@article { author = {نادری فارسانی, حمیدرضا and حاجی مرادلو, عبدالمجید and ایمانپور, محمدرضا and تقی زاده, وحید}, title = {The effects of broccoli powder (Brassica oleracea var. Gemmifera L.) on some indices of mucus on common carp (Cyprinous carpio)}, journal = {Journal of Utilization and Cultivation of Aquatics}, volume = {5}, number = {3}, pages = {33-46}, year = {2016}, publisher = {Gorgan University of Agricultural Sciences and Natural Resources}, issn = {2345-427X}, eissn = {2345-4288}, doi = {10.22069/japu.2017.5943.1190}, abstract = {The broccoli plants (Brassica oleracea var. gemmifera L. ) is full of organic matter, mineral matter and vitamin. The presence research was studied the effect of different levels ( 0, 0.2, 0.5 and 1% respectively ) of broccoli on total protein, evaluation of antibacterial properties and Alkaline phosphatase ( ALP ) in the mucosa of common carp (Cyprinous carpio ). The number of 300 fishes ( 25 fish per tank with an average body weight of 2.11±0.24 g) dieted for 8 weeks. At the end of, the results showed that total protein of the mucus in the treatment with 1% broccoli observed significant difference with the other treatments and control group ( P0.05 ). In the end it can be concluded based on the results that it seems amount 1% of broccoli in the diet of common carp may boost the immune system.}, keywords = {broccoli,mucus,Common carp}, title_fa = {اثر پودر کلم بروکلی (Brassica oleracea var. gemmifera L. ) بر برخی شاخص‌های موکوس ماهی کپور معمولی (Cyprinous carpio )}, abstract_fa = {این تحقیق به‌منظور بررسی تاثیر سطوح مختلف ( 0، 2/0، 5/0 و 1 درصد ) کلم بروکلی (Brassica oleracea var. gemmifera L ) بر پارامترهای پروتئین کل، آلکالین فسفاتاز و فعالیت ضدباکتریایی موکوس ماهی کپور معمولی ( Cyprinous carpio ) انجام شد. در این تحقیق 300 ماهی کپور در 12 تانک فایبرگلاس 400 لیتری ( هر تانک شامل 25 ماهی ) با وزن متوسط اولیه 24/0±11/2 گرم به مدت 8 هفته به میزان روزانه 3درصد از وزن بدن مورد تغذیه قرار داده شدند. در پایان دوره نتایج نشان داد که میزان پروتئین کل ( TOP ) موکوس در تیمار با 1 درصد کلم بروکلی نسبت به سایر تیمارها و گروه شاهد دارای اختلاف معنادار می باشد (P0.05 ). در پایان می توان نتیجه گرفت که به نظر میرسد، میزان 1 درصد کلم بروکلی در جیره غذایی کپور معمولی باعث تقویت سیستم ایمنی می گردد.}, keywords_fa = {کلم بروکلی,شاخص‌های موکوس,کپور معمولی}, url = {https://japu.gau.ac.ir/article_3605.html}, eprint = {https://japu.gau.ac.ir/article_3605_93548b92ddcdb4eb0f0ae01bbc754e95.pdf} }