%0 Journal Article %T اثرات مرگ ماهی سفید دریای خزر (Rutilus kutum) در تور گوشگیر بر کیفیت و ماندگاری آن در یخچال %J مجله بهره برداری و پرورش آبزیان %I دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان %Z 2345-427X %A امینی خواهان, زهره %A گرگین, سعید %A شعبان پور, بهاره %A یحیایی, محسن %D 2018 %\ 11/22/2018 %V 7 %N 3 %P 29-39 %! اثرات مرگ ماهی سفید دریای خزر (Rutilus kutum) در تور گوشگیر بر کیفیت و ماندگاری آن در یخچال %K ماهی سفید دریای خزر (Rutilus kutum) %K کیفیت %K مرگ ماهی %K تور گوشگیر %R 10.22069/japu.2019.13603.1393 %X در این مطالعه، اثرات مرگ ماهی سفید دریای خزر (Rutilus kutum) در تور گوشگیر بر کیفیت و ماندگاری آن در یخچال بررسی شد. این پژوهش با تعیین دو تیمار ماهی زنده صید شده (خفگی در هوا) و تیمار ماهی مرده صید شده (مرگ در آب) توسط تور گوشگیر در 30 قطعه ماهی صورت گرفت. بررسی تغییرات شاخص‌های فیزیکی و شیمیایی ماهیان شامل رطوبت کل، ظرفیت نگه‌داری آب (WHC)، pH، اندیس تیوباربیتوریک اسید (TBA)، مجموع بازهای ازته فرار (TVB-N) و میزان اسید‌های چرب آزاد (FFA)، همچنین آزمون میکروبی جمعیت باکتریایی کل (TVC) و سرمادوست (PTC) در طول یک دوره 12 روزه نگه‌داری در یخچال (1±4 درجه سانتی‌گراد) انجام شد. نتایج نشان داد مقادیر WHC، pH، TVB-N، FFA، TBA، و TVC دارای اختلاف معنی‌دار (05/0p<) بین دو تیمار بوده که در تیمار ماهی مرده صید شده با تفاوت معنی‌دار بیشتر از ماهی زنده صید شده بود و تنها میزان رطوبت و باکتریهای سرما‌دوست فاقد تفاوت معنی‌دار بین دو تیمار بودند. قابلیت پذیرش نسبی ماهی زنده صید شده تا روز دوازدهم حفظ شد، اما در ماهی مرده صید شده به لحاظ فاکتورTVB-N در روز ششم و TVC در روز دوازدهم غیرقابل مصرف ارزیابی شد. وجود تفاوت معنی‌دار بین دو تیمار در اغلب پارامتر‌های فوق می‌تواند مؤید گسترش فعالیت اتولیتیکی، تغییرات سیستم‌های پروتئینی و پیشرفت فساد بیشتر در ماهی مرده صید شده باشد. %U https://japu.gau.ac.ir/article_4516_6209c081c7f30af643c310376a44ac11.pdf