساکارید تغذیه شدند. در انتهای دوره، میکروبیوتای روده ای (تعداد باکتری های زیستپذیر، تعداد باکتری های اسید لاکتیک و نسبت آنها) از طریق روش مبتنی بر کشت بررسی شد. نتایج این مطالعه حاکی از آن بود که بکارگیری این دو نوع پربیوتیک هیچگونه اثر معنیداری بر تعداد کل باکتریهای زیستپذیر در مقایسه با تیمار شاهد نشان نداد (05/0
P ). نسبت باکتریهای اسیدلاکتیک به تعداد کل باکتریهای زیستپذیر، در تمامی تیمارهای فروکتوالیگوساکاریدی و مخمری در طی دوره پرورش افزایش معنی دار نشان داد (05/0 >P ) و بیشترین میزان در تیمار 2درصد فروکتوالیگوساکارید مشاهده گردید.
پربیوتیک مخمری,فروکتوالیگوساکارید,میکروبیوتای رودهای,باکتریهای اسیدلاکتیک,فیل ماهی
https://japu.gau.ac.ir/article_2491.html
https://japu.gau.ac.ir/article_2491_f06f10699428bd6b3f4ed263d0c0c56b.pdf
دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان
مجله بهره برداری و پرورش آبزیان
2345-427X
2345-4288
3
3
2014
11
22
تأثیر جیرههای غذایی حاوی باسیلوسهای زیستیار تجاری و بومی بر عملکرد تغذیه و ترکیبات لاشه پست لارو میگوی پا سفید غربی (Litopenaeus vannamei)
79
98
FA
داریوش
عبداللهی
دانشگاه گنبد کاووس
dabdollahi8@gmail.com
حجت الله
جعفریان
دانشگاه گنبد کاووس
hojat.jafaryan@gmail.com
مهدی
سلطانی
دانشگاه تهران
msoltani@ut.ac.ir
حسنی
قلیپور کنعانی
دانشگاه گنبد کاووس
gholipourk@gmail.com
در این مطالعه مخلوط باسیلوس سابتلیس (Bacillus subtilis) و لیچنیفورمیس (Bacillus licheniformis) تجاری و بومی جداشده از روده فیلماهی انگشتقد برای ارتقاء ترکیب شیمیایی بدن و شاخصهای تغذیهای پستلارو میگوی پا سفید غربی (Litopenaeus vanami) مورد استفاده قرار گرفت. این آزمایش در قالب طرح کاملاً تصادفی صورت پذیرفت. سه تکرار برای هریک از تیمارها و گروه شاهد استفاده شد. پستلاروها در تیمارهای 1 و 3 به ترتیب با جیرههای غذایی مکمل شده با باسیلوسهای پروبیوتیکی تجاری و بومی در غلظت 106×5/1 واحد کلنی/گرم تغذیه شدند. جیره مکمل شده با مخلوط باسیلوسهای تجاری و بومی (با نسبت برابر از هر یک) در غلظت 106×5/1 واحد کلنی/گرم در تیمار 2 استفاده شد. پستلاروهای میگو در تیمار شاهد با جیره بدون مکملسازی با باسیلوس تغذیه گردیدند. در انتهای دوره آزمایش (60 روز) از لاروها نمونهبرداری شده و ترکیب شیمیایی بدن آنها تعیین گردید. نتایج نشان داد که لاروهای میگو در تیمار 1 در مقایسه با تیمار شاهد وزن و نرخ بازماندگی بالایی داشتند. بیشترین سطح پروتئین لاشه (98/46 درصد) و پایینترین سطح چربی (40/2 درصد) در تیمار 1 بدست آمد و با تیمار شاهد اختلاف معنیدار داشت (05/0P
میگوی پا سفید غربی,مکمل سازی,پروبیوتیک,ترکیب لاشه,کارآیی تغذیه
https://japu.gau.ac.ir/article_2492.html
https://japu.gau.ac.ir/article_2492_027972263c2019e736c70bb84692d67f.pdf
دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان
مجله بهره برداری و پرورش آبزیان
2345-427X
2345-4288
3
3
2014
11
22
تاثیر سطوح مختلف پربیوتیک گروبیوتیک(GroBiotic®-A) ، بر فعالیت ضد باکتریایی و برخی از شاخصهای ایمنی موکوس فیل ماهیان (Linnaeus, 1754) Huso huso جوان پرورشی
99
111
FA
میلاد
عادل
موسسه تحقیقات شیلات ایران
miladadel85@yahoo.com
رضا
صفری
گروه میکروبیولوژی، پژوهشکده اکولوژی دریای خزر ساری
safari1351@gmail.com
امین
نعمت الهی
گروه بهداشت و کنترل کیفی مواد غذایی، بخش بهداشت آبزیان، دانشکده دامپزشکی دانشگاه شهرکرد
nematollahi@vet.sku.ac.ir
سکینه
یگانه
گروه شیلات، دانشگاه کشاورزی و منابع طبیعی، ساری
skyeganeh@gmail.com
شراره
احمدوند
گروه شیلات، دانشگاه کشاورزی و منابع طبیعی، ساری
sh.ahmadvand@yahoo.com
لایه موکوس سطح بدن ماهی شامل ترکیبات ضد میکروبی است که نخستین سطح دفاعی میزبان را در برابر عوامل بیماریزا تشکیل می دهد. این تحقیق به منظور ارزیابی تاثیر سطوح مختلف پربیوتیک گروبیوتیک جیره بر فعالیت ضد باکتریایی و برخی از شاخص-های ایمنی موکوس فیل ماهیان (Huso huso) جوان پرورشی صورت گرفت. بدین منظور 4 گروه از فیل ماهیان با میانگین وزنی 8/5±82/40 گرم در حوضچههای فایبرگلاس (با تراکم 20 عدد ماهی در هر حوضچه) توزیع و با سطوح مختلف گروبیوتیک (0، 5/0، 1 و 2 درصد غذا) به مدت 8 هفته غذادهی شدند. در انتهای دوره، موکوس از سطح پوست جمع آوری و فعالیت ضد باکتریایی آن علیه برخی از باکتریهای بیماریزا شایع با دو روش انتشار در دیسک و تهیه رقتهای متوالی مورد ارزیابی قرار گرفت. نتایج نشان داد که با افزایش غلظت گروبیوتیک، قطر هاله عدم رشد، میزان پروتئین محلول و فعالیت آلکالین فسفاتاز قلیائی موکوس افزایش معناداری نسبت به تیمار شاهد یافت (05/0P
گروبیوتیک,فیل ماهی,شاخصهای ایمنی,موکوس,فعالیت ضد باکتری
https://japu.gau.ac.ir/article_2493.html
https://japu.gau.ac.ir/article_2493_f61c10366e045cb1e60e756f7335a6ac.pdf
دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان
مجله بهره برداری و پرورش آبزیان
2345-427X
2345-4288
3
3
2014
11
22
تاثیر مقادیر مختلف آهک پاشی صبحگاهی بر خصوصیات کیفی آب استخرهای پرورشی کپورماهیان
111
119
FA
محمد رضا
ایمان پور
دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان
mrimanpoor@yahoo.com
نوشین
مهدی نژاد
دانشگاه علوم کشاورزی ومنابع طبیعی گرگان
n.mehdinejad@gmail.com
احمد رضا
احمدی
دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان
ahmadreza@gmail.com
در این مطالعه اثر مقادیر مختلف آهک پاشی صبحگاهی بر کیفیت آب استخرهای کپورماهیان پرورشی در منطقه دیکجه گنبد بررسی شد. ابتدا 9 استخر 3 هکتاری انتخاب و به 3 تیمار شامل(1-آهک دهی 750 میلی گرم در لیتر، 2-آهک دهی 1250 میلی گرم در لیتر ،3- آهک دهی1750 میلی گرم در لیتر) تقسیم شد. آهک دهی در ساعت 7 الی 8 صبح و به صورت هفتگی انجام شد. در فواصل معین از آب نمونه گیری انجام و شرایط فیزیکی و شیمیایی آب مورد بررسی قرار گرفت. با توجه به نتایج، آهک پاشی اثر معنیداری بر سختی (05/0>P)، بی کربنات (05/0>P)، pH (01/0>P)، یون های منیزیم (05/0>P) و کلسیم آب (01/0>P) داشت. بین سایر پارامترها (کربنات، قلیاییت، نیترات، فسفات، EC ) با نرخ آهک دهی ارتباط معنیداری مشاهده نشد (05/0
کپورماهیان,کیفیت آب,آهک پاشی
https://japu.gau.ac.ir/article_2494.html
https://japu.gau.ac.ir/article_2494_d0d470609d2f32af93bf0d8551ce6064.pdf